Už tento piatok, 10. mája, odštartuje v Banskej Štiavnici jedinečné turné slovenských jazzových hudobníkov Nikolaja Nikitina a Ľuboša Šrámka so zástupom zaujímavých muzikantských aj vokálnych hostí. Do 18. mája sa postupne predstavia aj v Martine, Bratislave, Piešťanoch a Liptovskom Mikuláši.

Koncerty budú zložené z hudby vychádzajúcej z autorskej dielne oboch významných slovenských jazzových hudobníkov a improvizačných výstupov ich hostí. Spolupráca dvojice Nikolaj Nikitin a Ľuboš Šrámek funguje od roku 2007 a obaja autori sú akceptovaní na medzinárodnej jazzovej scéne. Medzi ich úspechy patria aj koncerty v USA, v Kanade, či koncert pre stanicu Ö1 (ORF) v živom vysielaní. V roku 2010 vyšiel týmto dvom umelcom spoločný digitálny album Live in Murmansk - záznam z koncertu na Artic Jazz Festivale v ruskom meste Murmansk.

Neskôr spolupracovali so Slovenským národným divadlom na interaktívnych koncertoch In medias jazz v priestoroch SND. Okrem aktívneho koncertovania spolupracovali na viacerých nahrávkach. S Tomom Harrellom nadviazali spoluprácu v USA, s Klemensom Marktlom spolupracuje Ľuboš Šrámek viac ako 15 rokov, s Miroslavom Vitoušom začali hudobníci spolupracovať v roku 2013, kedy v Hudobnom fonde vyšlo CD Polajka/Nikolaj Nikitin ensemble with Miroslav Vitouš: Tales from My Diary. Autorská dvojica ďalej spolupracovala s hudobníkmi ako Gregory Hutchinson, Peter Erskine, JD Walter, Lonnie Plaxico, Stanley Banks, či Patches Stewart. Aktuálne majú za sebou aprílové turné v Mexiku a spoločné nahrávanie v newyorskom The Samurai Hotel Recording Studio v spoločnosti pánov hudobníkov, akými sú Tom Harrell, Drew Gress a Johnathan Blake. 

Hosťami koncertov v rámci meniacich sa formácií budú ostrieľaný jazzmani ako Štefan Pišta Bartuš na kontrabas, či Marián Ševčík a Srb Štefan Novakov na bicie. Na bratislavskom koncerte bude hosťovať aj výnimočná jazzová speváčka Hanka G. Z mladšej generácie sa počas turné predstavia vychádzajúce slovenské hviezdy daného žánru, speváci Kristína MihaľováSamuel Hošek. Svoje umenie ukáže aj talentovaný gitarista Jakub Šedivý, či mladý jazzový hráč na kontrabas Matej Štubniak.

Turné Nikolaj Nikitin, Ľuboš Šrámek a hostia:

10. 5. - Archanjel caffe bar, Banská Štiavnica
11. 5. - Barmuseum, Martin 
16. 5. - Slovenský rozhlas, Bratislava
17. 5. - Art Jazz Gallery, Piešťany
18. 5. - Route 66 Bar & Restaurant, Liptovský Mikuláš

Podujatie z verejných zdrojov podporil 
Fond na podporu umenia.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Robert Pospiš z vydavateľstva Real Music House.

Foto: Dorota Holubová