Najdlhšie fungujúce americké hudobné teleso, bostonská Handel & Haydn Society, pátra po dieťati, ktorému sa páčilo nedeľňajšie prevedenie Mozartovej Murárskej smútočnej hudby (Maurerische Trauermusik, 1875) v Bostone natoľko, že na konci skladby do hrobového ticha v hudobnej sále vykríklo nadšené "Wau!".

Netradičný záver koncertu vyvolal v sále nadšenie divákov, ktorí sa smiali a zborovo tlieskali nielen umelcom, ale aj - a možno najmä - spontánnemu dieťaťu. Orchester, ktorý bol založený už v roku 1815, hneď na druhý deň po koncerte spustil pátranie po tomto dievčati alebo chlapcovi, ktoré nazýva "dieťa Wau". Umelci sa obrátili na všetkých účastníkov ich nedeľňajšieho predstavenia, aby im s pátraním pomohli.

Dieťa, samozrejme, nechcú potrestať ani mu dohovoriť - naopak, jeho bezprostredná reakcia hudobníkov a ďalších ľudí z Handel & Haydn Society dojala a chceli by sa s ním stretnúť. "Bol to jeden z najkrajších momentov, aké som kedy zažil," napísal šéf orchestra David Snead v otvorenom liste. Zverejnil ho prostredníctvom webovej stránky bostonského klasického rádia WCRB, ktoré záznam z koncertu odvysiela.

"Našťastie, vďaka WCRB sa koncert nahrával, takže máme ten "Wau!" moment zaznamenaný. Radi by sme nášmu najnovšiemu fanúšikovi a jeho rodine podarovali kópiu tejto nahrávky a pozvali ich na stretnutie s Harrym Christophersom (anglický dirigent, ktorý viedol orchester počas vystúpenia, pozn. red.), keď sa na jeseň vráti do Bostonu," uviedol David Snead v liste. Celý si ho môžete prečítať v angličtine pod krátkym audiozáznamom "Wau" momentu.

list Davida Sneada z Handel & Haydn Society Zdroj: Classicalwcrb.org

Zdroj: SITA, Hudba.sk edit
Foto: Facebook.com/handelandhaydn