Anglická skupina Radiohead vydala v nedeľu večer svoju deviatu štúdiovku s názvom A Moon Shaped Pool. Novinka, ktorú produkovali členovia kapely spoločne s Nigelom Godrichom, obsahuje jedenásť skladieb vrátane už skôr zverejnených videosinglov Burn The Witch a Daydreaming.

Väčšinu tracklistu tvoria piesne staršieho dáta, ktoré už fanúšikovia Radiohead poznajú z koncertov. Ide však o doposiaľ nevydané kúsky, výnimkou je záverečná True Love Waits, ktorá už aj vyšla na nosiči - v roku 2001 na koncertnom EP I Might Be Wrong. A Moon Shaped Pool ponúka len štyri piesne, ktoré kapela nikdy nehrala, aj v prípade tých starších však ide o nové aranžmány. Napríklad Burn The Witch znela na sólových koncertoch Thoma Yorkea úplne inak a jej nová orchestrálna verzia predpovedala zvukovo radikálnejší odklon od minulej tvorby, než akého sa fanúšikovia nakoniec dočkali. Že album nebude postavený iba na sláčikových orgiách však bolo jasné už v piatok, kedy kapela zverejnila videoklip ku klavírno-ambientnej balade Daydreaming.

Orchestrálne party slúžia na zosilnenie atmosféry, stupňovanie napätia či vygradovanie skladieb, v žiadnej však nie sú natoľko výrazné ako v prvom singli. Album prináša rôzne polohy neustále sa meniacej formácie - od nádhernej intímnej melanchólie (Glass Eyes, True Love Waits) cez pulzujúce elektronické beaty (Ful Stop, Identikit) až po piesne, pri ktorých možno pookrejú aj fanúšikovia staršej gitarovej tvorby, aj keď britpop to zrovna nie je (Decks DarkDesert Island Disk, The Numbers). Skladby, zvuky a nálady sa pritom striedajú zdanlivo náhodne, za všetko hovoria piesne usporiadané v abecednom poradí podľa názvov. Neznamená to však rezignovanie na hudobnú dramaturgiu albumu. Novinka je uceleným dielom, ktorého plynulý posluch je zaujímavým zážitkom. Poslucháčovi pripomína, prečo je Radiohead aj po vyše 30 rokoch na scéne jedným z lídrov súčasnej hudobnej alternatívy. 

Nahrávka je momentálne dostupná iba v digitálnej forme, pričom na stiahnutie je dostupná na webe www.amoonshapedpool.com, na iTunes a Amazone. Streamovať sa dá iba cez Apple Music a Tidal. Na službe Spotify, ktorú Thom Yorke nazval "posledným zúfalým prdom zdochýnajúcej mrciny", si album nevypočujete, rovnako ani na ďalšej v Európe rozšírenej platforme Deezer. Vo fyzickej verzii na CD a vinyle sa nahrávka dostane na trh až 17. júna. V septembri potom skupina vydá aj špeciálnu edíciu, ktorá bude obsahovať dve bonusové skladby, 32-stranovú knihu s vizuálmi, či kúsok z analógového pásu, na ktorý sa album nahrával.

Tracklist albumu A Moon Shaped Pool: 

1. Burn The Witch 
2. Daydreaming 
3. Decks Dark 
4. Desert Island Disk 
5. Ful Stop 
6. Glass Eyes 
7. Identikit 
8. The Numbers 
9. Present Tense 
10. Tinker Tailor Soldier Sailor Rich Man Poor Man Beggar Man Thief 
11. True Love Waits


Text: Patrik Marflák (zdroj: SITA - Amoonshapedpool.com, Nme.com + Denník N)
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Radiohead