"Vianoce sú pre mňa jedným z najkrajších období v roku. Vyvolávaju vo mne atmosféru rodiny, lásky, odpustenia, medziľudského zblíženia , ale hlavne prinášajú myšlienky z detstva a rozprávkové dni, ktoré ma inšpirovali k tvorbe a vydaniu CD," hovorí rodáčka z Trnavy, speváčka, hudobníčka, skladateľka a pedagogička Jana Andevska.

Album s jednoduchým názvom Vianoce, ktoré je podľa jej vlastných slov "vyprodukovaný, zaranžovaný, nahratý a naspievaný srdcom", obsahuje skladby z rôznych hudobných svetov. Jana Andevska na ňom prináša vlastnú tvorbu, juhoslovanskú ľudovku, pop, tradičné vianočné koledy aj vážnu hudbu.

Album otvára hudobníčkina podmanivá verzia piesne Driving Home for Christmas Chrisa Reu a uzatvára ju Happy Xmas (War Is Over) Johna Lennona. Zvyšok nahrávky však tvoria piesne v slovenčine. Titulnú skladbu, ktorej hudbu zložila samotná umelkyňa a text napísal legendárny básnik a textár Ľuboš Zeman, zverejnila spolu s príjemným animovaným vizuálom, ktorého tvorcom je Matej Vančo.


Speváčka a multiinštrumentalistka si pri nahrávaní albumu vystačila takmer sama. "Vačšinu hudobných nástrojov, ako je gitara, husle, klavír, sláčikové nástroje, rolničky a iné, som nahrala v domácom štúdiu. O mix a mastering sa postaral Rastislav Sumega. Najvačšia radosť bola pre mňa práca s deťmi, ktoré som pripravovala a nahrala, aby mohli obohatiť jednotlivé piesne čarovným detským spevom. Verím, že každý kto sa započúva do tohto pestrého výberu skladieb, si spríjemní vianočnú pohodu," hovorí Jana Andevska.

CD Vianoce si môžete objednať vo fyzickej či elektronickej forme na jej oficiálnej stránke www.janaandevska.com.

Vypočujte si ukážky:


Text: Hudba.sk (zdroj: Jana Andevska)
Foto: artwork