Na tohtoročnom festivale Colours of Ostrava dostane veľký priestor súčasná africká hudba vo svojich najrôznejších podobách - od roztancovaného afro-popu, cez futuristický elektro-punk, experimentálny afro-dub, soul a hip-hop, až po mestský štýl mbalax.

V areáli ostravských Dolných Vítkovíc totiž v júli medzi inými vystúpia aj nekorunovaný kráľ africkej hudby Youssou N'Dour zo Senegalu, expresívna speváčka Fatoumata Diawara z Mali, energická skupina KOKOKO! zo slumov konžskej Kinshasy, psychedelická londýnsko-gambijská kapela Fofoulah či rapujúca speváčka Muthoni Drummer Queen z Kene.


"Vo farebnej mozaike Colours vždy najviac žiari africká hudba. Tým je náš festival preslávený aj v zahraničí," vysvetľuje riaditeľka Zlata Holušová a pokračuje: "Afrika totiž zostáva obrovským zdrojom hudby, ktorá napriek tomu, že ťaží z dávnej minulosti, udržiava si krok s tempom doby. Tanečné rytmy pritom hudobníci spájajú s nadčasovým posolstvom, že je v našom spoločnom záujme stáť pri sebe a nezáleží na tom, odkiaľ pochádzame, pretože cieľ máme všetci spoločný: pokúsiť sa zmeniť svet k lepšiemu."

O tom vždy spieval najznámejší velikán súčasnej africkej hudby Youssou N'Dour zo Senegalu. Podporený kapelou Le Super Étoile de Dakar dokáže odohrať nezabudnuteľné koncerty plné energie. "Dejiny modernej africkej hudby stoja a padajú so šesťdesiatročným úchvatným spevákom. To on - snáď najviac zo všetkých umelcov - k nej pritiahol pozornosť západných poslucháčov. Zrútil veľa prežívajúcich predsudkov a ukázal jej neobmedzené možnosti," hovorí dramaturg festivalu Jiří Moravčík.

Jeho najznámejšou skladbou u západného publika je určite nezabudnuteľná a nadčasová pieseň 7 Seconds, ktorú pred viac ako štvrťstoročím naspieval spoločne so švédskou speváčkou Neneh Cherry, jeho repertoár je však omnoho bohatší. Youssou N'Dour v podstate vynašiel novodobý mestský štýl mbalax, zložil viac ako 500 skladieb, nahral viacero významných albumov, získal cenu Grammy a veľa ďalších hudobných a kultúrnych ocenení. Je považovaný za neoficiálneho ambasádora čierneho kontinentu a pre svetových politikov je jednou z kľúčových osobností súčasnej Afriky. 


Hranice africkej hudby posúva speváčka a gitaristka z Mali - Fatoumata Diawara. Za výbornú afro-popovú platňu Fenfo (2018) získala nomináciu na Grammy a prepracovala sa na pozíciu jednej z najvplyvnejších ženských hovorkýň západnej Afriky. Hrala vo filmoch ocenených Cézarmi a nominovaných na Oscarov, nahrávala s Robertom Fonsecom, Herbie Hancockom, Matthieuom Chedidom, elektronickým duom Disclosure, legendou afrobeatu Tonym Allenom a pridala sa aj k projektu Africa Express Damona Albarna. Vo svojej tvorbe čerpá z tradičných zdrojov malijskej hudby, ktoré spája s prvkami rocku, blues či gospelu.


KOKOKO! znamená Ťuk ťuk ťuk. Konžská skupina, ktorá vznikla priamo v slumoch Kinshasy, vtrhla na medzinárodnú scénu koncertami plnými tranzu a surovej energie, ktorými si získala povesť hypnotického zážitku. Po minulom roku to určite potvrdia aj mnohí návštevníci trenčianskej Pohody, ktorí zažili jej šialený koncert. Hudobníci oblečení v žltých overaloch okrem štandardných nástrojov hrajú aj na rôzne obskúrne DIY inštrumenty, od kuchynského náčinia, cez rôzne trubice a fľaše až po sochy a umelecké skulptúry.

Spevák a tanečník Makara Bianco sa pomedzi energické a neomylne chytľavé skladby s textami v rôznych afrických jazykoch (swahilčina, lingalčina, kikongo) naliehavo a vytrvalo prihovára publiku vo francúzštine, hoci je jasné, že mu takmer nikto nerozumie. Zabudnite na všetky stereotypy, ktoré máte spojené s world music, toto je divoká jazda na pomedzí afrobeatu, dubu a elektro-punku, ktorú treba zažiť! (Tip: Pozrite si celý koncert v rámci populárnej série Boiler Room)


O tom, že na súčasnú hudobnú scénu v Keni aj celej Afrike má obrovský vplyv aj hip-hop (a jamajský dancehall), svedčí tvorba hudobníčky menom Muthoni Dhonga, ktorá pôsobí pod pseudonymom Muthoni Drummer Queen. V hlase má soulu na rozdávanie, najradšej však rapuje do beatov, ktoré pre ňu produkuje švajčiarska dvojica Jean "Hook" Geissbühler a Greg "GR!" Escoffey. "Pokiaľ by Fugees pochádzali z Kene, zneli by ako Kráľovná bubnov Muthoni. Pridajte silné sociálne cítenie, presvedčivý feminizmus a vyjde vám z toho sebavedomá africká žena, ktorú je radosť počúvať," hovorí Jiří Moravčík.


Londýnska skupina Fofoulah hrá rytmický experimentálny afro-dub, mieša západoafrické štýly, elektronické tanečné beaty, jazz, funk a hip-hop. "Senegalský spevák a raper Batch Gueye v jazyku wolof apeluje aj na naše svedomie: prebuďte sa, svet zase taký raj nie je! A komu to nedochádza, bubnom sabar mu to doslova vtlčie do hlavy, podporený fascinujúcim hráčom na talking drum Kaw Keckom z Gambie,” dodáva Jiří Moravčík. Líder kapely - britský bubeník Dave Smith, známy zo skupiny Roberta Planta - ale čerpá z viacerých zdrojov a vsádza na psychedéliu analógových syntetizátorov a kozmickej zvukomaľby saxofonistu a klávesistu Toma Challengera.


19. ročník festivalu Colours of Ostrava sa uskutoční od 15. do 18. júla opäť v úchvatnom industriálnom areáli ostravských Dolných Vítkovíc. Prvými oznámenými menami sa stali ešte v decembri Twenty One Pilots, The Lumineers, Sigrid, Warduna, Tones and I, Meute, The Hatters a Bazzookas.

Program na 24 vonkajších aj krytých scénach ponúkne viac ako 450 bodov - okrem koncertov vyše 120 zahraničných a domácich kapiel, taktiež diskusie v rámci medzinárodného fóra Meltingpot, divadlá, workshopy, filmy, výtvarné inštalácie a ďalšie sprevádzajúce aktivity.

Štvordňové vstupenky sú aktuálne v predaji za cenu 122 EUR (2990 Kč), ktorá však platí len na limitované množstvo 9000 kusov. Všetky podrobnosti nájdete na oficiálnej stránke festivalu www.colours.cz. 

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér festivalu Colours of Ostrava pre Slovensko Zdenko Hanout.