11. júla uplynie presne 15 rokov, odkedy zomrel "človek hromadného výskytu" Jaro Filip. Poctou jeho umeniu a spomienkou na jeho výnimočnú osobnosť bude veľké jesenné turné hudobných velikánov Richard Müllera a Andreja Šebana. Tí spolu predstavia Filipove hity v nových aranžmánoch, ale chýbať nebudú ani veselé zážitky a spomienky.

Richard Müller má za sebou 100 koncertov so skupinou Fragile po Českej a Slovenskej republike a hneď sa vrhá do ďalšieho veľkého projektu. Spolu s gitaristom Andrejom Šebanom pripravili na jeseň špeciálne turné s príznačným názvom 15 rokov bez Filipa. Na 20 koncertoch v slovenských a českých mestách, ale aj v Londýne, si spolu s fanúšikmi zaspomínajú na výnimočného textára, skladateľa a človeka, ktorého odkaz aj po toľkých rokoch stále žije.

Autor myšlienky Richard Müller s Jarom Filipom prežil mimoriadne plodné tvorivé obdobie, z ktorého pochádzajú kultové skladby ako Spočítaj ma, Milovanie v daždi, 100 dní alebo Cigaretka na dva ťahy. "Prešlo už 15 rokov odkedy nás opustil Jaro Filip a pre mňa je to neuveriteľná doba. Dokonca sa mi stáva, že zažijem niečo a v sekunde mi napadne, že sa o to chcem podeliť s Jarom. No nie je to možné. Za pomerne krátke, ale intenzívne obdobie sme s Jarom urobili vyše 60 piesní, z ktorých sa mnohé stali hitmi. Uvedomil som si, že si chcem uctiť tohto úžasného človeka a našu spoločnú tvorbu tým, že spolu s Andrejom Šebanom a kapelou urobíme turné, ktoré sa volá 15 rokov bez Filipa. Nebude to však patetická spomienka, ale oslava nadčasovej hudby, ktorú Jaro vytvoril," vysvetlil Richard Müller.

Komorný večer plný nadčasovej hudby a vtipných príhod

Publikum si na pripravovaných koncertoch vychutná najlepšie skladby, ktoré Jaro Filip napísal pre Richarda Müllera, Richard pre Jara Filipa či skladby Jara Filipa pre Milana Lasicu. Keďže bol Jaro Filip známy aj svojím humorom a historkami, fanúšikovia sa môžu tešiť aj na množstvo vtipných spomienok na legendárneho hudobníka. "Repertoár skladieb predvedieme v novom šate. Bude to krásny komorný večer plný príhod spojených s Jarom Filipom. Prirodzene a vtipne, lebo on bol taký človek, s ním sa vážne ani nedalo," doplnil Richard.

Uznávaný gitarista a skladateľ Andrej Šeban prijal ponuku na spoločné turné s nadšením. Známy hudobník bol totiž taktiež významnou súčasťou tvorivého obdobia Richarda Müllera a Jara Filipa. "Po rokoch som si skladby Jara Filipa znovu vypočul a uvedomil som si, aké sú to silné veci, dobré pesničky. Dostal som chuť si Jarovu tvorbu znova zahrať. Turné považujem za možnosť pozrieť sa na tieto piesne s odstupom 15 rokov. Prvé, čo mi napadne pri spomienke na Jara Filipa, je Cigaretka na dva ťahy a celé to obdobie, ktoré bolo veľmi silné naozaj po všetkých stránkach. Spomínam aj na album Bolo nás jedenásť, ktorý pre mňa veľmi veľa znamenal a mám ho veľmi rád. Pamätám sa na to, keď Richard začal tvoriť s Jarom Filipom, bol som prvý, ktorý ich spoločné skladby okrem nich počul. Bol som pritom od začiatku," hovorí Andrej.

Na 20 koncertoch si fanúšikovia budú môcť pripomenúť jednu z najväčších postáv slovenskej hudobnej histórie. Špičkoví hudobníci a nová forma interpretácie nezabudnuteľných piesní sú zárukou kvalitného hudobného zážitku, ktorý v rámci jesenného koncertného diania na slovenskej scéne ťažko niečo prekoná. Lístky na vybrané koncerty sú už v predaji exkluzívne v sieti Predpredaj.sk a v miestnych pokladniach. Predpredaj vstupeniek do ďalších miest bude spustený čoskoro.

Zoznam koncertov turné 15 rokov bez Filipa:

10. 10. - Zvolen, DK Podborová        
11. 10. - Prievidza, Kino Baník       
12. 10. - Banská Bystricia, Aula SZU       
14. 10. - Lučenec, Kino Apollo / ŠH       
15. 10. - Veľká Británia, Londýn, Union Chapel     
20. 10. - Nitra, PKO       
21. 10. - Žilina, Dom Odborov          
22. 10. - Martin, Kino Strojár        
23. 10. - Ružomberok, Dom kultúry A. Hlinku      
25. 10. - Poprad, Dom kultúry      
26. 10. - Prešov, Kino Scala       
27. 10. - Košice, Spoločenský pavilón      
28. 10. - Humenné, Mestské kultúrne stredisko      
31. 10. - ČR, Olomouc 
1. 11. - ČR, Brno, Sono Centrum       
2. 11. - ČR, Zlín, Kongresové centrum
3. 11. - ČR, Praha, Hybernia               
14. 11. - ČR, Ostrava           
16. 11. - Piešťany, Dom umenia
18. 11. - Bratislava, NTC

Koncerty začínajú o 19:00.

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House.

Foto: René Miko

Súvisiaci interpreti: Jaro Filip, Richard Müller