V pondelok o 9:00 oficiálne odštartoval jubilejný 10. ročník Radio_Head Awards (RHA). V prvom kole môžu poslucháči Rádia_FM a fanúšikovia s prehľadom na slovenskej nezávislej scéne vyberať z longlistov, ktoré sú zverejnené na stránke Rádiohlavy.sk. Tam prebieha aj samotné hlasovanie.

Pätice nominovaných umelcov v kategóriách Album roka, Singel roka, Debut roka a Objav roka, o ktorých rozhodnú práve hlasy poslucháčov, budú známe v pondelok 5. februára (hlasovať je možné do 4.2. do polnoci). Okrem uvedených kategórií budú o štyri týždne zverejnené aj nominácie v žánrových kategóriách Elektronická hudba, Hard & Heavy, Hip Hop/Rap/R&B, World Music/Folk a tiež v kategóriách zastrešených Rádiom Devín - Jazzová hudba, Klasická hudba a Experimentálna hudba.

Cenu Album roka okrem poslucháčov tradične udelia aj hudobní kritici a počas slávnostného večera spoznáme aj aktuálneho držiteľa Ocenenia za prínos do hudby, ktoré v minulosti získali Marián Varga či zosnulý publicista Juraj Kušnierik. Odovzdávanie cien sa uskutoční 15. marca v Bratislave, presné miesto konania zatiaľ organizátori neoznámili. Posledné štyri ročníky sa konali v Starej tržnici, kde to však zrejme tento rok už nebude možné, keďže od leta minulého roka sú tam večerné hudobné akcie pre sťažnosti Staromešťanov zakázané. V minulosti sa udeľovanie cien konalo aj v Majestic Music Clube či priamo na pôde rádia - vo Veľkom štúdiu Slovenského rozhlasu.

Minulý rok si sošky "rádiohláv", ktoré podľa návrhu šperkárky Bety K. Majerníkovej vytvorila sochárka Mira Podmanická, odniesli Katarína Máliková, B-Complex, Billy Barman, Ľudové Mladistvá či Vec.

Prečítajte si: Rádiohlavy 2016: Večer v znamení spájania opäť ukázal silu slovenskej scény

Historicky najúspešnejší sú Billy Barman

Prvým ročníkom Radio_Head Awards dominovala kapela Noisecut, ktorej sa ako prvej podarilo získať najprestížnejšiu poslucháčsku cenu Album roka dvakrát (2008 - BLIIIZKO a 2011 - Háj & Lov). Okrem toho získala aj cenu Singel roka za spoluprácu s J. B. Kladivom na piesni MarienaJane Kirschner sa zase ako jedinej podarilo dvakrát triumfovať v kategórii Album roka - Cena kritikov (2013 - Moruša Biela a 2014 - Moruša Čierna), pričom s prvým zo spomenutých albumov zvíťazila aj v kategórii World Music/Folk.

Najviac ocenení (6) má však na konte kapela Billy Barman - okrem Albumu roka 2010 (Noční jazdci) a 2016 (Dýchajúce obrazy) získala dvakrát cenu Singel roka (2012 - Strmá voda a 2015 - Mladým chýba vojna) a sošky má aj v dvoch dnes už neexistujúcich kategóriách Nováčik roka a Koncertná kapela roka. Skupina okolo Juraja Podmanického a Jozefa Vrábela má zároveň ocenenia z najviac ročníkov - prvýkrát za rok 2009, potom 2010, 2012, 2015 aj 2016. Mimochodom, zrušenie "koncertnej" kategórie sa najviac dotklo kapely Puding Pani Elvisovej, ktorá v nej triumfovala trikrát po sebe - v rokoch 2010, 2011 a 2012. Jej štvrtá soška je za Singel roka 2011.

Billy Barman, Radio_Head Awards 2016 Zdroj: TASR – Jakub KotianBilly Barman sú najúspešnejšou kapelou prvých deviatich ročníkov RHA

Iné kapely zase výrazne bodovali len v jeden večer. Ročník 2013 patril najmä skupine Korben Dallas, ktorá si odniesla rádiohlavy v kategóriách Album roka, Singel roka aj Koncertná kapela roka. Nasledujúcemu ročníku ešte jednoznačnejšie dominovala skupina Fallgrapp, ktorá premenila na víťazstvo štyri z piatich nominácií (Album, Debut, Singel a Elektronická hudba). Minulý ročník zase počtom cien ovládla Katarína Máliková, zvíťazila v kategóriách Debut roka, Album roka - Cena kritikov a World Music/Folk.

Aktuálny ročník by mohol byť vyrovnanejší. Nové albumy vydali viacerí víťazi z predošlých ročníkov - okrem spomenutých Korben Dallas a Fallgrapp aj Saténové rukyDiegoNvmeri (v roku 2010 získali Cenu kritikov ešte ako The Uniques) alebo Objav roka 2015 Bulp. Ten určite patrí k favoritom v kategórii debutov, kde je však konkurencia tento rok mimoriadne silná. O postup do druhého kola sa totiž so svojimi prvotinami uchádzajú aj Marián Slávka, Papyllon, Tolstoys, Nightlines, Tante Elze, Petijee, Solid Move či L Plus. Poslední menovaní môžu zamiešať karty aj v žánrových kategóriách.

Rádio_FM včera pri príležitosti spustenia Rádiohláv celý deň hralo iba hudbu domácich interpretov a aj počas najbližších mesiacov jej budete počuť v éteri viac ako obvykle. Všetky podrobnosti o RHA nájdete na www.radiohlavy.sk.

Text: Hudba.sk, pm (zdroj: Radiohlavy.sk, archív)
Foto: Jana Holičková - Radiohlavy.sk (titulná fotografia), TASR - Jakub Kotian (foto v článku)