Jedným z najočakávanejších hollywoodskych filmov roka je nepochybne filmová adaptácia erotického románového bestselleru E. L. James - 50 odtieňov sivej. Producenti filmu režisérky Sam Taylor-Johnson, ktorý sa do kín dostane už 12. februára, nenechali nič na náhodu a snímku propagujú aj hviezdami nabitým soundtrackom.

Filmy, ktorých tvorcovia na propagáciu využívajú celý zástup hudobných hviezd, sa objavujú pravidelne. V roku 2013 bol v tomto smere neprekonateľný Veľký Gatsby, vlani zaujal výber interpretov na soundtrack k filmu Hry o život: Drozdajka 1, ktorý dala dokopy austrálska senzácia Lorde. Tento rok by mala byť veľkým filmovým trhákom adaptácia populárnej knihy 50 odtieňov sivej a aj v jej prípade sa na príslušnom hudobnom nosiči "stretnú" zaujímavé mená.

Výrazné spojenie tohto filmu s hudbou je však logické, nakoľko aj v samotnej knihe hrala kľúčovú úlohu. Autorka E. L. James dokonca v roku 2012 zostavila a vydala vlastnú kompiláciu skladieb klasických skladateľov s názvom Fifty Shades of Grey: The Classical Album. V rôznych častiach románu však môžete nájsť aj odkazy na viac či menej známe populárne piesne ako Sex On Fire (Kings of Leon), I'm On Fire (Bruce Springsteen), The Lightning Strike (Snow Patrol), Witchcraft (Frank Sinatra), Toxic (Britney Spears) alebo The Blower's Daughter (Damien Rice).

Niektoré z nových skladieb už zverejnili

Niektoré z nich zaznejú aj vo filme či na oficiálnom sountracku, ktorého tracklist je už známy (viď nižšie). Nájdete v ňom napríklad speváčky Annie Lennox, Jessie Ware, Beyoncé, Sia alebo Ellie Goulding, ale aj rockové legendy The Rolling Stones, filmovú a hudobnú ikonu Franka Sinatru, filmového skladateľa Dannyho Elfmana, tajomnú elektropopovú kapelu Vaults, či R&B speváka The Weeknd. Prekvapením čerstvo zverejneného zoznamu skladieb je chýbajúca Rita Ora, keďže tá si v snímke aj zahrala a minulý rok pre britské médiá hovorila o tom, že chystá pieseň k filmu.

Nahrávka bude napriek jej absencii okrem niekoľkých starších, už predtým vydaných skladieb obsahovať aj úplné novinky a remixy. Ako prvý svoju skladbu s názvom Earned It ešte pred Vianocami zverejnil spolu s lyric videom The Weeknd. Tento týždeň fanúšikov potešila aj britská hviezda Ellie Goulding, ktorá na tvorbe hitovej piesne s názvom Love Me Like You Do spolupracovala so švédskym producentom Maxom Martinom (Céline Dion, Katy Perry, Christina Aguilera, Taylor Swift...) a čerstvým škandinávskym popovým objavom, speváčkou a skladateľkou Tove Lo. Doposiaľ neznáme sú skladby od Jessie Ware, Sie, Skylar Grey či Vaults. Beyoncé prispela skladbami Haunted a Crazy In Love, no ide o nové remixy.

Tracklist soundtracku 50 odtieňov sivej:

1. Annie Lennox - I Put a Spell On You (Screamin' Jay Hawkins cover, 2014) 
2. Laura Welsh - Undiscovered (2013)
3. The Weeknd - Earned It
4. Jessie Ware - Meet Me In the Middle
5. Ellie Goulding - Love Me Like You Do
6. Beyoncé - Haunted (Michael Diamond remix)
7. Sia - Salted Wound
8. The Rolling Stones - Beast of Burden (1978)
9. AWOLNATION - I'm On Fire (Bruce Springsteen cover)
10. Beyoncé - Crazy In Love (2014 remix)
11. Frank Sinatra - Witchcraft (1957)
12. Vaults - Where You Belong
13. Skylar Grey - I Know You
14. Danny Elfman - Anna and Christian
15. Danny Elfman - Did That Hurt?


(Poznámka: skladba od Annie Lennox nie je úplnou novinkou - vyšla vlani na albume Nostalgia, ale stojí za pripomenutie.)

Príbeh inšpirovaný Twighlight ságou

Príbeh bestselleru Päťdesiat odtieňov sivej sa sústredí na vzťah nevinnej študentky Anastázie Steelovej a multimilionára Christiana Greya. Autorka E. L. James pôvodne písala príbeh ako anonymná fanúšička upírskej ságy Twilight a postupne ho zverejňovala na fanúšikovských stránkach pod názvom Master of Universe. Hlavné postavy sa volali rovnako ako tie z Twilightu - Edward Cullen a Bella Swan. James svoje dielo neskôr prepracovala, rozšírila, premenovala a rozdelila na tri časti.

Úspešný román obsahuje explicitné erotické scény s BDSM praktikami, s ktorými Anastázia súhlasí, aby mohla byť Christianovou partnerkou. Knihy vyvolali búrlivú diskusiu plnú protichodných názorov, no medzi ženami sú mimoriadne populárne. Z trilógie sa na celom svete predalo už vyše 100 miliónov kópií. Všetky tri časti vyšli aj v slovenskom preklade. Filmové spracovanie by sa malo do slovenských kín dostať 12. februára. V snímke sa predstavia Dakota Johnson, Jamie Dornan, Jennifer Ehle, Luke Grimes, Marcia Gay Harden, Max Martini či spomínaná Rita Ora.

(trailer so skladbou Haunted)

(trailer s remixom Crazy in Love)

Mimochodom, inšpirovanie sa pri prerábke vlastnej skladby coververziou niekoho iného je poriadna Hlava 22. Je Beyoncé plagiátorkou alebo má na prerobenie svojej skladby v štýle Kadebostany plné právo? Ak si myslíte, že ide o krádež nápadu, môžete prísť Švajčiarov morálne podporiť na koncert. 26. februára odohrajú preložené vystúpenie v bratislavskom Nu Spirit Clube.

Text: Hudba.sk (zdroj: Digitalspy.co.uk, Billboard.com, SITA, archív Hudba.sk)
Foto: Universal Pictures

Súvisiaci interpreti: Beyoncé, Ellie Goulding