Po úspešnom OnLive krste vlaňajšej albumovej novinky Jedna nula v Airship Online Štúdiu DOX+ Tata Bojs naďalej sypú jednu zaujímavú novinku za druhou. Tentoraz je to netrpezlivo očakávaná vinylová verzia, na ktorú si kapela pripravila prekvapenie - pieseň Tajemství je tu úplne novej verzii ako duet s ďalšou obľúbenou českou speváčkou.

Kritikou i fanúšikmi vrelo prijatý album Jedna nula, ktorý Musicserver.cz označil za najlepší domáci album minulého roka a Tata Bojs s ním majú až tri želiezka v ohni v rámci prestížnych hudobných Cien Anděl (kategórie Album, Skladba a Skupina roka), sa dočkal svojho prvého remixu a tiež netrpezlivo očakávanej vinylovej verzie. Kým na minulý rok vydanej CD a digitálnej verzii naspievala duet Tajemství Emma Smetana, na vinyle môžete v tej istej piesni počuť Anetu Langerovú. Pôvodne pritom pesnička ani nebola zamýšľaná ako duet.

"Prvá verzia skladby duetom nebola, no od začiatku sme v nej pracovali s češtinou i francúzštinou. Nápad rozhovoru dvojice opačného pohlavia o nevypovedanom tajomstve tomu potom dal jasný smer. Oslovili sme jednu speváčku, tá kývla, naspievala a my sme boli nadšení. Potom nám ale napadlo urobiť niečo, čo sme ešte nikdy neurobili. Osloviť ešte jednu speváčku a nahrať dueto aj s ňou, ibaže jeho druhú, opačnú časť. Tiež kývla, tiež naspievala a my sme boli zase nadšení. Potom prišiel celkom pochopiteľný problém: ktorej verzii dať prednosť? Obe boli skvelé, každá úplne iným spôsobom. Navyše to, že Aneta a Emma naspievali každá inú časť pesničky, tieto verzie odlišovalo ešte viac," vysvetľuje kapela.

"Nakoniec sme to vyriešili po svojom: Každá pesnička vychádza na inom nosiči. Emma na CD, Aneta na LP," dodávajú Tata Bojs. Unikátny koncept sebe typickou hravosťou dotiahli do dokonalosti, keď bolo jasné, že súbežné vydanie albumu Jedna nula na CD a LP je nereálne. "Rozhodli sme sa to využiť v náš prospech. Anetinu verziu sme 'ututlali' a schovali sme si ju ako prekvapenie na dobu vydania vinylu.

Verzia s Anetou:


Tento plán by samozrejme nebol možny bez spoluúčasti oboch speváčok. "Ďakujem chlapcom z Tata Bojs za možnosť byť súčasťou Tajemství a zaspievať si svoje prvé česko-francúzske dueto, ktoré je zároveň našou prvou hudobnou spoluprácou. Pieseň je napínavá od začiatku až do konca a verím, že sa tento pocit prenesie i na poslucháčov a budú si s nami spievať nielen lalalala," teší sa Aneta Langerová, ktorá si na LP verzii skladby prehodila spevácke party s Milanom Caisom.

"Tata Bojs sú fenomén. Tata Bojs sú inteligentní. Hudobne i textovo. A Milana s Mardošom mám navyše veľmi rada i ako ľudí. Pred piatimi rokmi mi prišli do Lucerny pokrstiť prvý sólový album, čím mi urobili obrovskú radosť, a ani vo sne by mi vtedy nenapadlo, že ma niekedy prizvú k hudobnej spolupráci. Velký třesk pt.1 a Tajemství považujem ja osobne za highlighty tohto albumu, a tak sa nadýmam pýchou, že som mohla byť pri tom," dodáva Emma Smetana.

Verzia s Emmou:


Ďalšou novinkou okrem LP platne, ktorá poteší fajnšmekrov i svojou neobvyklou farebnosťou, je remix jednej zo skladieb albumu Jedna nula. Konkrétne ide o úvodný song Holka z plakátu, ktorý do ešte tanečnejšej podoby prerobil dídžej a producent Ondřej Jančovič alias Dafonic, známy vďaka spoluprácam s mnohými českými umelcami, ako sú Tonya Graves, Eddie Stoilow, Iva Frülingová, Monkey Business alebo Kapitán.

Kapela k remixu pripravila s režisérom Ondřejom Urbancom minimalistické čiernobiele lyric video, v ktorom si s Milanom Caisom zahrala hlavnú rolu pôvabná mladá herečka Daniela Alfonzová. 


S príchodom jari majú Tata Bojs ešte jednu správu, ktorá sa bohužiaľ vzhľadom k aktuálnej situácii dala očakávať. Milovníci obľúbených, komorných koncertov v Divadle v Celetné, organizovaných vždy na podporu Nadačného fondu Šestý smysl, si budú musieť ešte rok počkať. Po dohode s NF Šestý smysl a organizátormi sa kapela dohodla na presune podujatia na jar 2022. 

Ale neboli by to Tata Bojs, keby nemali v rukáve ďalšie smelé plány. Na to, aké to budú a kedy sa na ich realizáciu môžeme tešiť, si však budeme musieť ešte chvíľu počkať. Najaktuálnejšie informácie nájdu fanúšikovia na sociálnych sieťach kapely, Facebook a Instagram.

Vypočujte si celý album Jedna nula na Deezeri:



Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Adriána Čahojová z vydavateľstva Supraphon. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Salim Issa