Anglická kapela The Rolling Stones ohlásila tohtoročné európske turné s názvom No Filter. Rockoví veteráni počas neho vystúpia aj v mestách, v ktorých nikdy nehrali. Geograficky najbližší koncert pri Slovensku odohrajú v Rakúsku na rovnakom mieste, kde hrali pred dvoma rokmi AC/DC.

Formácia odštartuje koncertnú šnúru 9. septembra v Hamburgu a nasledovať bude ďalších jedenásť miest - Mníchov, rakúsky Spielberg, Zürich, talianske mesto Lucca, Barcelona, Amsterdam, Kodaň, Düsseldorf, Štokholm, holandský Arnhem a na záver dvakrát Paríž.

"Veľmi sa teším, že na jeseň vyrazíme na turné po Európe, vrátime sa do niektorých známych miest a prídeme aj tam, kde sme ešte neboli," uviedol 73-ročný spevák Mick Jagger. Skupina plánuje predstaviť svoje najväčšie hity, ale prisľúbila aj prekvapenia.

Prekonajú rakúsky rekord AC/DC?

V Rakúsku vystúpi kapela v sobotu 16. septembra pri pretekárskom okruhu Red Bull Ring neďaleko miest Spielberg a Zeltweg - teda na rovnakom mieste, kde sa konal najväčší koncert v histórii Rakúska. Odohrali ho pred dvoma rokmi AC/DC a náš redaktor vtedy napísal článok s titulkom Koncert legendy: AC/DC v Zeltwegu ukázali, že v rock'n'rolle vek nehrá rolu. To isté možno jednoznačne povedať aj o pánoch z The Rolling Stones, pre ktorých bude toto turné prvým, na ktorom sú už všetci štyria členovia sedemdesiatnici.

V Rakúsku sa teraz horlivo diskutuje o tom, či sa im podarí prekonať 115-tisícovú návštevnosť austrálskej legendy. Šance na zdolanie tohto rekordu podľa Oe24.at zvyšujú údajné "insiderské" vyjadrenia, že ide o posledné turné kapely.

Zaujímavosťou je, že Mick Jagger, Keith Richards, Ronnie Wood a Charlie Watts sa na "miesto činu" vrátia po 22 rokoch - v roku 1995 na ich megakoncert pri Zeltwegu prišlo 100-tisíc fanúšikov. Túto magickú hranicu prekonali v rokoch 1990 a 1995 aj na pamätných vystúpeniach na Strahove v Prahe a pre našinca bude tohtoročný koncert možno poslednou príležitosťou pripomenúť si tieto legendárne koncerty. Lístky na septembrovú šou budú v predaji od piatka 12. mája.

The Rolling Stones vznikli v roku 1962. Podľa odhadov predali viac ako 250 miliónov kópií nahrávok. Desať ich štúdioviek je v rebríčku 500 najlepších albumov všetkých čias podľa magazínu Rolling Stone a v roku 2004 kapelu tento magazín zaradil na štvrtú priečku rebríčka 100 najlepších interpretov všetkých čias. V roku 1989 ich uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. Skupina vlani vydala album Blue & Lonesome.

Prečítajte si tiež:

Nový album Rolling Stones je prológom veľkého príbehu a poctou ich hrdinom

VIDEO: Rolling Stones majú nový album a klip s krásnou Kristen Stewart

Spevák Mick Jagger sa v 73 rokoch stal po ôsmy raz otcom

Text: Hudba.sk (zdroj: SITA - Rollingstones.com, Nme.com, archív + Oe24.at)
Foto: AP Photo/Ariel Schalit

Súvisiaci interpreti: The Rolling Stones