Katarína Máliková v klube bez divákov a svetoznámy jazzový kontrabasista Petros Klampanis odohrajú počas víkendu dva špeciálne koncerty na podporu kultúry. Oba zastrešuje iniciatíva Aby kultúra žila, diváci si ich môžu pozrieť a dobrovoľne prispieť symbolickým vstupným.

Rodák z gréckeho ostrova Zakynthos Petros Klampanis, ktorý okrem Atén intenzívne pôsobí aj v New Yorku, predstaví svoju tvorbu slovenskému publiku už v piatok 10. apríla. Svoj druhý koncert na podporu kultúry v karanténe odohrá čerstvá držiteľka ceny novinárov na Radio_Head Awards Katarína Máliková, ktorá vystúpi v nedeľu (12.4.) bez divákov v klube Nová Cvernovka. Jej koncert sa uskutoční v spolupráci so Slovenským inštitútom v Paríži.

Petros Klampanis si získal vysoké uznanie nielen na americkej, ale aj na globálnej jazzovej scéne ako pôsobivý hráč s veľkým srdcom. Vyrastal obklopený stredomorskou a balkánskou ľudovou hudbou, čo prinieslo do jeho tvorby zvedavé hľadanie spôsobov ako primiešať tieto prvky z rôznych žánrov do jeho tvorby.

"Dovolím si tvrdiť, že Petros je môj priateľ. Mal som to šťastie byť minulé leto na jeho workshope v Grécku, a dokonca sa dostať do jeho bandu. Je hudbou doslova prerastený a kontrabas je akoby súčasťou jeho tela. Je dokonalým príkladom, ako sa dá matematicky presný rytmus spojiť s nemerateľným duchovnom," hovorí fotograf a jazzový hudobník Peter Konečný, jeden zo zakladateľov iniciatívy Aby kultúra žila. Na Slovensku sa Petros Klampanis okrem iného predstaví ako medzinárodný špeciálny hosť a predseda poroty ocenenia Esprit za rok 2019, ktoré sa z dôvodu mimoriadnej situácie šírenia ochorenia COVID-19 presúva z tradičného termínu (30.4. - Medzinárodný deň jazzu) na 30. september.

Online koncert Petrosa Klampanisa môžete sledovať v piatok 10. apríla o 20:00. Podrobnosti nájdete na webe www.abykulturazila.sk/livestream.


Po improvizovanom domácom koncerte zahrá v (prázdnom) klube

Oceňovaná speváčka a skladateľka Katarína Máliková aktuálne pracuje na filmovej hudbe a koncepte pre svoj tretí album. Zároveň však bola na Slovensku jednou z prvých, ktorá sa ešte v polovici marca po zrušení všetkých kultúrnych podujatí odhodlala urobiť pre fanúšikov online koncert zo svojho domáceho štúdia (viac info TU). Na Veľkonočnú nedeľu si to zopakuje, tentokrát však v úplne iných, profesionálnych podmienkach v klube Nová Cvernovka, samozrejme bez divákov.

"Sme veľmi radi, že sa nám postupne darí posúvať koncept online koncertov na podporu umelcov v núdzi medzi širšie publikum, a že sa Katka Máliková rozhodla pripojiť pod našu iniciatívu," hovorí Peter Konečný o koncerte, ktorého organizátorom je Slovenský inštitút v Paríži. "Slovenské umenie malo žiť túto jar aj vo Francúzsku, ale v dôsledku svetovej pandémie sa nám plány zásadne zmenili. Slovenský inštitút v Paríži však chce pokračovať v prezentácií kvalitných slovenských umelcov vo francúzskom prostredí a takýmto spôsobom vyjadriť podporu slovenskej kultúrnej scéne, ktorá prežíva v tomto období veľmi ťažké chvíle," povedal riaditeľ inštitútu Jakub Urik.

Katarína Máliková sa už v minulosti predstavila parížskemu publiku, keď v roku 2018 vystúpila počas fashion performance slovenskej značky Nehera na prestížnom Paris Fashion Week. Na koncerte odznejú v sólo verziách piesne z albumov Pustvopol aj Postalgia, ale aj niektoré speváčkine piesne, ktoré nikdy nevyšli. Koncert si môžete v nedeľu 12. apríla o 20:00 pozrieť na jej Facebook stránke, no chystá sa ho streamovať aj parížske alternatívne rádio DGN'Air, parížsky Paris-Prague Jazz club, platformy zjednocujúce kultúrne inštitúty v Európe (EUNIC) a vo svete (FICEP) a tiež niektoré slovenské médiá.


O iniciatíve Aby kultúra žila

Iniciatíva Aby kultúra žila vznikla 13. marca 2020 ako reakcia na krízovú situáciu v súvislosti s koronavírusom. Zakladateľmi iniciatívy sú Peter Konečný (fotograf, hudobník), Zuzana Suchová (fundraising konzultant), Michal Švihra (spoluzakladateľ ticketingovej platformy Tootoot.fm) a Ondrej Geče (vydavateľstvo Slnko Records).

Iniciatíva pod hlavičkou občianskeho združenia Kultur.FM organizuje výzvu na podporu umelcov v núdzi a to zakúpením pamätnej vstupenky na online koncerty. Akonáhle to situácia dovolí, pripravuje iniciatíva Aby kultúra žila prvý virtuálny festival, ktorý prinesie viacero online koncertov z pódia s profesionálnym ozvučením a svetlom - avšak so zabezpečením všetkých aktuálnych nariadení.

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Nikola Sadloňová z agentúry House of Ukulele. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Anna Cagalová - Cagalove Photography