Peter Nagy sa pohybuje na domácej hudobnej scéne už 35 rokov, pričom za tie roky napísal takmer 200 piesní a zaradil sa medzi popredné osobnosti slovenskej populárnej hudby. Hudobník dnes oslavuje svoje 60. narodeniny a vraví, že vek nevníma, ani ako číslo.

"Mám rozrobených niekoľko projektov s rôznymi umelcami. S kapelou už sme začali pripravovať narodeninový koncertný program, tak aby sme fanúšikom zahrali aj hity aj moje gitarové balady. Je to pre mňa ťažká úloha ako zostaviť playlist," hovorí zaneprázdený oslávenec, ktorý na svoje narodeninové turné vycestuje na jeseň. 

Počas svojej kariéry napísal takmer 200 skladieb a teší ho fakt, že jeho fanúšikovia vnímajú texty a zmysel piesní, nielen hitové slogany. "Presvedčil som sa o tom znova na dvoch turné Pianko, kde som spieval väčšinou tie nehitové baladické piesne. Mám z mojich fanúšikov radosť. Čítam ich komentáre na sociálnych sieťach. Je to pekné, keď máte vyzreté publikum, ktoré vníma vašu tvorbu komplexne. Sú to ľudia, ktorí ma berú ako človeka a nie ako idol," vyznal sa Peter Nagy.


Prvé akordy sa učil od kamošov

Peter Nagy sa narodil 9. apríla 1959 v Prešove a vyrástol na Štúrovej ulici v rodine letca a úradníčky. Od chalanov v susedstve sa naučil prvé akordy. Prvú gitaru dostal od otca po skončení deviatej triedy. Na druhú si už zarobil na brigáde. Maturoval na gymnáziu, vyštudoval Filozofickú fakultu UPJŠ v Prešove. 
      
Začínal ako folkový spevák už na strednej škole. Mal sedemnásť, keď v štúdiu nahral prvé piesne. Prvé koncertné kroky absolvoval v kapelách Profily, Fultura a v skupine Karla Witza. Práve s ním nahral v auguste 1982 v štúdiu Slovenského rozhlasu v Košiciach svoj prvý hit Profesor Indigo, na ktorý vznikol aj jeho prvý videoklip. Profesor z pesničky bol skutočnou postavou profesora matematiky na gymnáziu. Na základe úspechu tejto skladby dostal ponuku od Kamila Peteraja spievať v Moduse po odchode Mira Žbirku. Avšak nedohodli sa, pretože Janko Lehotský nechcel pristúpiť na Petrovu podmienku, že aj on bude písať pesničky. 
      
V novembri 1983 založil skupinu Indigo, prvý koncert mali 13. januára 1984 v Banskej Bystrici. V roku 1984 vydal debutovú LP platňu Chráň svoje bláznovstvá. Na nej boli okrem titulnej piesne aj skladby Osud môj, Kristínka iba spí či Posledný krát. O rok neskôr mu vyšiel druhý album Mne sa neschováš s rovnomenným hitom a ďalšími Marcel z malého mesta a Sme svoji. V roku 1986 vyšla tretia LPčka Myslíš na to, na čo ja? s rovnomennou skladbou aj hitmi Zákony hada, Na mojom poschodí a hlavne Láska je tu s nami. Za tieto tri albumy dostal cenu vydavateľstva Opus za viac ako milión predaných nosičov.


Zlatý slávik aj detský hrdina

Petrova popularita vyletela raketovo nahor, za rok 1984 získal v ankete Zlatý slávik druhé miesto, o rok neskôr bol dokonca prvý a za rok 1986 opäť druhý. Po Mirovi Žbirkovi bol Peter iba druhým slovenským spevákom, ktorý zlatého slávika získal. Sám k tomuto obdobiu hovorí, že na to sa nedá zabudnúť.
      
V roku 1987 prišiel s ojedinelým detským hudobným projektom Peter, Vašo a Beáta deťom, ktorý nahral s Vašom Patejdlom a Beátou Dubasovou. Ďalšími boli Hrajme sa na Petra (1990), Peter Nagy & deti (1992), Peter Nagy & deti 2 (1996) a Peter Nagy & deti 3 (1999). V roku 1987 produkoval album desaťročnému Martinovi Madejovi, ktorého preslávili skladby Bobi a Ferrari. Spolupracoval aj s detskou speváčkou Michaelou Paštékovou, je autorom jej najväčšieho hitu Mandarinka Darinka a ďalších úspešných skladieb.


Okrem hudby sa Peter s úspechom venoval aj profesionálnemu fotografovaniu. V decembri 2008 vydal knihu fotografií Book 1 a v októbri 2011 knihu s názvom Láskavé piesne, v ktorej spojil svoju dvadsaťpäťročnú skúsenosť písania textov so vzťahom k umeleckej fotografii. V deň svojich 55. narodenín otvoril 9. apríla 2014 v galérii na Západnej terase Bratislavského hradu výstavu fotografií s názvom Revolver a muzika. Názov dostala podľa rovnomenného úspešného albumu aj piesne z roku 1991. Vlastne v tom období začal Peter Nagy aj s fotografovaním, preto ten príznačný názov. 
      
Na konte má v súčasnej dobe dve desiatky vydaných albumov a kompilácií. Z jeho poslednej tvorby sú to albumy Nové svetlo (2002), kompilácia 20 rokov/20 hitov (2004), album Duety (2006) a dvojalbum Labute a havrany, ktorý vyšiel 2. apríla 2009. V roku 2009 absolvoval turné v Spojených štátoch, Kanade a Austrálii.

V máji 2011 vydal kompilačný dvojalbum More piesní, v apríli 2015 výberovku nanovo nahratých známych piesní s názvom ROCKmi overené. V októbri 2018 vyšiel akustický album Pianko, pričom ešte pred jeho vydaním absolvoval rovnomenné turné. Životné jubileum oslávi so skupinou Indigo v októbri na koncertnej šnúre Peter Nagy 60 CZ/SK Tour. V programe má jedenásť zastávok od Košíc až po Prahu.


Zdroj: TASR + Hudba.sk (zdroj citácií: Nora Krchňáková / NK Factory)
Foto: Facebook.com/PeterNagyOfficial

Súvisiaci interpreti: Peter Nagy