Skupina Lavagance si vlani nastavila pomyselnú latku hudobnej i klipovej kvality poriadne vysoko. Postaral sa o to jej hit Gabriel, ktorý fanúšikom učaroval svojou magickou atmosférou a nezabudnuteľnou zimomriavkovou scénou s hojdačkou nad Dunajom. Dnes kapela prichádza s horúcou novinkou Princess of the Light.

Po obrovskom úspechu singla Gabriel, ktorý vlani patril medzi najhranejšie domáce skladby v slovenskom éteri, Lavagance potvrdzujú svoje nové smerovanie k (indie)popovejšej produkcii. Napriek orientácii na masovejšie publikum však latku svojej kvality, ktorú dlhé roky budovali na alternatívnej scéne, neznižujú - práve naopak. Novým adeptom na letný hit je ich čerstvá novinka Princess of the Light. Skladbu dnes oficiálne premiérujú spolu s videoklipom, ktorý si môžete ako prví pozrieť na Hudba.sk.

videoklip Princess of the Light Zdroj: Youtube

Pieseň pre manželku

S predstavením Princeznej, ako členovia kapely medzi sebou nazývajú svoju aktuálnu singlovú srdcovku, si Lavagance tentokrát dali načas, presnejšie celých deväť mesiacov. Dôvod bol jasný - predchádzajúci singel zdvihol obrovskú vlnu pozitívnych reakcií a kapela nechcela fanúšikov sklamať ani tentokrát. Ako prezrádza frontman Marek Rakovický, pieseň Princess of the Light pôvodne napísal  pre svoju manželku. Skladbu si vypočula celá kapela a jednohlasne sa zhodla, že nemôže ostať odložená "v šuflíku".

Nasledovalo nahrávanie vo vlastných LVGNC Studios, spolupráca s producentmi Indie Folx a finálny mastering v štúdiu Masterdisk v New Yorku. Aj vďaka novému zvuku je Princezná ďalším unikátom z dielne Lavagance – nesie nezameniteľný rukopis skupiny, no zároveň je celkom iná než celá jej doterajšia tvorba. To ocenil i aktuálne najúspešnejší slovenský lifestyleový portál pre mladých Refresher.sk, ktorý zaradil koncertnú premiéru singla Princess of the Light do programu svojej piatkovej narodeninovej show "Premiéra" v bratislavskom Nu Spirit Clube.

Pri výbere režiséra, ktorý novinku vizuálne zhmotní, stavili Lavagance na overenú kvalitu, režiséra Braňa Špačka. "Braňo nám nakrútil unikátny klip ku Gabrielovi. Chceli sme, aby aj Princezná dokonale splynula s vizuálom a dostala sa nám všetkým pod kožu, tak ako Gabriel. Preto sme si opäť vybrali Braňa," vysvetľuje kapela, ktorej vďaka patrí aj celému tímu (fotograf Peter Spurný, stylistka Ľubica z ELoo! i kaderníčka Kateřina Bejzáková z Lekart Hairdressing), ktorý sa podieľal na výrobe klipu a oficiálnych fotografií k singlu v ateliéri ELoo!.


"Hipsterská" princezná

Voľbu hlavnej protagonistky, klipovej princeznej, kapela ponechala v rukách režiséra. Ten zveril hlavnú rolu charizmatickej modelke a výtvarníčke Kataríne Sido. Katka, oblečená v tričku Led Zeppelin, je v klipe neustále v pohybe - jazdu autom vystrieda za bicykel či kolobežku, až napokon skončí plávajúc v studenej vode.

"Scénu sme nakrúcali v máji na Zlatých pieskoch. Voda bola ešte mierne studená, ale ja som sa už švacla aj v januári do Počúvadla v Štiavnici, čiže pohoda," smeje sa Katka, ktorá sa s niektorými členmi Lavagance pozná už od svojich 17 rokov. Na pľaci sa však podľa jej slov vôbec nestretli. "Chalani točili zvlášť a ja zvlášť. Točenie s Braňom Špačkom bolo super, veľká sranda, hlavne šoférovanie, stále ma museli napomínať, nech idem pomalšie!" smeje sa sympatická umelkyňa.

A ako hodnotia stvárnenie Princeznej v Katkinom podaní samotní Lavagance? "Vôbec sa Braňovi nečudujeme, že vybral práve Katku. Poznáme ju už dlhšie, je to zaujímavá tvár a kamera ju má rada. Dokáže stelesniť rovnako nevinnú ženu ako aj úplne bláznivú. Akoby mala viac tvárí," hodnotia chalani. "Okrem toho, chcelo to kus odhodlania, skočiť a zaplávať si v máji v nie práve najteplejšej vode," dodáva staronový hrajúci manažér skupiny, Mário Smashing.

Ako ďalej prezradil, nový singel je predzvesťou pripravovaného albumu, ktorý kapela vydá po piatich rokoch príprav už túto jeseň. Podľa prvých dvoch singlov možno očakávať, že pôjde o celkom výrazný posun od predchádzajúcich nahrávok.

Informácie a fotografie zo zákulisia natáčania pre Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z agentúry Soul for Show. Článok bol upravený a doplnený redakciou.

Foto: Youtube