Jan Bendig pokračuje v dobre rozbehnutej kariére s novou skladbou Amen. Po dvojici úspešných singlov s Markétou Konvičkovou sa spevák opäť spojil s kolegyňou zo SuperStar. Tentokrát jeho voľba padla na Moniku Bagárovú, s ktorou vytvorili silnú baladu spievanú v rómskom jazyku.

Jan Bendig patrí v posledných rokoch k najúspešnejších českým finalistom SuperStar. Svojho času sa síce snažil na českom trhu presadiť s boybandom New Element, ten však ešte v roku 2014 opustil, aby sa mohol sústrediť na sólovú kariéru. V rámci nej otvorene prezentuje svoj rómsky pôvod, či už odľahčene ako v prípade kontroverznej skladby Roma Boy alebo s vážnejším posolstvom ako minulý rok v piesni DGF.

Prečítajte si: Keď sa neonacista zamiluje do Rómky: Jan Bendig novinkou bojuje proti rasizmu

Jan Bendig a Monika Bagárová nakrúcanie klipu Amen Zdroj: Facebook.com/JanBendig.OfficialSite

Príbeh, ktorý je jasný aj bez slov

Vo viacerých skladbách dokonca spieva v rómčine, no v prípade duetov to bolo zatiaľ vždy spojené s češtinou. Tentokrát sa rozhodol posunúť latku a novinka Amen je iba v jazyku menšiny. Na spoluprácu si prizval Moniku Bagárovú, ktorá má rómske korene z otcovej strany. "Človek by nikdy nemal zabúdať na to, odkiaľ pochádza. Veríme, že naša skladba prispeje k lepšiemu chápaniu rôznych kultúr," napísala speváčka na sociálnych sieťach.

Výsledkom je silný emotívny duet, ktorý fanúšikov oslovil, aj keď textu nerozumejú. Pri pozeraní videoklipu, ktorý má za týždeň od zverejnenia viac než 370-tisíc prehratí, však slovám rozumieť ani netreba - je zjavné, že pieseň je o večnej téme "zakázanej" lásky a bolesti z jej straty.

Video, v ktorom sa o sériu štýlových outfitov postaral známy módny návrhár a stylista Lukáš Macháček, síce končí svadbou, no o šťastnom konci pre jeho hlavných protagonistov hovoriť nemožno. Príbeh vychádza zo starých rómskych tradícií, kedy rodičia svojim potomkom vyberali partnera dopredu bez ich súhlasu.


Posteľ plná smiechu

Hlavné úlohy v romantickom videu stvárnili samotní speváci, hoci Jan Bendig sa netají svojou homosexuálnou orientáciou. Napriek tomu vo svojich klipoch pravidelne koketuje s nežným pohlavím. Inak tomu nie je ani v novinke Amen, kde nechýbajú vrúcne dotyky a bozky mladých milencov.

Napokon tieto scény vo videu pôsobia autenticky, no rodák z Hradca Králové priznal, že ich nakrúcanie príliš romantické nebolo. "Moniku poznám už niekoľko rokov a považujem ju za sestru, preto spoločné maznanie bolo fakt divné a zakaždým končilo veľkým výbuchom smiechu," skonštatoval spevák. Posteľnú scénu sa im vraj podarilo nakrútiť až na dvadsiaty pokus.

K vtipnej atmosfére určite prispelo aj to, že režisér a autor scenára Lukáš Rejmon je Bendigov partner v súkromnom živote. Zároveň je jeho dvorným filmárom, okrem iných nakrútil aj klipy k duetom Toužím a Bloudím s Markétou Konvičkovou. Či sa duet s Monikou Bagárovou stane rovnako úspešným singlom ako Bendigove česko-rómske spolupráce, je nateraz otázne. Minimálne v rómskej komunite však určite pôjde o veľký hit.

Jan Bendig a Monika Bagárová, 2018 Zdroj: Facebook.com/JanBendig.OfficialSite

Založil boyband, v ktorom nespieva

Jan Bendig sa popri úspešnej sólovej kariére rozhodol napomôcť vzniku nového boybandu, ktorý už nie je taký zameniteľný ako spomínaný New Element. Spolu s Lukášom Rejmonom dali dokopy štvoricu mladých rómkych spevákov pod názvom Roma Boyz, pričom jedným z nich je Bendigov brat Marsell.

Samotný Jan členom skupiny nie je, no podieľa sa na jej fungovaní a tvorbe producentsky aj ako spoluautor skladieb. Zároveň novinky Roma Boyz vychádzajú na jeho oficiálnom Youtube kanáli. O tom, že jeho fanúšikovia nemajú zbytočné predsudky, svedčí úspech prvého videosingla Vzpomínám. Od novembra minulého roka má už dva milióny prehratí.


Autori: Dušan Marko, Patrik Marflák (editácia a doplnenie)
Foto: Facebook.com/JanBendig.OfficialSite

Súvisiaci interpreti: Jan Bendig, Monika Bagárová