Očakávaný album Xscape zosnulého amerického speváka Michaela Jacksona by sa na trh mal dostať už 13. mája. Tento týždeň boli zverejnené ďalšie dve z ôsmich piesní, ktoré sa na nahrávke budú nachádzať - singel Blue Gangsta a skladbu Chicago. Obe patria k tomu najlepšiemu, čo po smrti Kráľa popu vyšlo.

Po tom, čo sa na svetlo sveta dostal posmrtný duet Michaela Jacksona s Justinom Timberlakeom, sa na internete objavili ďalšie skladby z očakávaného albumu. Obidve piesne, ktoré produkoval Timbaland, si môžete vypočuť nižšie. Blue Gangsta je zároveň oficiálnym rádiovým singlom.

S blížiacim sa dátumom vydania albumu sa však okrem postupného zverejňovania skladieb objavujú aj ďalšie správy týkajúce sa zosnulého Kráľa popu. Jednou z nich je, že na tohtoročnom udeľovaní Billboard Music Awards by podľa slov organizátorov mal byť spevák prezentovaný tak, ako ho verejnosť zatiaľ nikdy nevidela. Podujatie sa bude konať 18. mája, iba päť dní po vydaní očakávanej nahrávky, a je preto vysoko pravdepodobné, že bude avizovaná šou úzko spätá práve s Xscape.



Okrem nového singla sa tento týždeň na svetlo sveta dostala aj pieseň Chicago. Ide o novú verziu piesne, ktorú Jackson nahral už v roku 1999 pod názvom She Was Lovin' Me na album Invincible (2001), no napokon sa naň nedostala.



Odmietnutím spolupráce s N' Sync inšpiroval Timberlakea

Do pozornosti médií sa v týchto dňoch dostali aj vyjadrenia Justina Timberlakea o nevydarenej spolupráci medzi Jacksonom a 'N Sync. "S kapelou sme mali stretnutie ohľadne nášho tretieho CD a ja som priniesol pieseň Gone, ktorú som pôvodne napísal pre Michaela," uviedol v rozhovore s Oprah Winfrey.

"Michael ju však odmietol a po jej zverejnení na albume (Celebrity, 2001) mi zavolal a povedal, že by rád nahral duet so mnou. Povedal som mu, že to nemôžem spraviť a snažil som sa ho presvedčiť na spoločnú skladbu s 'N Sync. On však bol absolútne neoblomný a chcel iba duet so mnou," spresnil Timberlake, ktorý napokon spoločnú pieseň s Jacksonom nahral, hoci až posmrtne.

Na záver rozhovoru spevák prezradil, že spomínaný moment ho inšpiroval k tomu, aby začal robiť vlastnú hudbu. "Mám pocit, že to bolo po prvýkrát, čo som si pomyslel, že by som mohol robiť niečo sám. Po prvý raz som totiž pocítil skutočnú sebadôveru," dodal.

L.A. Reid: Najlepšia hudba, ktorú doteraz nikto nepočul

Album Xscape vyjde 13. mája a bude obsahovať osem piesní, ktoré produkovali Timbaland, Rodney Jerkins, Stargate, Jerome Harmon a John McClain. Titulnú skladbu štúdiovky Jackson pôvodne s Jerkinsom tiež nahral na spomínaný album Invincible (2001). Deluxe edícia ponúkne aj kolekciu originálnych nahrávok.

Kráľ popu údajne váhal, či má niektoré z piesní dokončiť, rovnako si nebol istý tým, či ich má zverejniť. "Michael Jackson neveril nikomu, pokiaľ šlo o jeho hudbu. Prestal dokončovať piesne. Množstvo materiálov si ukladal pomimo. Niektoré zamietol, voči niektorým mal výhrady. Potom sme to dali dohromady," vyjadril sa Aaron Reid z vydavateľstva Epic Records pre denník New York Post.

Fanúšikom však odkazuje, že sa majú naozaj na čo tešiť. "Pracovať na tomto bolo úžasné. Michael Jackson je mojím najobľúbenejším umelcom všetkých čias. Vďaka tomuto projektu som mohol pokračovať v jeho odkaze a dokonca k nemu prispieť. Neexistuje nič také ako toto," dodal Reid. Výkonným producentom projektu je jeho otec L.A. Reid. Ten označil kompiláciu za najlepšiu hudbu, ktorú však doteraz ešte nikto nepočul, a uviedol, že je nesmierne hrdý na to, že ju môže svetu predstaviť práve on a jeho tím.

Tracklist albumu Michael Jackson - Xscape: 

1. Love Never Felt So Good 

2. Chicago 
3. Loving You 
4. A Place With No Name 
5. Slave To The Rhythm 
6. Do You Know Where Your Children Are 
7. Blue Gangsta 
8. Xscape

Text: Hudba.sk (zdroj: Digitalspy.co.uk, Nme.com, SITA, archív)
Foto: Epic Records

Súvisiaci interpreti: Michael Jackson