Britská speváčka Rita Ora pred necelým mesiacom zverejnila kontroverznú skladbu Girls. Tá sa dočkala veľmi rozporuplného prijatia nielen zo strany hudobných kritikov, ale aj iných speváčok. Rodáčka z kosovskej Prištiny si však za svojím singlom stojí a dopriala mu rovnako kontroverzný videoklip.

Rita Ora potvrdzuje staré známe pravidlo - šťastie v hre, nešťastie v láske. Hoci je už niekoľko mesiacov nezadaná, vo svojej kariére prežíva doposiaľ najúspešnejšie obdobie. Ešte počas minulého roka avizovala vydanie svojho druhého albumu, no hoci konkrétny dátum stále neprezradila, fanúšikov pravidelne zásobuje novými singlami.

V minulom roku vydala úspešné skladby Your Song, Anywhere a tiež spoluprácu s dnes už zosnulým DJom AviciiLonely Together. V úvode tohto roka zase spolu s Liamom Payneom (ex-One Direction) naspievala skladbu For You pre soundtrack filmu Päťdesiat odtieňov slobody. Okrem toho 27-ročná kráska začiatkom roka z dlhoočakávaného nasledovníka debutu Ora (2012) zverejnila baladu Proud.

Rita Ora, videoklip Girls Zdroj: Youtube

Reagovala na vlnu kritiky

Omnoho viac pozornosti však vzbudila aktuálnym singlom Girls, za ktorý si vyslúžila značnú dávku kritiky. Proti nahrávke sa dokonca otvorene postavilo niekoľko lesbicky a bisexuálne orientovaných speváčok ako napríklad Kehlani a Hayley Kiyoko. Tým sa nepáči uhol pohľadu, akým táto pieseň ich komunitu vykresľuje, a nepríde im správne, že za tvorbou takejto pesničky stoja prevažne muži. 

Rita Ora sa rozhodla na túto kritiku reagovať a priznala, že ona sama je bisexuálkou a text piesne vychádza z jej vlastnej skúsenosti. "Nikdy som úmyselne nechcela uškodiť ďalším ľudom z LGBTQ komunity alebo niekomu inému. Dúfam, že aj naďalej sa budem môcť vyjadrovať prostredníctvom svojej tvorby. Chcem povzbudiť svojich fanúšikov k tomu, aby boli hrdí na to, kým sú, tak, ako som sa to naučila aj ja," prezradila pre hudobný časopis Rolling Stone.

Provokatívny vizuál plný ženskej krásy

V úvode videoklipu možno vidieť speváčku ako grécku bohyňu obklopenú množstvom blondínok držiacich sa za ruky. Zvyšná trojica hudobníčok sa vo videu objaví oddelene. Bebe Rexha svoje scény nakrútila v zrkadlovej miestnosti, Charli XCX svojich pár sekúnd vo videu nakrútila počas noci a ako jediná sa na obraze spolu s Ritou objaví vďaka virtuálnej realite Američanka Cardi B. Tú si k sebe Rita privolá pomocou futuristických okuliarov. Dievčatá si dokonca doprajú vášnivý bozk a niekoľko nežných dotykov.


Chytľavá ženská popová hymna sa určite v lete bude určite tešiť značnému úspechu aj vďaka spojeniu spomínaných štyroch silných mien. Vzorec, ktorý kombinuje rap a pop, ostal aj v tomto prípade, rovnako ako v roku 2014 v hite Bang Bang od Jessie J, Ariany Grande a Nicki Minaj. Len samotné lyrics video k skladbe Girls má za štyri týždne od zverejnenia takmer 22 miliónov pozretí a dá sa očakávať, že videoklip jeho sledovanosť rýchlo prekoná.

Autor: Dušan Marko
Foto: Youtube (koláž Hudba.sk)