Slovenská world music scéna dáva o sebe vedieť čoraz viac. Rastúca popularita modernej nadžánrovej hudby inšpirovanej domácim aj zahraničným folklórom sa prejavila založením iniciatívy World Music from Slovakia, ale činia sa aj samotné kapely. Kým v minulosti bývali videoklipy v tomto žánri zriedkavosťou, teraz sú vonku hneď dva, ktoré sa oplatí vidieť.

La3no Cubano vypustili do ulíc tancujúcu gorilu

Utečie z cirkusu a "natrása sa" v uliciach. Na pohyb "goríl" v slovenskej metropole sme už zvyknutí, tá z najnovšieho klipu veselej multižánrovej kapely La3no Cubano má však namiesto štátnych zákaziek záľubu v electric boogie, ľudovkách, sambe, balete alebo brušných tancoch. Singel s "japonsko-záhoráckym" popevkom v názve - Satotu natrása - predstavuje nový zvuk kapely a a ukazuje ju presne v takom svetle, v akom ju fanúšikovia majú najradšej. Charakteristickými prvkami sú rezká rytmika, pozitívna energia, ale aj príznačný humor a už teraz je jasné, že kapela má nový letný hit pre tohtoročnú festivalovú sezónu.

O vytvorenie kreatívneho vizuálu, v ktorom gorila utečie z cirkusu a roztancuje Bratislavu, sa postaral režisér Mátyás Prikler (Ďakujem, dobre; 2013), tvorcami námetu sú Jozef Charfaqui a Šimon Matrka a významným spôsobom sa na výsledku podieľal aj choreograf Laco Cmorej.

Tancujúci ľud vo videoklipe zase stvárňujú profesionálni tanečníci, medzi inými napr. Natália Plánková z baletu Slovenského národného divadla (SND), Veronika Majdáková z tanečného štúdia Etnodance (v klipe predviedla brušné tance), temperamentná Libuša Bachratá (flamenco) či boogieman prezývaný Mirec. Záverečný tanec si s gorilou "strihol" strihač videoklipu Peter Morávek. Za kvalitným výsledkom videoklipu stojí aj kameraman Tomáš Stanek, ktorý na filmovom festivale v Pekingu získal prestížne ocenenie za najlepšiu kameru v slovenskej snímke Deti (2014).


La3no Cubano sú podľa domácej i zahraničnej kritiky dobre namiešaným koktejlom world music so sviežou príchuťou slovenského folklóru, nový singel s videoklipom však túto hranicu posúva smerom k Orientu i prekvapujúcemu zvuku syntetizátorov. Vplyvy tanečnej hudby a "synťákov" z amerických popových hitov však skupina berie s nadhľadom a humorom. Svedčí o tom aj samotný názov nového singla a jeho "text", ktorý trochu pripomína známu hlášku z najsledovanejšieho videoklipu v histórii Youtube - "oppan Gangnam style".

"Dlho sme hľadali vhodnú, údernú, vokálnu mantru. Pôvodne tam malo zaznieť meno jedného dobrého priateľa, legendy bratislavských kaviarní a kultúrnych podujatí, no to nakoniec neprešlo. Priamo počas obedovej pauzy pri nahrávaní sme v ázijskom bistre vymysleli japonsko-záhorácky znejúci popevok Satotu natrása," približuje perkusionista Tono Gúth. Zároveň dodáva, že za hutným zvukom novej nahrávky stojí spolupráca s LVGNC štúdiom Marka Rakovického. "Keď sme došli do štúdia, spoznali priestor a začali sa baviť o živote, o hudbe a o zvukoch, vedeli sme, že je to správna adresa," dodáva.

Podľa slov huslistu Jana Kružliaka je práca na skladbe v La3no Cubano alchýmiou, ktorej proces sa ešte nezastavil a pokračuje na koncertoch. Zachytený zvuk nahrávky však už teraz odzrkadľuje tvár a hudobný charakter skupiny: "Je to opäť naším zrkadlom, kombinácia inputov a obľúbených hudobných vplyvov alebo žánrov od každého z nás. Ten song začne groovom z Latinskej Ameriky a postupne, fúziou rôznych motívov, prejde cez Ibizu až do Orientu," vysvetľuje Kružliak. "Jeden prináša etno, druhý latino, ďalší pop, hip-hop... Je tam všetko," uzatvára.

Multižánrová kapela so základňou v Bratislave funguje od roku 2005. Spočiatku išlo o zoskupenie perkusionistov, hrajúcich rytmy z celého sveta: africké, latinsko-americké, arabské, cigánske, balkánske, drum&base či funky groovy. Postupne sa k nim pridávali melodické nástroje (husle, klávesy, saxofón či basgitara), na základe čoho sa vyprofilovala súčasná plnokrvná zostava. Skupina odohrala desiatky úspešných koncertov, pričom za sebou má okrem hrania na Pohode, Grape, Uprisingu a Bratislavských jazzových dňoch aj účinkovanie na festivaloch v Dánsku (Waves Festival, Aarhus Festival), Poľsku (Visegrad Wave), Maďarsku ("Heritage" World Music Festival), Nemecku (Fusion), Taliansku (Ferrara Buskers) aj Veľkej Británii (Eurocultured, Last Days of Summer).

Najbližšie koncerty La3no Cubano:

18. 6. - Tancujúca Vydrica (pod Bratislavským hradom) - pouličný koncert o 20:00
25. 6. - Festival Drienok
27. 6. - Festival Divné veci
17. 7. - Colours of Ostrava

Banda namiesto kožiek a peria zvážala nástroje

O pár týždňov skôr sa na Youtube objavil aj prvý oficiálny videoklip skupiny Banda. "Po našom klipe Šmerc, ktorý vznikol zo záberov filmu Tanec medzi črepinami a viacerých videozáznamov zo živého hrania, sme pocítili potrebu natočiť naozajstný hraný klip. Zvažovali sme viacero piesní, ale nakoniec sa presadil Javor, hlavne kvôli dobrému námetu. Prišla s ním moja 15-ročná dcéra Tereza," hovorí líder skupiny, huslista Samo Smetana. "Inšpirovala sa výkupcami zberných surovín a starožitností, ktorí operujú po Rači (samozrejme, aj inde) a vyhlasujú svoje ponuky zberu a výkupu na megafóne umiestnenom zvyčajne na červenej Lade s prívesom. Keďže pesničku spieva náš kontrabasista Peter Obuch cez megafón, bola táto súvislosť vyslovene priliehavá." 

Namiesto Lady si členovia skupiny požičali starú Škodu Forman modliac sa, aby ten nápor počas troch dní natáčania vydržala. O scenár a réžiu sa postaral výtvarník Mišo Žák, ktorý vybral jednotlivé lokácie a domyslel detaily, aspoň zhruba. "Či sa nám podarí dostatočne stabilizovať cimbal na prívese a či počas jazdy neskydnem zo strechy nebolo až do konca natáčania jasné. Tie smiešne výrazy našich tvári sú spôsobené miernou a niekedy poriadnou vystrašenosťou pri rezaní zákrut v podaní na prívesný vozík a na Favoritku nezvyknutého šoféra Petra," spomína Samo na veselú ale aj adrenalínovú jazdu.

Nakrúcalo sa v uliciach Rače, pri Pustom kostolíku a blízkych vinohradoch, pri Jurskom Šúri a v uliciach Bratislavy - Račianskej, Pionierskej, na Námestí SNP a na Nedbalovej pri vchode do KC Dunaj. Práve tam došlo v závere videa k policajnému zásahu proti pojazdnej kapele, ako však prezrádza kapelník, nešlo o skutočných mužov zákona. Aj táto scénka ale spolu s prejazdom pomedzi demonštrantov počas minuloročného výročia Nežnej revolúcie dodáva klipu zaujímavú atmosféru.

"Vyšlo nám to akurát v čase pripomínania 17. novembra a výziev na odvolávanie nejakého politika. Našťastie si policajti mysleli, že sme súčasť programu demonštrácie (tak trochu sme aj boli) a pustili nás prejsť po Námestí SNP. Scénku s mierne brutálnym policajným zásahom sme zohrali na prvýkrát, policajtov si zahrali naši kamaráti z ľudovej hudby Muzička a agresívnych civilov ďalší priatelia, ktorí sa nezľakli našej dosť podivnej výzvy, aby nás prišli počas demonštrácie na Námestí SNP fyzicky napadnúť. Keď sme natáčanie skončili, riadne sme si vydýchli a svorne to u našej speváčky a klávesistky Evy oslávili," vysvetlil pre Hudba.sk Samo Smetana.


"Ako kapela a ani ako jednotlivci sme nikdy neboli obeťami neprimeraného policajného zásahu a tieto zábery mali slúžiť len na umocnenie emotívnej stránky klipu, ako hyperbola neznesiteľného tlaku spoločnosti na slabého jedinca," dodáva hudobník o vydarenom vizuáli skladby Javor. Tá pochádza z úspešného albumu hraBanda (2014), s ktorým skupina vo februári tohto roka bodovala v dvoch významných medzinárodných world music rebríčkoch - v americkom Global Village Top 40 Albums (4. miesto) a World Music Charts Europe (14. miesto). Autorom piesne Javor je Mikuláš Schneider-Trnavský, Samo Smetana s Bandou jej však dali originálnu novú podobu.

"Stáva sa, že niektoré umelé piesne zľudovejú - národ ich prijme za svoje a o existencii autora už časom nemá ani potuchy. Niekoľko takýchto vytvoril aj skladateľ Mikuláš Schneider-Trnavský. My sme na jednu, už skoro zabudnutú, narazili vo viacerých prameňoch, pričom o Schneiderovej pôvodine sme najprv vôbec nevedeli. Jej romantický text nás priťahoval a zároveň odpudzoval, takže jediná priechodná cesta k jej znesiteľnému podaniu viedla cez drsné blues, doplnené ešte drsnejšou medzihrou sedmohradského typu. Keďže Peter (Obuch, pozn. red.) je vo svojej podstate introvertný typ, ktorý do svojho vnútra nenechá nazerať, zvolil ako nástroj ochrany megafón. Schneider-Trnavský by mal určite radosť," uzatvára líder Bandy.

Text piesne Javor:

a tam hore na javore lístie vadne
na javore lístie vadne dolu spadne
už si milá pot ten javor vác nesadne 
vác nesadne
pod ten javor vác nesadne
 
nedaj milá tomu lístiu dolu padat
nedaj milá tomu lístiu dolu padat
abi zme si pot ten javor mohli sadat
abi zme si 
pot ten javor mohli sadat

fšetko lístie moja milá pozbierala
pozbierala poboskala uvázala
abich vedel že ma ona rada mala
abich vedel
že ma ona rada mala  

pod javorom žltích listov nahrubo je
život som si vymenil za kravy role
budem sa ja pod javorom brodit lístím
žltím lístím
kím si dušu neočistím

Najbližšie koncerty Bandy:

13. 6. - Keramické trhy Pezinok
15. 7. - Crossroads Ostrava (showcase festival pred Colours of Ostrava)
1. 8. - Jánošíkove dni Terchová
15. 8. - Nočná hraBanda v kine! Trnava

Text: Patrik Marflák (zdroj: Tatiana Böhmerová za La3no Cubano, Samo Smetana za Bandu)
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: La3no Cubano