Prezentácia súčasnej tvorby s nádychom experimentu, elektroniky, improvizácie aj pevnej formy. Na 3. ročník festivalu EX:CLASS series priletí z Kodane Sisa Fehér a predstaví úspešný projekt Bardo s gitaristom Vladkom Miklášom. Svoj zvukový svet vymaľuje Stroon a spoločne s ansámblom uvedie Preludes and Songs a svoje nové skladby predstaví elektronický producent Absorver.

Tieto tri hudobné projekty vystúpia už v nedeľu 20. júna na festivale EX:CLASS od 18:30 v bratislavskom Majestic Music Clube (MMC). Podujatie sa uskutoční za aktuálne platných hygienických opatrení, preto sa nemusíte báť o vašu bezpečnosť a zdravie.

Sisa Fehér patrí k najzaujímavejším speváčkam, ktoré sa v posledných rokoch objavili na našej scéne. Svoje vyjadrovacie prostriedky formovala na štúdiách v Prahe, Londýne a najnovšie v Kodani. Jej tvorba obsahuje výrazné, folklórom inšpirované slovenské nápevy (Páslo dievča pávy, Orol), ako aj ethno prvky (Postapokalyptická balada) v originálnych aranžmánoch s momentmi improvizácie.

V projekte Bardo je popri nej rovnako kľúčovou postavou multiinštrumentalista Vladko Mikláš (Katarzia, Bert & Friends, Tryptych), pričom dvojicu na koncertoch sprevádzajú aj ďalší hudobníci. Ústrednou témou ich skladieb je príroda a jej účinok na ľudí. Vychádzajú z textov, ktoré Sisa Fehér napísala v slovenských horách a z transcendentálneho opojenia nad impresiou hmlistých kopcov, neprístupných dolín a nemennej večnosti prírodných úkazov.


Dalibor Kocián na podujatí EX:CLASS vystúpi s ansámblom a speváčkou Katarínou Kurucovou. Zaznejú skladby z nahrávok Solar Preludes a Songs of Concealed Amplitude. Talentovaný hudobník a skladateľ tvorí hudbu ako architekt viacvrstvových štruktúr, ostinátnych rytmov a spektrálnych harmónií. Svojimi kompozíciami a zvukom prepája svety elektroniky a súčasnej vážnej hudby, no jeho tvorba v sebe má aj kus filmovej reči a atmosféry.

Filmové asociácie ožívajú aj u Adama Meszároša v jeho projekte Absorver. Hudobník zo sveta počítačových hier so záujmom o technológie a zvukový dizajn prednedávnom vydal takmer eponymnú EP nahrávku Absorvations.


Hlavným cieľom koncertnej série EX:CLASS je prinášať na hudobné pódiá pravidelne novú a inšpiratívnu hudbu, ktorá premosťuje prvky z vážnej hudby a alternatívnej, experimentálnej, ako aj meditatívnej elektroniky (ambient, nu jazz).

Vzhľadom na to, že jeho tohtoročné vydanie sa koná počas stále aktuálnej pandemickej doby, okrem návštevníkov podujatia si môžu vystúpenia pozrieť aj internetoví diváci prostredníctvom online streamu. Za posledný rok a pol však už iste aj z vlastnej skúsenosti viete, že oveľa lepšie je zažiť koncert naživo ako ho sledovať v "domácom kine".

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.  

Vstupenky:  

Zdroj: Music Press Production