Česká speváčka a skladateľka Lenny má na konte spoluprácu, aká u umelcov z našich končín často nevidí. S novým singlom Lithium jej totiž pomohol spevák, raper, multiinštrumentalista a producent Mike Shinoda z jednej z najslávnejších kapiel posledných dekád Linkin Park.

"Myslím, že budem hovoriť za celú kapelu, keď poviem, že stretnutie s Mikeom bolo jedno z najpríjemnejších s tak významnou zahraničnou hudobnou hviezdou," hovorí Lenny. Pesnička Lithium, ktorej prvá verzia vznikla už v roku 2017, sa práve vďaka Shinodovi konečne dostala do svojej finálnej podoby.

Speváčka chytľavú skladbu plnú jemnej melanchólie a emócií zverejnila spolu s pôsobivým videoklipom z Kanárskych ostrovov, v ktorom sa dokonale prepája atmosféra rozbúreného mora a scénickej púšte. O réžiu sa tentokrát postaral Ondřej Kudyn. Minimalistický biely obal singla s čiernym nápisom navrhla samotná Lenny.


Najprv ju pozval na pódium, potom jej ponúkol spoluprácu

"Základy produkcie vytvoril Ondřej Fiedler a potom pesnička dlho čakala v zásuvke na svoj čas zažiariť. Ten prišiel až takmer o tri roky neskôr, keď si ju vybral Mike Shinoda z mnohých ďalších demonahrávok, ktoré odo mňa dostal," približuje vývoj piesne Lenny. Produkcia singla prebiehala na diaľku, Lenny sa ale so Shinodom stretla už v marci 2018, kedy mu s kapelou robila predskokanku na pražskom koncerte jeho Post Traumatic tour. Už vtedy sa začali formovať počiatky tejto spolupráce.

"Oslovil ma s nápadom, či by som mohla hosťovať priamo s ním na pódiu na pesničke Make It Up As I Go. Po koncerte som mala možnosť s ním pokecať a Mike sa veľa vypytoval na moju tvorbu, pretože celé naše vystúpenie vtedy pozeral z boku pódia," spomína s úsmevom 28-ročná speváčka. "Dal mi na seba kontakt a dohovorili sme sa, že mu pošlem nejaké pesničky," dodáva.

Samotnú spoluprácu so Shinodom, ktorý proces produkcie singla Lithium streamoval naživo prostredníctvom Twitchu, kde ho sledovalo niekoľko tisíc fanúšikov, si speváčka nevie vynachváliť. "Svoje projekty chcem vždy dotiahnuť do dokonalosti a nerada poľavujem z nárokov. Keď Mike navrhol, že by v pesničke rád počul živé sláky, zvolala som sláčikový orchester a nechala ho na vlastné náklady nahrať,“ približuje proces tvorby Lenny a dodáva: "Potvrdila som si, že Mike je jedným z nás. Úplne sympatický a pokorný človek. V komunikácii s ním ani jeho tímom nebol jediný problém. Myslím, že z pesničky máme všetci radosť."

Skladbu Lithium nájdete okrem Youtube aj na všetkých streamovacích službách.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Tomáš Karpel z vydavateľstva Universal Music. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Adam Tomášek

Súvisiaci interpreti: Lenny