Obľúbený bratislavský festival Uprising čaká v lete pompézna oslava 10. narodenín. Tento fakt vo fanúšikoch právom vzbudzuje silné očakávania, a zároveň je to aj možnosť privítať opäť mená, ktoré odohrali skvelé vystúpenia v doterajšej histórii podujatia.

Aj v tomto mrazivom počasí reggae nadšencov určite zahrejú na duši hneď štyri legendárne mená z Veľkej Británie, ktoré sa 25. a 26. augusta vrátia na Slovensko - Macka B, Congo Natty, General Levy a Zion Train.

Macka B bol headlinerom vôbec prvého ročníka Uprisingu v roku 2008, a tak bola jeho účasť na desiatom pokračovaní festivalu nevyhnutnosťou. Veterán britskej reggae scény príde v lete na Slovensko v sprievode svojej dvornej kapely Roots Ragga Band. Svojím talentom upútal už v mladom veku pozornosť váženého producenta Mad Professora. Dnes, po takmer 30-ročnej kariére, má na konte 23 albumov, spoluprácu s kapelou Boba Marleyho The Wailers či Lee Scratch Perrym a napriek tomu, že vlani oslávil päťdesiatku, nezdá sa, že by sa chystal svoje tempo spomaliť.


Legedárny britský MC a spevák General Levy, ktorého neopakovateľný a raketový flow postaví do pozoru každého, sa na scéne pohybuje už od 90-tych rokov. Jeho energická show dodnes baví ľudí na veľkých festivaloch a pódiách po celom svete a aj tí, ktorým jeho meno nič nehovorí, určite poznajú jeho kultové hlášky "jungle is massive" či "booyaka booyaka".


Hudobná rodina Congo Natty v zložení Rebel MC, Congo DubzIron Dread (aka Phoebe) patrí medzi priekopníkov jungle music. Ústredná postava formácie, Rebel MC, ktorý je tvorcom hitov ako Get Ready či Jungle Revolution tvrdí, že aj keď mnohí umelci sa hudbou živia, jeho poslaním je hudbou žiť a venuje jej celý svoj čas. Ako to pretavil do svojej hudby, predstaví vo svojej dynamickej show plnej poctivého ragga junglu.


Štvoricu vítaných navrátilcov z Británie uzatvára kultová formácia Zion Train, ktorá sa posledné takmer tri dekády radí medzi lídrov a tiež aj zakladateľov svojho žánru. Rovnako ako Macka B patrili medzi headlinerov prvého Uprisingu. Vo svojom repertoári majú obrovskú zásobu ťažkotonážneho dubu, ktorému počas live efektovania dodávajú ten správny šmrnc živé hudobné nástroje a MCs. Zion Train príde na Slovensko v plnej sile - v kompletnom zložení aj so špeciálnou hosťkou menom Michela Grena.


Desiaty ročník festivalu Uprising sa uskutoční 25. a 26. augusta na Zlatých pieskoch a už prvé mená naznačujú, že pôjde o veľkolepé oslavy jubilea jedného z najpopulárnejších festivalov u nás. Okrem klasických festivalových permanentiek sú v predaji aj VIP vstupenky, s ktorými máte popri množstve výhod aj možnosť osobne sa stretnúť s vybranými headlinermi festivalu. 

Redakciu Hudba.sk informoval za organizátorov festivalu Sveťo Moravčík. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach festivalu www.uprising.sk a www.fb.com/uprisingreggaefestival, ako aj na FB evente.

Súvisiaci interpreti: General Levy, Macka B