Prvý deň 8. ročníku festivalu Nova Rock, ktorý práve prebieha na Panónskych poliach pri rakúskej obci Nickelsdorf, poznačilo počasie. Okrem skrátených koncertov sa tak ľudia museli pripraviť aj na evakuáciu priestoru pod pódiom a niekoľkonásobné presuny k autám či stanom.

Aj napriek nepriaznivým predpovediam vyzeralo počasie až do koncertu americkej pop punkovej kapely The Offspring v norme. Pred vystúpením tejto formácie však na stagei začalo po prvýkrát svietiť varovanie pred búrkou, ktoré upozorňovalo ľudí na to, aby si upevnili svoje stany a teplo sa obliekli.

Obdobné varovanie, ktoré prikazovalo ľuďom opustiť areál okolo pódia, sa objavilo po skončení koncertu The Offspring. Dav približne 30 000 fanúšikov formácií Rise Against a Linkin Park sa tak musel presunúť do stanového mestečka, poprípade na parkovisko. Varovanie niekoľkokrát opakovali organizátori aj priamo na pódiu.

Azda jedinou chybou, v inak veľmi dobre zvládnutej organizácii krízovej situácie, bolo varovanie ľudí výhradne v nemeckom jazyku. Veľké množstvo Slovákov, Čechov, Maďarov a iných tak postávalo pod pódiom až do doby, kedy ich odtiaľ organizátori vyviedli. Avizovaná búrka napokon Panónske polia obišla. Organizátori sa tak rozhodli areál opäť otvoriť a pokračovať v koncertoch, a to aj navzdory pretrvávajúcemu silnému vetru.

Napriek posunutému harmonogramu dohrala kapela Rise Against načas, čo malo za následok drastické škrty v ich setliste. Obdobne tomu bolo i v prípade headlinera piatkového programu, kalifornskej skupiny Linkin Park. Tí sa na pódium postavili 17 minút po plánovanom začiatku a odohrali približne 65-minútový koncert. Podľa pôvodného harmonogramu malo ich vystúpenie trvať 100 minút.

Dnes a zajtra sa na festivale predstavia Die Toten Hosen, Metallica, Limp Bizkit, Nightwish, Billy Talent, Evanescence, Slayer, Machine Head a ďalší. O programe sa viac dočítate TU. V pondelok nájdete v sekcii Magazín exkluzívnu reportáž aj s fotoreportom z celého festivalu.

Autor: Miroslav Meňhert
Foto: Igor Daniš

Súvisiaci interpreti: Linkin Park