Umelkyňa s jedinečným hlasom žiari najmä na poli šansónu a je považovaná za pokračovateľku Hany Hegerovej. Svojím talentom očarila mnohé hviezdy slovenského a českého hudobného neba. Spolupracovala napríklad s Richardom Müllerom, Petrom Hapkom, Michaelom Kocábom, Lenkou Dusilovou a mnohými ďalšími.

Lucia Šoralová sa narodila 9. januára 1977 v Bratislave. Už ako študentka základnej školy bola členkou Detského divadelného štúdia pri Parku kultúry a oddychu (PKO) v Bratislave. Neskôr pôsobila v divadelnom súbore Ludus. Na strednej škole sa prihlásila do školského folklórneho súboru Polienko a o tri roky neskôr ju prijali do Lúčnice, kde získala prvé profesionálne pódiové skúsenosti. V roku 1996 uspela na konkurze do českej verzie muzikálu Vlasy a odišla do Prahy, kde potom študovala spev na Konzervatóriu Jaroslava Ježka.

Neskôr sa zhostila viacerých hlavných rolí v muzikáloch, ktoré sa uvádzali aj na Slovensku. Sú medzi nimi Dracula, Krysař Hamlet. Na jar 2000 sa s pesničkou Prší predstavila v súťaži Talent 2000. V jeseni toho istého roka vydala debutový singel s pesničkami Alma Mater a Jesenná. Texty, ktoré pre ňu napísal spevák Zbyňo Džadoň, jej zhudobnil strýko Jaro Filip.

Nasledovalo klubové turné po Slovensku s jej prvou kapelou. Pozrite si, ako vyzerala Lucia Šoralová v jej prvom klipe k pesničke Alma Mater. Na jeho vzniku sa v jeseni 2000 autorsky podieľali Daniel Rabina a Ondrej Štefánik. Dnes patria medzi špičky v slovenskom marketingu a reklame.



V jeseni Lucia 2001 predskakovala na slovenskej časti turné skupiny Elán po športových halách. So skupinou sa v rámci turné predstavila aj na jej koncerte v pražskej Lucerne. V tom čase už na tamojšej scéne alternovala Luciu Bílú v hlavnej úlohe muzikáku Johanka z Arku. Neskôr s ním absolvovala úspešné turné po Španielsku.

Prvý album Zblízka (2002) pre ňu znamenal nomináciu na Aurela za ženský spevácky výkon za rok 2002. Podieľala sa na ňom autorsky spolu so sestrou Terezou. Prispeli aj textár Vlado Krausz, členovia skupiny Mukatado Janka Kozáková s Petrom Dobríkom, či Juraj Kupec.



V roku 2005 vyšiel speváčke druhý album s názvom Púšť, súčasťou ktorého je aj duet so švédsko-iránskym spevákom Arashom. Pieseň prekročila hranice Slovenska, vyšla aj na zahraničných hitových kompiláciách.


V roku 2009 spievala s Richardom Müllerom v rámci jeho comebackového AquaCity Best Of Tour '09. V roku 2010 sa podieľala na projekte Orchester z Marsu lídra skupiny Hudba z Marsu Michala Štofeja. Na album projektu naspievala Air Song. Okrem nej na ňom spolupracovali Janko Kuric z Vidieka, Katarína Koščová, Lasky z Pary, Dorota Nvotová, Marcela Laiferová a ďalší.

Za stvárnenie Johanky z Arku v obnovenom naštudovaní rovnomenného muzikálu bola v roku 2010 nominovaná na prestížnu českú divadelnú Cenu Thálie. Obnovený muzikál po viacročnej pauze opäť zaujal množstvo divákov. Dodnes je považovaný za jeden z najúspešnejších českých muzikálov vôbec.


V spolupráci s textárom Michalom Horáčkom vznikol v roku 2012 zatiaľ posledný album Lucie Šoralovej. Volá sa O lásce, cti a kuráži. Speváčka sa na ňom predstavila v šansónovej polohe so svojou kapelou La Alma ako výhradná autorka hudby. Za najúspešnejšiu z celého albumu je považovaná pesnička Červená. Za úspešný predaj albumu dostala od vydavateľstva Supraphon Zlatú platňu.


Po vydaní albumu sa kvôli materským povinnostiam odmlčala. Pripomenula sa triumfálnym koncertom v Bratislave vlani v decembri. Ako hostia v programe vystúpil jej partner Ondřej Soukup a jeho kolega zo skupiny Pražský výběr Michael Kocáb. Lucia Šoralová krátko po koncerte v bratislavskom Babylone ohlásila na jar tohto roku turné s členmi skupiny NerezLístky sú už v predaji v sieti Predpredaj.sk

Lucia Šoralová & La Alma - Stará láska Nerez a vy 2017:   

1. 4. - Trenčín, Piano club 
2. 4. - Martin, Kino Strojár 
3. 4. - Košice, Historická radnica   
24. 4. - Žilina, Mestské divadlo 
25. 4. - Poprad, Dom kultúry 
26. 4. - Trnava, Kino Hviezda 
27. 4. - Nitra, Nájomná jednotka 210 
28. 4. - Lučenec, Synagóga

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Text: Peter Lehotský (zdroj: TASR, archív Hudba.sk)
Foto: Peter Ondrejka

Súvisiaci interpreti: Lucia Šoralová