Vydavateľstvo Pavian Records 1. februára vydalo ďalší z albumov Mariána Vargu - tentokrát ide o opätovné vydanie dlhodobo vypredaného a nedostupného CD Solo In Concert. Reedícia jedného z jeho štyroch sólových albumov vychádza po 15 rokoch od pôvodného vydania.

Koncom januára tohto roka si slovenská hudobná obec pripomenula nedožité 71. narodeniny slovenského klávesového mága, skladateľa a výnimočného hudobníka Mariána Vargu niekoľkými spomienkovými koncertmi. Zazneli na nich Vargove skladby v rôznych úpravách a inštrumentáciách v podaní viacerých popredných slovenských i českých hudobníkov, ktorí sa takýmto spôsobom rozhodli vzdať hold Vargovej osobnosti i jeho tvorbe. Tá má nezastupiteľné miesto v histórii československej populárnej hudby a patrí nielen k tomu najlepšiemu, ale rozhodne k tomu najoriginálnejšiemu, čo v nej vzniklo.

V uplynulých mesiacoch vyšlo v reedíciách na vinylových LP aj viacero kľúčových albumov slovenskej hudobnej histórie, na ktorých sa Marián Varga podieľal ako autor aj ako interpret. Išlo o albumy autorskej dvojice Hammel/Varga Zelená pošta a Na II.programe sna a albumy Collegia Musica (Collegium Musicum, Konvergencie) a vôbec po prvýkrát vyšiel na vinyle aj album Collegium Musicum - Speak, memory, ktorý bol doteraz k dispozícii len vo formáte CD. Vydalo ho hudobné vydavateľstvo Pavian Records, ktoré sa podieľalo aj na vydaní spomenutých LP reedícií.

Vo Vargovej bohatej diskografii majú špeciálne miesto jeho sólové albumy - naplno sa v nich totiž odzrkadľuje jeho muzikantská genialita, schopnosť improvizácie i nevysychajúci prameň nápadov a kompozičnej zrelosti. V dvadsiatke skladieb na albume Solo In Concert sa nachádzajú jednak skladby z jeho rockového repertoáru, hlavne však Vargove kompozície inklinujúce ku klasickej hudbe. Marián Varga už samotným pomenovaním jednotlivých skladieb poukazuje na svoje inšpiračné zdroje, ktorými boli takí velikáni vážnej hudby ako Dmitrij Šostakovič, Johann Sebastian Bach, Antonio Vivaldi či Ludwig van Beethoven. Siahol však aj po čisto slovenských inšpiráciách (Ján Cikker a jeho opera Juro Jánošík) či slovenskej ľudovej tvorbe.

Marián Varga - Solo In Concert Zdroj: Pavian RecordsObal nového vydania albumu Solo In Concert

Na reedícii sú skladby v pôvodnej verzii, tak ako boli zaznamenané na bratislavskom koncerte Mariána Vargu v petržalskom DK Zrkadlový háj v roku 2003. Azda najvýstižnejšie o okolnostiach i atmosfére tohto koncertu napísal v sleeve note k CD renomovaný hudobný kritik Jiří Černý:

"Sál vře napětím jako za romantických časů skladatelů a zároveň klavírních virtuosů Liszta a Chopina. Ale Varga míjí pohledy davu a upírá se jen do kláves koncertního Petrofa a elektrické Yamahy. Proti všem očekáváním Varga nehraje jediný hit z časů Collegia nebo Prúdů. Takřka marnotratně střídá desítky nových melodických i zvukomalebných nápadů. Jiní by z nich nadělali muzikály, on je opouští třeba po minutě, vstává, rychle se klaní do sotva doznělých zvuků a jěště než posluchači dotleskají, už se vrhá do dalších improvizací. Hudba není pro Vargu exhibicí, natož pak provokací, ale jediným řetezcem radostných objevů. Marián Varga není jenom živou legendou. Je jejím neustále se obměňujícím pokračováním. Tři jeho koncerty, které jsem viděl mezi červnem 2002 a červencem 2003, patří k nejsilnějším zážitkům mého posluchačského života. A koncert zaznamenaný v bratislavském Klubu Za Zrkadlom mne v mých dojmech jen utvrzuje."

"Na fenomenálnom albume Solo In Concert z roku 2003 si excelentný virtuóz konečne doprial ukázať to, čo miloval najviac - melódie a disonantné témy, zahrané iba klávesmi, ovplyvnené ľubovoľnými žánrami. Mohlo by sa zdať, že takáto zmes úlomkov je nesúrodá. Napriek tomu ide o brilantnú mozaiku, kde má všetko svoje presne určené miesto. Majster improvizuje, nečakane prebieha z motívu na motív, obracia známe melódie naruby a necháva sa unášať tam, kam si jeho myseľ v tej sekunde zmyslí. Čerpá i z predošlej tvorby, no doteraz neznáme skladby sú čímsi novátorské a majú ambíciu udať iný smer stagnujúcemu slovenskému mikrokozmu. Folklór ožíva mnohorakými farbami a vážna hudba ukazuje svoju príťažlivú tvár - stačí len, aby jej Varga vdýchol nespútanú dušu," napísal o albume náš redaktor Marek Danko v záverečnej časti seriálu o Vargovej tvorbe.

Zoznam skladieb na albume Marián Varga - Solo In Concert:

1. Vežová hudba II  
2. Canzona  
3. Nechtiac  
4. Melódia z prelúdia a fúgy As Dur D.Šostakoviča  
5. Žltá ľalia  
6. Bukolika  
7. Ticho sveta pred Bachom  
8. Scherzino zo Suity semplice  
9. Naozaj budem musieť odísť  
10. Posledná jeseň  
11. Dve Brahmsove variácie na Händelovu tému  
12. Spomienka na Vivaldiho  
13. Nesmierny smútok hotelovej izby  
14. Mobile  
15. Virágom (improvizácia na uhorskú ľudovú tému)  
16. Zagajduj, gajdoše (slovenská ľudová)  
17. Sonatína pre klavír, 2. časť  
18. Sequenza  
19. Téma z Beethovenových variácií na ruskú tému A Dur  
20. Talianska baletná hudba z opery J. Cikkera "Juro Jánošík"

Redakciu Hudba.sk informovala Beáta Rožárová z vydavateľstva Pavian Records. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Ilustračné foto: TASR - Oliver Ondráš

Súvisiaci interpreti: Marián Varga