Mená King Diamond a Killer Be Killed veľmi predstavovať nemusíme. Obe sú v našich kruhoch známym pojmom, takže novinky o nich sú vždy vítané. A o nových albumoch ani nehovorím.

Magnety týždňa

Superkapela Killer Be Killed, ktorú tvoria také mená ako Max Cavalera, Greg Puciato, Troy Sanders a Ben Koller, sa do povedomia zapísala rovnomenným debutom v roku 2014. V metalovej komunite právom zožal veľký úspech. Nie je to síce najinovatívnejšia nahrávka, kombinácia štyroch veľkých mien ale priniesla rozmanitú hudbu, ktorá sa dá počúvať kedykoľvek a akokoľvek často. Je preto skvelé, že sa rozhodli s týmto projektom pokračovať a už budúci rok by sme sa mohli dočkať ďalšej štúdiovky. Informácie v rozhovore pre The Red Light District priniesol Max, ktorý povedal, že všetci členovia sú aktuálne pokope a intenzívne pracujú na novom albume. (pm)


Na novom albume pracuje aj King Diamond. V rozhovore pre rádio SiriusXM tiež povedal, že príbeh už majú na 80 percent hotový a v priebehu najbližších týždňov začne nahrávať vokály. Kapelu však ešte čaká kopa roboty, takže v očakávaniach by sme mali byť skôr triezvy, aj keď sú naozaj veľké. Veď King Diamond novú hudbu nevydal od poslednej štúdiovky Give Me Your Soul… Please, ktorá vyšla pred dlhými 11-imi rokmi. (pm)

Šrot týždňa

Pri novinkách od Tool je nám už vždy tak trochu smutno-smiešne. Maynard si ale nenechá ujsť žiadnu príležitosť vytrollovať fanúšikov. A keďže sme minulý týždeň mali prvého apríla, dozvedeli sme sa, že ho na poste frontmana kapely vystrieda Sammy Hagar. A ako bonus sme dostali aj ochutnávku nového albumu. (pm)



Novinky

Ako sme už avizovali, na novom albume pracujú aj Slipknot. Clown už minulý rok potvrdil, že s gitaristom Jimom Rootom majú 27 nápadov na skladby, neskôr upresnil, že 7 až 8 skladieb už je hotových. Informácie teraz doplnil Corey Taylor, ktorý magazínu Billboard povedal, že už pracuje na textoch. Aj keď pôvodne kapela hovorila, že album určite vyjde v 2019, teraz bol Taylor vo svojich vyjadreniach opatrnejší. (pm)

Aby toho nebolo málo, tak do štúdia sa chystá aj Dream Theater. James LaBrie v relácii Lead Singer Syndrome uviedol, že kapela začne nahrávať v júni a vraj sa máme pripraviť na „tvrdší“ album, ktorý vyjde vo februári 2019. Sme zvedaví. (pm)



Niečo avizuje aj System of a Down. Na Twitteri začali v piatok odpočítavať od troch. V čase vydania tohto článku sme sa ešte k jednotke nedostali, takže netrpezlivo čakáme, čo sa udeje. Žeby sme sa aj od nich dočkali novej dosky? (pm)

Po nepeknom minulom roku sa Decapitated už očividne zotavili. Aj napriek tomu, že si nejaký čas posedeli v americkej väzbe a boli obvinení zo znásilnenia a únosu, ich tamojší súd v januári oslobodil a páni sa vrátili domov do Poľska. A práve tam v júni odohrajú prvé dva koncerty po dlhšom čase. Piateho im do Krakowa dokonca na pomoc príde aj Meshuggah, takže si začnite vybavovať výlet. (pm)

Rádiový rock v podaní Godsmack očividne vynáša celkom dobre. Do nového videa k skladbe Bulletproof si totiž pozvali okrem iných aj Sebastiana Bacha zo Skid Row a Billyho Ray Cyrusa. Musím však povedať, že klip je aspoň celkom vtipný. (pm)


Fake je novinkou populárnych Five Finger Death Punch. Je to presne tá skladba, ktorá existujúcim fanúšikom ulahodí, ale nových určite nezíska. Album And Justice for None vychádza v polovici mája a dá sa čakať, že sa bude niesť v podobnom duchu. Ako aj väčšina ostatných skladieb kapely. (pm)


V závere apríla sa dočkáme albumu Aura Noire od takmer rovnomennej kapely Aura Noir. Skladbou Shades Ablaze si ma dokonale získali. Ako uviedol aj samotný frontman kapely – Aggressor – pesnička čerpá inšpiráciu najmä v basovej linke v juhoamerickom štýle, na spôsob Sarcofago a starej Sepultury. Mňam. (pm)


A keď už som spomenul tých juhoameričanov, je tu aj niečo priamo z ich produkcie. Brazílske trio Nervosa sa na deň detí vráti so štúdiovkou Downfall of Mankind. Pre deti to zrejme ale veľmi nebude. Podľa skladby Never Forget, Never Repeat to bude skvelý thrashový nárez. (pm)


Poľský Behemoth znie čím ďalej, tým lepšie. A výborne im to hrá aj naživo. Dôkazom je titulná skladba živého albumu Messe Noire. Celá doska vyjde už v piatok a tešiť sa môžeme aj na ďalšiu štúdiovú dosku, ktorá by tu mala byť čo nevidieť. (pm)


Ak ale máte náladu na niečo ešte temnejšie, skúste Law of the Rope od Wolvhammer, kapely pozostávajúcej z členov Skeletonwitch, Abigail Williams, Negative Mantra a Novembers Doom. Album The Monuments of Ash and Bone im vychádza začiatkom mája. (pm)


Mojim minulotýždňovým favoritom je jednoznačne skvelý slam v podaní Organectomy. Terror Form je výbornou ukážkou ich tvorby, ktorá je na tento žáner nezvyčajne neprvoplánová a prirovnal by som ich napríklad ku Cattle Decapitation. Album Domain of the Wretched je už vonku a určite by ste ho mali skúsiť, ak vás extrémne zákutia metalu oslovujú čo i len kúsok. (pm)


Švédski death metalisti Vomitory sa budúci rok znovu vrátia na scénu, podobne ako herpes. Budúci rok kapela oslávi tridsiate narodky a preto sľubuje, že rozpúta totálnu skazu „na pódiách okolo celého sveta“. (ak)


Kanadská kapela Kobra and the Lotus predstavila príjemnú melodickú záležitosť Let Me Love You z albumovej novinky Prevail II. Banda, ktorej dominuje krásna speváčka Kobra Paige, sa môže pochváliť dynamickou rádiovkou, na dlhé cesty autom. Piata štúdiovka tohto kvarteta vychádza 27. apríla u Napalm Records. (ak)


Nový frontman Ghost sa volá Cardinal Copia a nižšie si môžete pozrieť jeho prvé živé vystúpenie v podobe úryvku z akustickej verzie Cirice. Jeho hlas však znie povedome... (ak)


Nemeckí metalisti Crematory sa na Facebooku vyhrážali svojim fanúšikom, že ak nebudú kupovať albumy a merchandise, kapela sa rozpadne. Nuž, evidentne k tomu ešte nedošlo, keďže kapela predstavila nové lyric video k skladbe Cemetary Stillness. Kvality piesne sú prinajmenšom sporné a hrať v roku 2018 deväťdesiatkový gothic rock už nie každého zaujme, ale snažia sa. Videoklip inak svojou primitívnosťou tromfol aktuálnu tvorbu Therion. Ak však patríte k tej hŕstke nadšencov, ktorým noví Crematory imponujú, vedzte že 1. júna Nemci zahrajú vo Vrútkach v klube Mlyn Rock Club. Prídete sa pozrieť? (ak)


Slovenská pýcha Malokarpatan sa vrátila z americko-kanadského turné. Aj keď bolo zastávok poskromne, kapela zarezonovala a splnila svoje osvetové poslanie. Minimálne však nezostala v mínuse, čo sa v dnešných časoch cení. Menej oceniteľný je však odchod Cemnohora, ktorý svoj mikrofón zavesil na klinec. Jeho vokálne duties bude obstarávať gitarista HV. V oklieštenej zostave (teraz už) kvarteto koncertne neustáva a chystá sa na nové výzvy (turné po Slovensku žiaľ ešte nechystajú). Pozrite si záznam koncertu z brooklynského klubu Bazaar a pozdvihnite obradný papek na počesť najlepšieho frontmana, akého si môže kapela priať. (ak)


Haluze týždňa

V roku 2016 sa na internete objavil pilot metalovej neskoro-večernej talkshow s názvom Two Minutes to Midnight. Potom sa po šou zľahla zem, aby sa po dvoch rokoch objavila v plnej sile s s novými epizódami. V roku 2018 ich konkrétne vyjde 8. A aby ste vedeli, čo od nej čakať, tu je napríklad skeč, v ktorom ornitológ prirovnáva rôznych metalových spevákov ku spevu vtákov. Ak neviete po anglicky, tak sa vopred ospravedlňujem, lebo je to tak vtipné, že som si skoro cvrkol. (pm)


Metallica si svoje aktuálne turné očividne užíva. V každej krajine hrajú aj niečo z domácej tvorby. A tak napríklad fanúšikovia v Nemecku mali možnosť počuť v ich podaní skladby od U.F.O. a Michael Schenker Group. No a v Prahe, v Prahe zas zahrali Mládekovho Jožina z bažin. (pm)



Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.
Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: facebook.com/KillerBeKilled

Súvisiaci interpreti: Killer Be Killed, King Diamond