Najpredávanejší hudobný umelec tejto dekády Ed Sheeran potvrdil aj v Prahe, že jeho koncerty patria medzi celosvetovo najžiadanejšie podujatia. Tým, že kvôli veľkému záujmu nakoniec musel na letisku Letňany pridať druhý koncert, vytvoril nový český rekord v počte návštevníkov koncertu v rámci jedného turné.

Zároveň je Ed Sheeran prvým umelcom, ktorý v Česku na svoj koncert dva dni po sebe prilákal tak veľký počet divákov. Jeho prvá pražská šou, ktorá sa konala v nedeľu 7. júla, bola vlani v septembri vypredaná za niekoľko hodín a jej kapacita bola nastavená na 80-tisíc ľudí.

Na druhom koncerte bolo v pondelok (8.7.) ďalších 70-tisíc fanúšikov, takže celkový súčet návštevníkov spevákovho turné v Prahe sa dostal až na 150-tisícovú hranicu. Oba koncerty organizovala agentúra Charmenko CZ a podľa ohlasov fanúšikov i českých médií to zvládla bez väčších problémov.

Reportáž z nedeľného koncertu: Len chalan s gitarou a 80-tisíc ľudí: Ed Sheeran očaril Prahu skromnosťou a hitmi

koncert Eda Sheerana v Prahe, 7.7.2019 Zdroj: Marek Musil

Viac než stouni, floydi aj kráľ popu

Doterajší český rekord držali The Rolling Stones (127-tisíc na Strahove v roku 1995) a stotisícovú hranicu pokorili aj Michael Jackson (vyše 120-tisíc na Letenskej pláni v roku 1996) a Pink Floyd (takmer 120-tisíc na Strahov v roku 1994). Samozrejme, v rámci samostatných koncertov sa rebríček nemení - všetkým trom legendám na obrovskú návštevnosť postačilo iba jedno vystúpenie.

V súčte oboch svojich koncertov na Letňanoch ich však britský fenomén v historických štatistikách prekonal a usporiadanie dvoch "menších" koncertov namiesto jedného obrovského jeho úspech nijak neznižuje. Ťažko si dnes predstaviť, že by zodpovedná agentúra napriek možnosti pridania druhého koncertu radšej zorganizovala jedinú šou pre viac než 100-tisíc ľudí, aj keď Praha na to vhodné priestranstvá má. Obmedzenie kapacity a zopakovanie tej istej šou počas dvoch dní však návštevníkom umožňuje väčší komfort, znižuje nápor na dopravu, a pod.


Ed Sheeran v Prahe, 7.7.2019 Zdroj: Marek Musil

Triumfálny návrat po štyroch rokoch

Atraktivitu dvojice pražských koncertov zvýšila účasť predskokanov zvučných mien - Zara Larsson a James Bay - a najmä fakt, že v súčasnosti najpopulárnejší spevák sveta vynechal z tejto časti európskeho turné okrem Slovenska (čo asi nikoho neprekvapilo...) aj ďalšiu susedskú krajinu Českej republiky - Poľsko. Tam totiž odohral ešte minulý rok dva koncerty vo Varšave.

Do Prahy sa spevák vrátil po štyroch rokoch od svojej vypredanej českej premiéry v Tipsport Aréne. "Je nám naozaj veľkou cťou, že sme už vtedy dostali možnosť Eda Sheerana do Prahy priviezť. Boli sme pri jeho tuzemskom začiatku a od tej doby s hrdosťou sledujeme jeho raketový rast," hovorí Lenka Muráriková z agentúry Charmenko CZ.


Hoci Ed Sheeran už tento piatok (12.7.) vydá očakávaný nový album No. 6 Collaborations Project, na ktorom spolupracoval s najväčšími hviezdami svetového popu či rapu, do českej metropoly prišiel ešte v rámci finálnej európskej časti turné k ostatnému albumu ÷ (Divide, 2017). Napokon však okrem hitov z jeho doterajšej diskografie zazneli aj úplné novinky - aktuálna hitovka s Justinom Bieberom I Don't Care a svetová premiéra úplne nového singla Blow, na ktorom spevák spolupracoval s Brunom Marsom a Chrisom Stapletonom. Až po odohratí jej sólovej verzie na nedeľnom koncerte na Letňanoch ju v pondelok ráno zverejnil spolu s videoklipom na Youtube.


Text: Hudba.sk, pm (zdroj: Roman Helcl / BrainZone)
Foto: Marek Musil