Veľkolepá zábavná šou America's Got Talent sa na televíznych obrazovkách objavuje už dvanásty rok. Ani časom nestratila nič zo svojej pompéznosti, silných emocionálnych vzplanutí, originality a hlavne prehliadky dych vyrážajúcich vystúpení. Tie dokážu ešte vždy porotu dojať až k slzám.

Počas viac než 15 rokov porotcovania v speváckych a talentových súťažiach sa nekompromisný hudobný producent Simon Cowell stretol už s kadečím. Zažil momenty prekvapenia, absolútneho znechutenia, pred kamerami sa úprimne smial, ale tiež čelil slovným atakom zo strany nespokojných súťažiacich alebo ich rodičov. To, čo sa mu stalo v aktuálnej sérii šou America's Got Talent pred pár dňami, ale nemá obdoby.

Neuveriteľná ukážka vnútornej sily 

O "jednu z najúžasnejších vecí, aké kedy videl", sa postarala 29-ročná Mandy Harvey. Svoj dojímavý príbeh najskôr priblížila počas krátkeho rozhovoru, ktorý pred vystúpením absolvujú všetci súťažiaci. Nečakajte však žiadnu sebaľútosť či úmysel zahrať porote a verejnosti na city. Táto sympatická dáma v sebe, práve naopak, ukázala ohromnú vnútornú silu a odhodlanie.

Mandy prišla v osemnástich rokoch kvôli ochoreniu spojivového tkaniva o sluch. Napriek tomu na spev, ktorému sa venuje od štyroch rokov, nezanevrela. V sprievode klaviristu a basgitaristu zaspievala vlastnú pieseň Try, v ktorej sa spovedá zo svojich pocitov po strate sluchu. Hrajúc na ukulele spievala o tom, že už necíti tak ako predtým a nežije tak, ako by si priala, ale snaží sa na to zvyknúť, pretože nie je nikto, koho by mala viniť a jediný, kto jej stojí v ceste za svojimi snami, je ona sama.

Nielen emotívnym textom, ale najmä skvelým výkonom ukázala, že človek dokáže zdolať aj zdanlivo neprekonateľné prekážky. Pýtate sa, ako môže hluchá speváčka takto krásne spievať? Mandy ešte pred vystúpením prezradila, že spieva bosá a riadi sa vibráciami z hudby, ktoré preciťuje aj cez podlahu. Pomáha jej tiež svalová pamäť a v neposlednom rade sebadôvera.


Vo finále aj s 12-ročnou bruchomluvkyňou

Talentovaná ryšavka si vyslúžila nielen slová uznania od užasnutej poroty, ale tiež standing ovation všetkých divákov v sále. Čerešničkou na torte bol "zlatý bzučiak" od Simona Cowella, ktorý jej ihneď zabezpečil miesto vo finále.

V ňom sa stretne s ďalším výnimočným talentom, bruchomluvkyňou Darci Lynne, ktorá v prvom kastingovom kole predviedla bežnému chápaniu sa vynímajúcu šou s bábkou menom Petunia. Vystúpenie, pri ktorom 12-ročné dievča anjelsky spievalo Gerschwinovu áriu Summertime so zaťatými zubami, sa páčilo nielen divákom, ale aj niekdajšej členke dievčenskej kapely Spice Girls Mel B. Tá ako prvá v tohtoročnej sérii populárnej šou siahla po "zlatom bzučiaku" a Darci posunula priamo do finále.

Vystúpenia oboch neobyčajných speváčok sa stali virálnymi hitmi - šou bruchomluvkyne má za desať dní vyše 18 miliónov a nepočujúca speváčka za tri dni takmer 10 miliónov prehratí. Je možné, že po skončení súťaže o nich už nebudete počuť, no teraz obe dokázali, že talentové súťaže vo svete ešte stále majú čím prekvapiť.


Autorka: Danka Šoporová
Foto: Youtube / America's Got Talent (koláž Hudba.sk)