Talentované sestry Alžbeta a Júlia po niekoľkých coververziách, ktoré ponúkli na svojom Youtube kanáli, prichádzajú s debutovým singlom Zámky lásky. Predstavili ho spolu s videoklipom, ktorý sa nakrúcal v Slovenskom raji a v Prahe.

Dvojica speváčok sa rozhodla na slovenskej hudobnej scéne vystupovať jednoducho pod svojimi krstnými menami - Alžbeta & Júlia. Mimo Youtube ste ich mohli objaviť aj na minuloročnom albume Čiernobiely skupiny Smola a Hrušky, kde hosťujú v skladbách Zelený čaj a Only Love. A práve frontman skupiny Jozef "Spoko" Kramár je autorom a producentom ich prvého singla Zámky lásky.

"Dievčatá prinášajú žánrovo pestrú zmes s charizmatickým vokálnym prejavom, ktorý môže zaujať fanúšikov, hudobných kritikov či producentov. Nálada skladby korešponduje aj s blížiacim sa sviatkom zamilovaných," hovorí Spoko, ktorý skladbu opisuje ako "romantický balzam na dušu, ktorý poslucháča unesie do príbehu lásky, ktorý sa odohráva v rôznych podobách od počiatku sveta".

Alžbeta & Júlia, 2017 Zdroj: Facebook.com/AlzbetaAndJulia

Inšpirácia z vojnových čias

"Text skladby je inšpirovaný zvykom metaforického zamkýnania lásky, ktorý nie je žiaden novodobý výstrelok, ale viac ako sto rokov stará záležitosť. Na začiatku stojí smutný príbeh lásky z obdobia prvej svetovej vojny," približujú sympatické sestry tému piesne. "V srbskom mestečku sa miestna učiteľka zahľadela do vojaka srbskej armády. Sľúbili si večnú lásku, vymenili snubné prstienky, ale happy end sa nekonal."

"Dôstojník po odvelení do Grécka podľahol vnadám ostrovanky z Korfu. Osud učiteľky, ktorá sa z nevery nikdy nespamätala, bol ešte černejší než zostarnutie osamote, v zatrpknutosti a obkolesení mačiek. Od smútku jej puklo srdce a zomrela nemilovaná. Práve tragickosť nenaplneného citu podnietila dievčatá a ženy k činu a z poverčivosti si začali 'zamykať' svoje vzťahy pomocou zámkov, aby neskončili rovnako ako podvedená nešťastnica," opisujú príbeh pesničky sestry.

Naproti tomu videoklip je bez príbehu a zameriava sa na predstavenie dua Alžbeta & Júlia slovenským poslucháčom. Môžete ich v ňom vidieť na rôznych miestach Slovenského raja a v Prahe na Moste lásky. Sledovanosť videa naznačuje sľubný potenciál nových tvárí na slovenskej scéne, uvidíme, či po pesničke siahnu niektoré slovenské rádiá alebo si bude svojich poslucháčov hľadať iba prostredníctvom sociálnych sietí. 


Spoko: Dúfam, že ich šoubiznis nezomelie

Tínedžerky Alžbeta a Júlia Kramárové aktuálne žijú v Senci a Prahe. Od detstva sa venujú spevu a hre na klavír a gitaru. Milujú pop, jazz a folk. Najväčšími vzormi a motiváciou pre nich sú hviezdy ako Alicia Keys, Beyoncé, Lorde, Ed Sheeran, Lara Fabian, Rihanna a Sia, či slovenské speváčky Jana Kirschner a Sima Martausová.

Nič z toho na prvý pohľad veľmi nejde dohromady s kapelou Smola a Hrušky, ktorej je blízky punk, rock či ska. Spoko vysvetľuje, prečo sa dvojicu rozhodol podporiť. Okrem toho, že sú rodina.

"Je známe, že sme skupina, ktorá dlhodobo rada spolupracuje s umelcami z rôznych žánrov a ja osobne sledujem mladé talenty a snažím sa im pomáhať. Často dostávam ponuky na spoluprácu, či už so Smola a Hrušky alebo na produkciu od mladých interpretov. Dievčatá sú výnimočne charizmatické a atraktívne, a myslím, že majú veľkú perspektívu zaujať svojou čistotou a citlivým prejavom. Dúfam, že šoubiznis ich nezomelie, že im vydrží pokora a zápal pre hudbu," povedal hudobník.

Ďalšie informácie o Alžbete a Júlii nájdete na ich Facebook stránke, sledovať môžete aj ich Youtube kanál.

Text: Hudba.sk (zdroj: Jozef "Spoko" Kramár)
Foto: Facebook.com/alzbetaandjulia