Anglický spevák Ed Sheeran čelí žalobe za údajné plagiátorstvo. Skladatelia Martin Harrington a Thomas Leonard, ktorý tvorí pod značkou Harringtonovej spoločnosti HaloSongs, tvrdia, že vlaňajší interpretov singel Photograph má podobnú štruktúru ako ich pieseň Amazing z roku 2009.

Tú o pár rokov neskôr naspieval víťaz siedmej série britského X Factoru Matt Cardle. Dvojica autorov podala žalobu v stredu na Federálnom súde v Kalifornii, pričom okrem Sheerana zahŕňa aj muzikanta Johnnyho McDaida, ktorý je spoluautorom skladby Photograph, a spoločnosti Sony/ATV Music Publishing, Warner Music Group a jej dcérsku spoločnosť Atlantic Recording Corporation. Požadujú súdny proces s porotou, odškodné 20 miliónov dolárov (v prepočte takmer 17,6 milióna eur) a tantiémy, ktoré k piesni prináležia.

Harrington a Leonard súdu v dokumentoch poskytli porovnanie štruktúry oboch nahrávok. Poukazujú na to, že Sheeranov úspešný singel má s ich skladbou v refréne 39 identických nôt. Tvrdia tiež, že podobné prvky v piesňach sú jednoducho rozpoznateľné aj pre bežného poslucháča. "Podobnosť slov, vokálneho štýlu, melódie a rytmu sú jasnými indikátormi, okrem iných vecí, že Photograph je kópiou piesne Amazing," uvádzajú v žalobe.

Advokát, ktorý vyhral spor v prípade Blurred Lines

Britský denník The Guardian pripomína, že na podobnosť oboch skladieb upozorňovali ľudia na sociálnych sieťach už vtedy, keď Ed Sheeran pieseň vydal na albume x (2014 - ako singel vyšla až v máji 2015). Austrálska spoločnosť Éire Creative vo februári vytvorila video, ktoré pouzkazuje na podobnosť oboch refrénov (na konci článku).

Autori piesne Amazing v súdnych dokumentoch tvrdia, že sa najprv pokúšali so Sheeranom a jeho vydavateľstvom dohodnúť mimosúdne. Napokon si však na zastupovanie v tomto spore najali advokáta Richarda Buscha, ktorý minulý rok uspel v medializovanom súdnom procese o porušení autorských práv rodiny Marvina Gayea v prípade skladby Blurred Lines. Odborníci z hudobného biznisu tak predpokladajú, že pôjde o podobne napínavý proces.


Porovnanie refrénov oboch skladieb:

 
Zdroj: SITA + The Guardian.com 
Foto: Owen Sweeney/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Ed Sheeran