Po klasických hraných klipoch k hitom Nafrněná a Generace pripomína Barbora Poláková svoj veľmi úspešný eponymný debut novým videoklipom, v ktorom sa mieša hneď niekoľko filmových techník. Vznikol k piesni Krosna pod taktovkou mladého japonského režiséra Kosuke Sugimota a produkčnej spoločnosti Eallin Prague.

Za eponymný debutový album získala Barbora Poláková niekoľko ocenení. Za dve najvýznamnejšie považuje ceny Anděl 2015 v kategóriách Objav a Pieseň roka. Teraz sa po pol roku od zverejnenia rôznych verzií klipu Generace pripomína s vizuálom k ďalšej skladbe. 

"Krosna je jedna z mojich najobľúbenejších pesničiek, preto som šťastná, že má svoj klip. Dotočili sme k pôvodnej verzii, ktorá je na platni, časť piesne, ktorá vznikla spontánne na koncertoch a je teraz vlastne katarzným miestom, bez ktorého si ju už ani neviem predstaviť," hovorí o skladbe Poláková.


Živí herci, animované triky aj digitálna postprodukcia

Režisér klipu Krosna Kosuke Sugimoto patrí do novej vlny mladých japonských umelcov špecializujúcich sa na animáciu a jej synchronizáciu s hudbou. Na konte má už takmer päťdesiat klipov vo svojej domovine a stage design i projekciu pre projekt Michala Dvořáka Vivaldianno. Pre realizáciu Barborinho klipu zvolil neošúchanú kombináciu záberov natočených reálnymi hercami s klasickými aj počítačovými animáciami a digitálnu postprodukciu.

"Postavy v klipe vychádzajú z videa, kde sme natočili hercov v štúdiu. Z týchto záberov sa následne vybral určitý počet obrázkov, z ktorých sa prekreslili siluety hercov a podľa ich predlohy sa nakoniec vyrezali rôzne fázy na kartónový papier. Tie sa potom znovu natočili záber po zábere a vznikla tak vrstva s klasickou animáciou - takzvaný stop motion animation," opisuje detaily náročnej metódy Lukáš Skalník z medzinárodnej agentúry Eallin Prague. Ďalšie vrstvy potom vznikali v počítači pomocou digitálnej animácie. "Úplne nakoniec sa natočilo video s Barborou Polákovou, respektíve jej tvár. Tu sme opäť vyrezali vybrané snímky a vsadili ich na jej animovanú postavu," dodáva Skalník.  

Spoločnosť Eallin Prague je okrem iného podpísaná pod klipmi Cosmoshop (Kryštof), Amen (Věra Bílá a Gipsy Kings), I'm not really optimistic (Ecstasy of Saint Theresa) alebo pod kampaňou k 50. výročiu Amnesty International. Agentúra spolupracovala tiež napríklad s Hansom Zimmerom, Peterom Gabrielom alebo na Small Places Tour Wyclefa Jeana.

Menej koncertov, viac písania a skladania

Klip k piesni Krosna nie je jedinou novinkou z dielne Barbory Polákovej. Populárna speváčka a herečka prezradila, že pozvoľna začína vznikať materiál na jej druhý album, ktorý dáva dohromady na sústredeniach s pianistom Davidom Hlaváčom. Skrátka neprídu ani tí, ktorí by Barboru tento rok radi videli naživo - príležitostí však bude oproti vlaňajšiemu koncertne nabitomu roku menej.  

"Tento rok bude koncertov maximálne desať. Tak som si to vnútorne nastavila a nechcem z toho poľaviť. Chcem sa maximálne sústrediť na nový album, a pretože mám dve bábätká, už by to nešlo dohromady," komentuje to Poláková. Na jeseň ju budeme mať možnosť vidieť taktiež v kine vo filme Kvarteto, v ktorom stvárnila jednu z hlavných rolí, kvôli ktorej sa rok učila hrať na violončelo.

Zdroj: Supraphon
Foto: Youtube / Eallin Prague