Pár týždňov po sérii veľkolepých koncertov v Bratislave sa česká spevácka diva Lucie Bílá rozhodla ukázať fanúšikom inú podobu svojho života. V emotívnom videoklipe k titulnej piesni albumu Hana, pod ktorou je ako spoluautorka podpísaná slovenská speváčka Katka Knechtová, pozýva do svojho súkromia, na miesta, ktoré sú jej neoddeliteľnou súčasťou.

"Klip k pesničke Hana je moja srdcová záležitosť. Nakrúcali sme na miestach, kde som prežila detstvo, kde som prvýkrát spievala na pódiu a kde som v sebe našla lásku k svojmu povolaniu. Vrátila som sa v čase. Vrátila som sa k sebe. Je to nostalgia, ale aj pocit šťastia a ďakujem cestám, ktoré ma doviedli tam, kde som. Nech sa klip páči aj vám!" hovorí Lucie Bílá o emotívnom videu, ktoré sa nakrúcalo v stredočeskej obci Otvovice. Novinku zverejnila na svojom vynovenom Youtube kanáli, my vám ju prinášame s článkom ako prví.

Prečítajte si recenziu: Hana je zásadným, nie však najosobnejším albumom Lucie Bílej


Slovensko-česká spolupráca

Hudbu k intímnej piesni o dvoch podobách tej istej osoby zložila slovenská speváčka Katarína Knechtová, autormi textu sú Štěpán Petrů a Petr Harazin, ktorý o ňom prezradil viac: "Táto pieseň je pre mňa veľmi osobná. Snažil som sa text urobiť tak, aby jeho výpovedná hodnota bola silná a skúsil som rozlúsknuť tému rozpoltenej osobnosti v tom zmysle, že si každý myslí, že pozná Luciu Bílú, ale vlastne skoro nikto nepozná Hanu Zaňákovú (civilné meno speváčky, pozn. red.). Myslím si, že sa to podarilo a že z toho vyliezla veľmi silná a emotívna pieseň. Trúfnem si povedať, že vďaka tejto piesni sme so Štěpánom dostali jednu zo životných šancí, aspoň my to tak berieme, pretože písať texty takému menu, ako je Lucie, sa nepošťastí každému."

Text napísali talentovaní českí mladíci, no hudbu aj vizuál mali na starosti Slováci. Hudobný producent albumu Hana Martin "Maxo" Šrámek ponúkol spracovanie videoklipu Braňovi Špačkovi. Ten sa tak stal spoločne s Luciou Bílou spoluautorom námetu, a zároveň sa postaral aj o jednu z kamier, strih a réžiu. Na vzniku videa sa priamo v Otvoviciach podieľali aj Marek Rakovický (produkcia klipu a ovládanie Drone) a Palo Hedmeg (kamera).

Lucie Bílá, videoklip Hana Zdroj: Youtube
 
"Najskôr si vždy predstavím prostredie, kde by sa klip mal odohrávať. Pri počúvaní piesne Hana som hneď myslel na kvitnúci starý čerešňový sad. Predstavil som si, že Lucia sa objavuje a mizne medzi stromami," hovorí Braňo Špaček, ktorému k rozvinutiu vízie pomohla samotná speváčka. "Keď sme spolu telefonovali, aby som sa viac dozvedel o jej živote, tak mi Lucia povedala, že tam, kde býva, je práve teraz rozkvitnutý obrovský višňový sad. Tiež sa zmienila, že kúsok od jej domu je obľúbená kaplnka, škola a kultúrny dom, kde ako sedemročná prvýkrát spievala pred divákmi - pre mňa bolo všetko jasné!"

Intímna poloha Lucii Bílej naozaj svedčí a ako prezradila v nedávnom rozhovore, pokúsi sa podobnú atmosféru preniesť aj do obrovskej pražskej O2 arény. Práve tam sa 5. a 6. novembra uskutočnia veľké koncerty Fifty Fifty, na ktorých však veľké životné jubileum oslávi inak než tomu bolo na Slovensku.

"Keď som zišla z pódia po treťom koncerte v Bratislave, hneď som chytila producenta koncertu, ktorý chystáme v novembri a už som kula pikle, čo tam urobíme, čo by sa dalo inšpirovať bratislavskými koncertmi. Nakoniec sme zvolili, že to urobíme úplne inak. Bude to iba o mne, žiadne svetielka, a možno sa v závere koncertu aj vyzujem, ale budem ľuďom iba spievať, nie tisíce prevlekov. Ale obidva svety ku mne patria, mám rada rámus aj pokoj," prezradila.


Redakciu Hudba.sk informovala za Supraphon Slovensko PR manažérka Adriana Čahojová. Článok bol doplnený a upravený redakciou.

Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Lucie Bílá