Britský spevák a skladateľ Dave Gahan, známy predovšetkým ako frontman skupiny Depeche Mode, má dnes 50 rokov. Magazín Q ho zaradil na 73. priečku v stovke najlepších spevákov a na 27. miesto medzi najlepšími frontmanmi. Prečítajte si jeho profil a vypočujte jeho tvorbu.

Priezvisko po nevlastnom otcovi

Dave Gahan
sa narodil 9. mája 1962 v anglickom Eppingu do chudobnej rodiny. Jeho otec, autobusár Len Callcott, rodinu opustil, keď mal pol roka. O dva roky neskôr sa jeho rodičia rozviedli, matka Sylvia vzala Davida a jeho sestru Sue, a presťahovala sa do Basildonu. Čoskoro sa znovu vydala a David vyrastal v presvedčení, že jej druhý manžel Jack Gahan, od ktorého si vzal i priezvisko, je jeho skutočným otcom.

Do rodiny neskôr pribudli ďalší dvaja chlapci: Peter (nar. 1966) a Phil (nar. 1968). Jack Gahan zomrel, keď mal David desať rokov. Krátko na to prišlo šokujúce stretnutie s biologickým otcom. Dodnes si vraj pamätá, ako jedného dňa prišiel domov zo školy a "našiel doma toho chlapa".

"Na ten deň nikdy nezabudnem. Keď som prišiel domov, bol tam cudzí chlap. Moja mama mi ho predstavila ako môjho skutočného otca. Pamätám sa, že som plakal a hovoril, že to nie je možné, lebo môj otec je mŕtvy. Ako som mal vedieť, kto je ten muž? Odvtedy nás len občas navštívil, ale asi o rok neskôr znovu zmizol. Tentoraz už navždy. Už o sebe nedal nikdy vedieť. Neskôr som na neho myslel častejšie, ale mama vedela iba to, že odišiel do Jersey a otvoril si tam hotel," spomína Dave na detstvo.

Od kriminality k umeniu

Neprítomnosť otca si dospievajúci chlapec kompenzoval tak, že sa stal, ako hovorí "skutočne bláznivým mladíkom". Jeho mladícke výčiny okrem iného zahŕňajú krádeže áut, vandalizmus alebo sprejovanie grafitov, dôsledkom čoho stál do svojich štrnástich rokov trikrát pred súdom pre mladistvých.

Počas prvého polroka po odchode zo školy v júli 1978 vystriedal približne 20 zamestnaní - od predavača nealkoholických nápojov a pokladníka v potravinách až po robotníka na stavbe. David sa uchádzal aj o prácu pre spoločnosť North Thames Gas. Jeho kurátor mu poradil, aby bol na pohovore úprimný - Dave teda priznal svoju kriminálnu minulosť a tvrdil, že sa už polepšil. Prácu samozrejme nedostal.

Namiesto toho ho ale vzali na Southend Art College, kde sa mu veľmi páčilo. "Bavilo ma umenie. Náš učiteľ bol fajn týpek a dovolil nám fajčiť. Po troch rokoch som získal British Display Society Award, vďaka ktorej som mohol robiť výklady obchodov v obchodných centrách," spomínal Gahan v rozhovore s Maxom Bellom (No1 Magazine, 1985).

Zároveň sa však na škole stretol s punkovou kultúrou, ktorá mu učarovala. "Užíval som si školu, dizajnoval som oblečenie pre kamošov a chodil som na koncerty Generation X a The Damned," hovoril pre No1 Magazine o období, v ktorom sa formoval jeho hudobný vkus.

Spomínal tiež na to, že jeho školu zvykli navštevovať hudobníci ako John Lydon (Sex Pistols) a Boy George (Culture Club), školu navštevoval aj Steve Linnard, ktorý sa neskôr stal úspešným dizajnérom. "Pre mňa to bola po všetkých tých prúseroch veľká šanca. Stále som bol hulvát, ale aj umelec," dodal Gahan.

Vznik a úspech Depeche Mode

"Mal som dvojitý život, na jednej strane banda okolo umeleckej školy a potom návraty domov do Basildonu. Tam som chodieval do krčmy a nosil som make-up, ale keďže som poznal miestnych štamgastov, bol som v pohode." Práve pred pubom v Basildone sa spoznal s Vinceom Clarkeom (Yazoo, Erasure). "Prišiel za mnou, lebo sa trochu obával skinheadov. Jeho priatelia ostali doma."

V roku 1980 založili Vince Clarke, Martin Gore a Andy Fletcher skupinu Composition of Sound, v ktorej boli zakrátko, na rozdiel od ich predchádzajúcich projektov (No Romance In China, The French Look), gitary nahradené syntetizátormi. Gahana Clarke oslovil po tom, ako ho počul na stretnutí miestnych talentov spievať pieseň Heroes od Davida Bowieho. Krátko na to skupina zmenila názov na Depeche Mode. Názov navrhol Gahan, ktorý sa v istom francúzskom módnom časopise stretol s pojmom Dépêche Mode.

Už o rok neskôr sa kapela upísala Mute Records. Prvý singel Dreaming of Me sa výraznejšie nepresadil, no New Life sa vyšplhal na jedenástu priečku a s Just Can't Get Enough sa skupine podarilo dobyť britskú Top 10. Ich debutový album Speak & Spell vyšiel na jeseň 1981. Odvtedy vydali ďalších jedenásť štúdiových albumov a šesť live CD. Počas svojej vyše 30-ročnej kariéry predali po celom svete vyše sto miliónov kópií svojich nahrávok.

Depeche Mode - Just Can't Get Enough

Nedocenený autor na sólovej dráhe


V roku 2003 vydal Gahan svoj prvý sólový album Paper Monsters, na ktorom sa autorsky podieľal jeho priateľ a gitarista Knox Chandler. Na turné, ktoré po vydaní albumu nasledovalo, zahral nové piesne i hity Depeche Mode. Z úspešného albumu vzišiel napríklad hitový singel Dirty Sticky Floors, ktorý sa prebojoval do dvadsiatky najlepších singlov World Singles chart s viac ako 200 000 predanými kópiami. S úspechom nasledovalo svetové turné a DVD s názvom Live Monsters, ktoré vyšlo v roku 2004.

Paper Monsters boli výsledkom Gahanovho sklamania, že mu na albumoch Depeche Mode nevyšla ani jedna pieseň. V rozhovoroch útočil na Gora a Fletchera a v roku 2004 sa vyjadril, že ak nedostane záruku a na ďalšom albume kapely bude autorsky stáť za polovicou piesní, žiadny ďalší album nebude. Napokon ale dosiahli kompromis a na album Playing the Angel, ktorý vyšiel v októbri 2005, má Gahan tri piesne: Suffer Well, I Want It All a Nothing's Impossible. Povráva sa ale, že Dave napísal na album až dvadsať piesní.

V roku 2007 Gahan prostredníctvom video-odkazu na oficiálnom webe Depeche Mode oznámil, že pracuje na druhom sólovom albume. Nahrávka s názvom Hourglass vyšla 22. októbra 2007. Rovnako tri piesne (Hole to Feed, Come Back a Miles Away/The Truth Is) má Gahan aj na dvanástej štúdiovke Depeche Mode s názvom Sounds of the Universe, ktorá vyšla v apríli 2009. Napísal tiež text bonusovej piesne Oh Well, ktorej hudbu má na svedomí Martin Gore a je ich prvou spoločnou skladbou.

Spolupracoval tiež s Thomasom Anselmim, Knoxom Chandlerom, Mikeom Garsonom a Joeom Dallesandrom na projekte Mirror. Vokálmi prispel do piesne Visitors od frYars a najnovšie sa podieľal na novom albume formácie Soulsavers s názvom The Light the Dead See, ktorého vydanie je naplánované na koniec mája.

Dave Gahan - Dirty Sticky Floors (live, 2011)

Závislosť a pokusy o samovraždu sú už minulosťou

Dave Gahan bol v minulosti závislý od heroínu a už štyrikrát sa ocitol na pokraji smrti, čím si počas svojich najťažších rokov v Los Angeles vyslúžil od záchranárov prezývku mačka. V roku 1993 prekonal počas vystúpenia v New Orleans ľahký infarkt. Lekári mu vtedy odporúčali dať si od koncertovania pauzu, no on odmietol.

V auguste 1995 sa pokúsil o samovraždu, keď si žiletkou prerezal žily. Neskôr sa vyjadril, že to bolo skôr volanie o pomoc, ako pokus o samovraždu. Práve v tomto čase trávil 12 hodín denne vo svojej šatni, sledoval predpovede počasia a rozprával sa s bábkou, ktorú volal The Tin Man. Hospitalizovali ho na klinike Cedars-Sinai v kalifornskom Beverly Hills, ale po krátkom čase ho opäť prepustili a 28. mája 1996 sa v izbe losangeleského hotela predávkoval speedballom. Lekári ho dokázali zachrániť a opäť ho hospitalizovali v Cedars-Sinai. Už dva dni po prepustení ho ale zatkli a súd nariadil, aby dokončil deväťmesačné liečenie. Odvtedy je vraj "čistý".

Dlhoročný divoký životný štýl si však vyžiadal svoju daň. Pre rôzne zdravotné problémy speváka museli Depeche Mode aj v roku 2009 niekoľkokrát prerušiť svetové turné - najprv mu v máji našli a neskôr odstránili tumor z močového mechúra, v júli si počas koncertu natrhol lýtkový sval a v auguste mal preťažené hlasivky. Napriek tomu si však za svoje výkony na koncertoch vyslúžil od kritiky i fanúšikov len chvály.

Gahan, ktorý je v súčasnosti po tretí raz ženatý, žije od roku 1997 v New Yorku. S manželkou Jennifer majú dcéru Stellu, ktorá sa narodila v roku 1999, a vychovávajú tiež jej syna Jimmyho z predchádzajúceho vzťahu. V rokoch 1992 - 1996 bola jeho manželkou Teresa Conroy a predtým od roku 1985 do 1991 bol zosobášený s Joanne Fox, s ktorou má syna Jacka.

Dave Gahan - Saw Something

Depeche Mode - Hole to Feed

Depeche Mode - Suffer Well

Zdroj: SITA (wikipedia.org, davegahan.com, depechemode.com), No1 Magazine zo 4.5.1985 (archív na www.tuug.utu.fi)
Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

Súvisiaci interpreti: Dave Gahan, Depeche Mode