Mladá speváčka Karin Ann má za sebou ešte len prvý rok na hudobnej scéne, no napriek tomu jej meno okrem Slovenska a Česka pravidelne rezonuje aj v ďalších európskych krajinách a písali o nej už aj americké médiá. Najnovšie sa jej podarilo zaujať s aktuálnym singlom babyboy, ktorého vizuál bol vyhlásený za najlepší videoklip na Munich Music Video Awards.

Videoklip babyboy, ktorý ukazuje známe príklady utláčania a diskriminácie od 20. rokov minulého storočia až do súčasnosti, bol nominovaný v kategóriách Best Music Video a Best LGBT Music Video. Napokon Karin Ann triumfovala v prvej menovanej kategórii, ktorá je hlavnou kategóriou v rámci Munich Music Video Awards. O víťazstve rozhodla osemčlenná porota zložená z hudobných producentov, filmárov, režisérov a hudobníkov z Európy, USA a Singapuru.

Keďže ide o nové hudobné ceny, Karin sa stala vôbec prvou víťazkou hlavného ocenenia. Samozrejme, so ziskom niektorej z už zabehnutých a prestížnych hudobných cien sa tento úspech porovnávať nedá, pre mladú speváčku je však aj takéto ocenenie v medzinárodnej konkurencii veľkým povzbudením.

"Je super dostať ocenenie za niečo, do čoho ste dali tak veľa energie a práce. Navyše je to moje úplne prvé takéto ocenenie, takže sa z toho veľmi teším a som rada, že to je za klip, ktorý rozoberá veľmi dôležité témy," vyjadrila sa Karin. Slávnostné odovzdávanie cien v Mníchove organizátori kvôli pandemickej situácii plánujú usporiadať až koncom októbra. Podrobnosti o Munich Music Video Awards nájdete na webe www.mmvawards.com.


Porotcovia vyberali z viac ako 400 hudobných videí z celého sveta. Klip babyboy o celkové víťazstvo súťažil s hudobnými videami z USA, Španielska, Francúzska, Veľkej Británie či Taiwanu. "Hudobné video speváčky Karin Ann sa od ostatných líšilo hlavne spôsobom, akým bolo spracované ale i témou. Porota ocenila formu ako i skutočnosť, že klip zobrazil diskrimináciu v našej spoločnosti. To je dnes veľmi dôležité a sme radi, že mladí umelci chcú zviditeľniť otázky rozmanitosti a diskriminácie," uviedli organizátori Munich Music Video Awards vo svojej oficiálnej tlačovej správe. Porotu oslovila i práca s kamerou, herecké výkony, farbenie videa a tiež hlas speváčky a aranžmán piesne.

Víťazstvo mníchovských hudobných cien je ďalším zo série medzinárodných úspechov mladej slovenskej speváčky. Karin Ann stihla za krátky čas zaujať redaktorov amerických The New York Times, nemeckého Bildu či hudobnej stanice MTV a dostala pozvanie absolvovať ako predskokanka vypredané turné s poľskou hviezdou Sanah. Popri tom o jej klipoch píšu médiá v Česku, Maďarsku, Veľkej Británii i v USA. Na Slovensku so singlom babyboy vďaka jeho posolstvu získala podporu najväčších mientvorných médií i viacerých osobností a aktivistov za ľudské práva, ktorí videoklip podporili zdieľaním na svojich profiloch na sociálnych sieťach.

Obťažovanie a diskriminácia v opačnom garde

Videoklip babyboy vznikol pod režisérskym dohľadom slovenského filmára Gregora Valentoviča. Dej sa začína v 20. rokoch minulého storočia, kedy ženy nemali volebné právo, a postupuje do súčasnosti, pričom poukazuje na harašment (druh sexuálneho obťažovania, najmä na pracovisku), genderovú i rasovú segregáciu, utláčanie LGBT komunity či zaužívané stereotypy žien ako vykonávateliek všetkých domácich prác.

Príbeh je koncipovaný do plynulého záberu, v rámci ktorého hlavná postava, herec Jakub Kotek, prechádza históriou a zažíva na vlastnej koži diskrimináciu v opačnom garde - v 20. rokoch nemôže voliť, neskôr je Afroameričanmi vytlačený zo svojho miesta v autobuse, stane sa objektom sexuálneho obťažovania a v gej bare ho ponižujú za heterosexuálnu orientáciu.

"Dúfam, že táto pieseň a videoklip aspoň trochu prispejú k debate o celom probléme. Pretože sloboda každého sa končí tam, kde obmedzuje druhých," približuje Karin Ann dôležité posolstvo. Vo videoklipe si spoločne s ňou zahrali tiež Bára Votíková, brankárka českej futbalovej Slavie Praha a jej partnerka, profesionálna hráčka pokeru, Bára Mlejnková. Za zvukom singla babyboy stojí dvorný producent Yungbluda, Brit Matt Schwartz, a slovenský producent a skladateľ Tomi Popovič.

Munich Music Video Awards je nový medzinárodný hudobný festival so sídlom v Nemecku, ktorý udeľuje ocenenia umelcom z celého sveta v 32 audiovizuálnych kategóriách. Aktuálne má za sebou svoj prvý ročník a hlási sa k myšlienke podpory rozmanitosti a diverzity umenia, kultúr, žánrov a etník. Kompletný zoznam víťazov

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z agentúry Soul For Show. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. Viac sa o Karin Ann dozviete na jej oficiálnom webe karin-ann.com a sociálnych sieťach Facebook a Instagram.

Foto: Ondřej Pýcha