Presne o dva týždne, v sobotu 23. júna sa začne 8. ročník bratislavského Viva Musica! festivalu, ktorý ponúkne bohatý program v rámci klasickej hudby, opery, jazzu či art rocku určený nielen najnáročnejším poslucháčom, ale aj pre širokú verejnosť.

Tribute to Jaro Filip spojí osobnosti domácej scény

Hneď prvý deň festivalu bude výnimočný a rozhodne nielen tým, že bude pre návštevníkov zdarma. V rámci otváracieho koncertu sa 23. júna na jednom pódiu na Hlavnom námestí stretnú najvýraznejšie slovenské herecké a hudobné osobnosti, aby na koncerte plnom humoru, dojatia a hudobných prekvapení vzdali hold slovenskej hudobnej legende, Jarovi Filipovi.

Robert Roth, Zuzana Krónerová, Peter Lipa, Ján Koleník, Marián Čekovský a Janko Kuric zaspievajú nesmrteľné piesne ako Cigaretka na dva ťahy, Do batôžka, V jedálenskom vozni, Čerešne alebo Sťahovaví vtáci v sprievode prvotriednych hudobníkov, akými sú Oskar Rózsa (tiež v úlohe speváka), Martin Valihora, Michal Bugala, Martin Wittgruber a Eugen Vizváry.

Na pódiu sa počas očakávaného koncertu objaví aj uznávaný gitarista, spevák a experimentátor Andrej Šeban, ktorý si tak po dlhšej dobe zahrá na jednom pódiu s Oskarom Rózsom. Dvaja výrazní predstavitelia slovenskej scény spolu od konca 90. rokov hrávali v rôznych projektoch ako ASH Band a Oskar Rózsa Sextet či v kapele Richarda Müllera.

Ďalšou zaujímavosťou úvodného koncertu je, že si ho budú môcť vychutnať aj diváci z iných miest - stačí sa "naladiť" na live streaming na Facebook stránke spoločnosti Orange.

Humor a hudba v Starej tržnici

Marián Čekovský sa okrem koncertu s názvom na počesť Jara Filipa predstaví aj s vlastným programom. Autor piesní, hudby k filmom a divadelným hrám, dvojnásobný držiteľ ocenenia DOSKY za najlepšiu scénickú hudbu, ceny Aurel ako najlepší inštrumentalista či sošky OTO v kategórii Spevák za rok 2011 v nedeľu 24. júna odohrá v Starej tržnici premiérový autorský koncert, na ktorom si okrem hudby získa ľudí svojou úprimnosťou, svojským humorom a nekonečným optimizmom. Nie je preto prekvapením, že po jeho koncerte bude zábava a smiech pokračovať formou stand-up comedy Silné reči Jána Gorduliča so zaujímavými hosťami.

V pondelok 25. júna bude patriť Stará tržnica dvojici Igudesman & Joo, o ktorých si viac než zopár zaujímavostí môžete prečítať v našom exkluzívnom rozhovore. Zlou správou pre všetkých, ktorých toto hudobno-zábavné duo zaujalo alebo zaujme, je, že koncert je už vypredaný. Organizátori však s Orangeom rokujú aj o streamingu ďalších koncertov okrem otváracieho. Snáď i tento bude patriť medzi tie, ktoré sa budú dať sledovať naživo na internete.

Pravá rocková hviezda na Viva Musica!

Stará tržnica bude v utorok 26. júna hostiť aj britskú kapelu Nigel Kennedy Quintet. Nigel Kennedy patrí už niekoľko rokov k svetovej husľovej špičke a je zároveň jedným z najlepších huslistov, akých kedy Veľká Británia vyprodukovala. V rámci svojej fenomenálnej hudobnej kariéry spolupracoval s najlepšími svetovými orchestrami a dirigentmi a je držiteľom niekoľkých prestížnych ocenení.

Jeho nahrávka Vivaldiho Štyroch ročných období bola dokonca zapísaná do Guinnessovej knihy rekordov ako najpredávanejší klasický CD album všetkých čias. V rámci svojho prvého koncertu na Slovensku zahrá sólový program zložený z diel Johanna Sebastiana Bacha, doplnený v druhej polovici koncertu vlastnými aranžmánmi najväčších hitov legendárneho Fatsa Wallera. Zaujímavosť zo zákulisia koncertu: Manažment Nigela Kennedyho poslal 4-stranový rider a organizátor Matej Drlička sa na stredajšej tlačovej konferencii vyjadril, že sa prvýkrát stretáva s riderom "pravej rockovej hviezdy" paradoxne na festivale Viva Musica!.

Michael Nyman - jeden z najvplyvnejších skladateľov

V stredu 27. júna sa na rovnakom mieste predstaví Michael Nyman Band, kapela jedného z najinovatívnejších a v súčasnosti i najuznávanejších britských hudobných skladateľov. Je skladateľom tzv. minimal music a jeho tvorba zahŕňa opery, sláčikové kvartetá, orchestrálne koncerty, ale i filmovú hudbu. Najznámejší je jeho multiplatinový soundtrack k filmu The Piano režisérky Jane Campion.

Okrem komponovania je Nyman aj klaviristom, dirigentom, autorom, muzikológom a v súčasnosti tiež fotografom a filmárom. Vďaka tejto mimoriadnej všestrannosti ho niektoré médiá označili za jednu z najvplyvnejších britských kultúrnych ikon súčasnosti. Svedčí o tom napríklad aj fakt z biografie aktuálnej víťazky Eurovízie Loreen. Tá uvádza, že na klavíri sa ako samouk naučila hrať imitovaním spomínaného soundtracku The Piano.

Kompletný program festivalu nájdete TU. Viva Musica! 2012 vyvrcholí tradičným operným gala, ktoré sa prvýkrát uskutoční v exkluzívnych priestoroch na Bratislavskom hrade. V sobotu 30. júna sa tam predstavia mladé hviezdy opernej scény - očarujúca sopranistka Sonya Yoncheva a vynikajúci bulharský tenorista Stefan Pop. S prvou menovanou sme vám takisto priniesli exkluzívny rozhovor.

Text: Patrik Marflák (zdroj: Viva Musica!)
Foto: Viva Musica!

Súvisiaci interpreti: Jaro Filip