Po období plnom otáznikov prinášame dobré správy. Poslucháči kvalitnej hudby a prívrženci alternatívneho umenia a kultúry si prídu na svoje aj toto leto. V nádhernej prírodnej kulise pri známom tajchu Počúvadlo neďaleko Banskej Štiavnice sa v polovici júla opäť uskutoční multižánrový festival Slovenské Alternatívne Leto.

Účasť na festivale, ktorý sa uskutoční v dňoch 16. a 17. júla, potvrdili najzaujímavejšie mená mladej slovenskej alternatívnej scény ale aj hudobné legendy. Vstupenky sú v predaji v sieti Predpredaj.sk.

Hneď prvý večer bude jedným z vrcholov koncert Bez ladu a skladu. Výnimočnosť koncertu podčiarkuje fakt, že kultová kapela s Michalom Kaščákom na čele vystúpila v roku 1995 aj na prvom ročníku festivalu Slovenské Alternatívne Leto, ktorý sa konal na neďalekom hrade Bzovík.

Pár hodín predtým program odštartuje domáca kapela z Banskej Štiavnice Fusion Biscuit, ktorá sa sformovala začiatkom roka 2018. Receptom na ich biscuit (v preklade koláčik, sušienka) je trošku jazzu, trošku rocku a trošku funku, kde-tu s príchuťou orientu. Mladú generáciu zastúpi aj prešovská kapela Vojdi, ktorej tvorbu charakterizujú členité kompozície s častými zmenami motívov a nekonvenčná rytmika. Trio hudobníkov prinesie svieži vánok inšpirovaný francúzskou novou vlnou a množstvo energie.


Nie každý má možnosť vycestovať do Ameriky, no kúsok z nej pricestuje k nám. Pravé nefalšované zámorské rhythm and blues v podaní The Carpenter Ants poteší generáciu, ktorá zažila Woodstock a nielen ich.

Rôznorodosť, emócie, hudobné fúzie, vášeň, či spájanie národných a folklórnych prvkov. To všetko a omnoho viac je vpísané do hudby Barbory Botošovej. Talentovaná slovenská huslistka a interpretka, ktorá je vnučkou legendárneho huslistu Jána Berkyho Mrenicu, zastupuje žánre world music a ethno-jazz.


Kapela Hubnutí řízené počítačem prevedie originálnu fúziu žánrov od jazzu, cez rock až po balkánske vplyvy či "sci-fi ufo soundrack". Známe undergroundové zoskupenie Otras na čele s Julom Fujakom zase predvedie svoju postindustriálnu tvorbu. Piatkový program na hlavnom pódiu zavŕši vystúpenie rockovej formácie Pán Stanislav & Raketa, ktorá vás vystrelí do svojho hudobného vesmíru.


Sobota aj s českými hudobnými ikonami

V sobotu sa predstaví charizmatický hudobník Martin Huba zo Žiaru nad Hronom. Pod pseudonymom Samgott a Ice Foterr odohrá pár skladieb v rámci jeho nového projektu so synom a neskôr bude pokračovať na vlnách ambientu ako The Ambient Shrine. Z hlavného mesta príde na Počúvadlo rock'n'rollová skupina Soté, ktorá sa zrodila za múrmi Novej Cvernovky, aj formácia Modré hory, ktorá prinesie rap pre zrelé osobnosti a veľkú radosť z koncertovania. Nina Rosa zase predstaví svoju pestrú pesničkovú tvorbu, v ktorej cítiť lásku k hudbe a cestovaniu.


Jedným z vrcholov festivalu bude koncert speváka s nezameniteľným hlasom a prejavom, Dana Bártu. Spoločne s kapelou Illustratosphere v novom zložení s bubeníkom Martinom Valihorom predstaví svoj najnovší, v poradí už piaty album Kráska a zvířený prach.

Tip redakcie: Rozhovor s Danom Bártom nielen o novom albume


Energiou nabité trio KOMASI ponúkne exluzívne menu zložené z hudby sveta. Hovoria o sebe, že hrajú afro-latin swing mixnutý so psychedelickým afrobeatom. Európu zastupuje Simon Chenet z Francúzska, Afriku hudobník Koto Brawa z Burkina Faso a Latinskú Ameriku Mauricio Santana z Čile. 


Festivalovou udalosťou roka bude vystúpenie kapely Dunaj s legendárnou speváčkou Ivou Bittovou. Jedna z najinvenčnejších a najoriginálnejších kapiel 80. a 90. rokov a najvýraznejšia osobnosť českej alternatívnej scény, speváčka, huslistka a inštrumentalistka Iva Bittová, sa v rámci série spoločných koncertov stretávajú na jednom pódiu po viac ako dvadsiatich rokoch.


Sobotný program zavŕši kapela Fiktivní Šílenství v zložení Eva Turnová, Dušan Vozáry, Jitka Chorvátová, Jan Vozáry. V špeciálnej zostave sa dali dohromady, aby si pripomenuli pamiatku a dielo Mejlu Hlavsu, dôležitej postavy českej undergroundovej scény.

Hudobný program doplnia Peter Markovski - Gramcovačka Sound System, folkový hudobník Bohdan Mezei, DJ Mishek zo žilinskej Stanice a kapela pre veľké aj malé deti Maya Gal Hanna.

Súčasťou festivalu budú tiež divadelné predstavenia pre deti aj dospelých, diskusie na vážne témy pod taktovkou občianskej aktivistky Csilly Droppovej či vedomostný kvíz so Slavom Hlásnym. V kreatívnej uličke sa predstaví umelecká sekcia NKP Bombura sochára Juraja Muchu a výtvarníčky Lucie Lakovej. Pre najmenších návštevníkov budú pripravené aj večerníčky z festivalu Fest Anča a kreatívny workshop, z ktorého si odnesú okrem inšpirácie aj svoje originálne dielka.

Svoje pódium na festivale postaví aj banskobystrické Centrum nezávislej kultúry Záhrada. Počas dňa tam budú prebiehať rôzne diskusie a prednášky.

Lokalita festivalu ponúka aj množstvo rekreačných a športových aktivít na suchu či na vode a aktuálna je aj možnosť vydať sa so školeným inštruktorom po historicky a architektonicky zaujímavých zákutiach Banskej Štiavnice.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia ako hlavný partner festivalu. Partnerom festivalu je SOZA, Sociálny a kultúrny fond SOZA, Hudobný fond a spoločnosť Lunter.

Vstupenky:  

Slovenské Alternatívne Leto 2021 Zdroj: PR

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za organizátorov festivalu poskytla Saša Pastorková. Správu sme upravili.