Americká speváčka a hudobníčka St. Vincent si čoskoro do svojej diskografie pridá siedmu štúdiovku. Novinka Daddy's Home (Otec je doma, pozn. red.) vyjde 14. mája a podľa prvej ochutnávky v podobe singla a videoklipu Pay Your Way In Pain to vyzerá, že sa máme na čo tešiť.

Annie Clark alias St. Vincent začala pracovať na jedenástich nových skladbách v zime 2019. Pri výbere názvu albumu sa 38-ročná hudobníčka inšpirovala silným zážitkom z osobného života, keď jej otca v tom čase po deviatich rokoch prepustili z väzenia. Pripojila k tomu aj fascináciu jeho príbehmi, keď sa v mladosti potuloval nočnými ulicami New Yorku, ako aj zbierkou vinylov zo 70. rokoch.

Pocta herečke Candy Darling aj Bowiemu

Titulnú pieseň Daddy’s Home napísala po tom, ako po otca prišla k väzenskej bráne a odviezla ho domov. Muzikantku inšpirovala aj transgenderová newyorská ikona, herečka Candy Darling, ktorá je známa vďaka spolupráci s Andym Warholom alebo ako múza The Velvet Underground.

"Zaľúbila som sa do Candy Darling. Moja kamarátka ju poznala a bola pri nej, keď zomierala. Myslela som na ikonickú fotku, ako leží na nemocničnom lôžku obklopená kvetmi. Rada by som jej takto vzdala hold a dúfam, že aj trocha sprostredkujem jej energiu," vyjadrila sa speváčka, ktorá podľa Candy Darling pomenovala aj záverečnú skladbu na albume.

Na jeho obale je opäť blond a pózuje v kresle v krátkych saténových šatách, samodržiacich natrhnutých pančuchách a kožuchu. Zo štúdiovky zároveň predstavila prvý singel s názvom Pay Your Way In Pain, ku ktorému ponúkla aj retro videoklip verne zachytávajúci vizuálny svet 70. rokov. Aj vďaka tomu (a neskrývanému hudobnému odkazu na hit Fame) sa na hudobných weboch a v komentároch pod klipom na Youtube objavili prirovnania k Davidovi Bowiemu z obdobia albumu Young Americans (1975).


Blues z roku 2021

O réžiu videoklipu sa postaral Bill Benz. Dvojica už spolupracovala aj na filme The Nowhere Inn (2020), v ktorom si dvojnásobná držiteľka ceny Grammy zahrala. Speváčka, gitaristka a skladateľka pieseň označila ako "blues z roku 2021".

"Mám pocit, že v dnešnom svete si často musíme vybrať medzi prežitím a dôstojnosťou," povedala na margo skladby, v ktorej sa znova nebránila elektronike a vytvorila excentrickú koláž z navrstvených vokálov, gitár a rozmanitých efektov. Už na prvé vypočutie je jasné, že so singlom strávila nejaký ten čas v štúdiu. S produkciou jej pomohol Jack Antonoff, známy aj vďaka spoluprácam s Taylor Swift, Lorde či Lanou Del Rey. Okrem neho na nahrávke pridali ruku k dielu aj Cian Riordan, Evan Smith, Greg Leisz, Daniel Hart, Michael Leonhard, Lynne Fiddmont a Kenya Hathaway.

Duch 70. rokov a vtedajšieho životného štýlu sa bude niesť celým albumom. Rodáčka z Oklahomy totiž vidí paralelu medzi začiatkom tejto dekády a súčasnosťou. "Ekonomika bola bláznivá a bolo tu množstvo sociálnych nepokojov. Podobné je to aj teraz. Ľudia sa snažia zorientovať a prežiť," vyhlásila.

St. Vincent, vlastným menom Annie Erin Clark, vydala svoj zatiaľ posledný album Masseduction v októbri 2017 a na ďalší rok ho predstavila počas skvelého koncertu na trenčianskej Pohode. Okrem toho má na konte aj štúdiovky Marry Me (2007), Actor (2009), Strange Mercy (2011), Love This Giant (2012), ktorý nahrala s Davidom Byrnom a St. Vincent (2014).

Zoznam skladieb albumu Daddy's Home:

1. Pay Your Way In Pain
2. Down And Out Downtown
3. Daddy's Home
4. Live In the Dream
5. The Melting Of The Sun
6. The Laughing Man
7. Down
8. Somebody Like Me
9. My Baby Wants A Baby
10. ...At The Holiday Party
11. Candy Darling

Pozrite si krátku upútavku k albumu:


Autor: Lukáš Dedík
Foto: Facebook.com/St.Vincent

Súvisiaci interpreti: St. vincent