Spevák, skladateľ, absolvent muzikológie a hudobný pedagóg Samo Tomeček je roky neoddeliteľnou súčasťou úspešnej relácie Milujem Slovensko, kde už zaspieval viac ako 600 skladieb. Teraz predstavuje svoj nový singel s názvom Iba v nej, ktorý zverejnil spolu s lyric videom. Rozchodovú pieseň napísal už dávnejšie, finálnu podobu však dostala až pred pár týždňami.

"Pieseň Iba v nej vznikala dlhší čas, dokonca som ju odložil a vrátil sa k nej v koronakríze roku 2020. Skladba je o živote, o vzťahoch medzi mužom a ženou. Často máme pri problémoch vo vzťahu pocit, že sme ukrivdení. Takmer vždy v tom však majú prsty obe strany. Nikdy nie je na vine iba jeden. Myslím si, že sa v piesni môžu viacerí ľudia nájsť," vysvetľuje vznik skladby Samo Tomeček.

Autorom textu je gitarista Samuel Kovács, ktorý je spolu so spevákom podpísaný aj pod hudbou. Dvojica spolupracuje už viac ako deväť rokov, hrali spolu v kapele a nahrali dva štúdiové albumy Nespím (2015) a Ikony (2018). "Samo je skvelý gitarista a nakoniec sa vyprofiloval aj na autora a skladateľa. Postavil si v Žihárci vlastné štúdio, kde vznikla aj skladba Iba v nej. Tým, že sme za tie roky aj dobrí kamaráti, poznáme sa veľmi dobre. Odohrali sme spolu vyše 500 koncertov, a tak spolupráca išla ako po masle. Samo Kovács dokázal perfektne zhmotniť moju predstavu a potom už to išlo prirodzene," prezradil spevák. 

O mix a master skladby Iba v nej sa postaral Marek Šurin, ktorý spolupracuje s množstvom slovenských interpretov. Ku skladbe vzniklo aj lyric video, o ktoré sa postaral Peter Kanda. Môžete v ňom vidieť tancujúcu siluetu exotickej tanečnice Sary Ahmed.


Pre speváka je to prvé lyric video v jeho kariére. "Pôvodne som chcel nakrútiť klasický videoklip, no vzhľadom na súčasnú situáciu som sa rozhodol inak. Toto je moje prvé lyric video a som s ním spokojný. Pozerali sme viaceré lyric videá s mojou manželkou Sophie, ktorú napadlo osloviť jej kamarátku a tanečnicu Saru Ahmed. Pracovali spolu na pár tanečných projektoch. Poznám sa s ňou aj osobne, dokonca bola na našej svadbe jednou z družičiek. Počas celého klipu tancuje v pozadí a dodala lyric videu tú správnu emóciu, ktorá pieseň ešte viac podporila," konštatuje spevák a hudobník.

Skladby pre obľúbené reklamy aj svadba

Samuel Tomeček počas koronakrízy naspieval viaceré reklamy, z ktorých dve sa umiestnili na vrchole rebríčka na Youtube za rok 2020. Prvé miesto mala reklama pre značku Dedoles a na treťom bola retro reklama pivovaru Zlatý Bažant. Okrem toho sa venoval práci na dome a stihol sa aj oženiť.

"Zo začiatku koronakrízy som sa zmenil troška na stavbára a dokončoval som dom a záhradu. Potom prišlo pár koncertov v lete a ďalšia séria Milujem Slovensko a medzitým svadba. Bolo to hektické obdobie a som rád, že sme ho prežili v zdraví. Naučil som sa za ten čas naozaj veľa a prešiel si aj ťažšími dňami. Aktuálne mám rozrobených viacero skladieb a pomaly začínam premýšľať aj nad novým autorským albumom. Keďže som sa minulý rok v septembri oženil, nové piesne vznikajú už v novej životnej etape," uzatvára. 

Samuel Tomeček sa hudbe venuje už od šiestich rokov. Kariéru odštartoval v roku 2005 v prvom ročníku súťaže Slovensko hľadá Superstar. Na konte má štyri štúdiové albumy a viaceré spolupráce s rôznymi interpretmi. Od roku 2013 spieva v úspešnej relácii Milujem Slovensko. Získal prestížne spevácke ocenenie v Moskve a dvakrát sa umiestnil v top 3 kategórie Spevák roka v ankete OTO. V roku 2019 dokončil doktorandské štúdium na FiF UK v Bratislave v odbore Muzikológia a vydal svoju prvú monografiu "Vokál v (pop)rockovej hudbe na Slovensku".

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Nora Krchňáková. Tlačovú správu sme upravili. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach speváka www.samueltomecek.comwww.facebook.com/samuel.tomecek.

Súvisiaci interpreti: Samuel Tomeček