Obľúbené vinohradnícke mesto Modra bude od 2. do 4. augusta žiť kvalitnou hudbou. Žánrovým srdcom festivalu bude jazz a túžbou organizátorov je predstaviť ho širokému publiku v jeho rozmanitých podobách. Na svoje si však prídu aj rodiny s deťmi či náhodní návštevníci, keďže festival okrem skvelých vystúpení ponúkne aj bohatý sprievodný program.

Inšpirácia pre nový mestský hudobný festival prišla z iného krásneho slovenského mestečka - Banskej Štiavnice, kde už niekoľko rokov funguje festival Zvuk for Štiavnica. Jeho štvrtý ročník sa uskutočnil v júni a priniesol koncerty viacerých zaujímavých zahraničných aj domácich umelcov na netradičných miestach, ktorých duch dodal vystúpeniam unikátnu atmosféru.

S podobným konceptom sa v prvý augustový víkend (2. - 4. 8.) uskutoční aj nultý ročník festivalu Zvuk for Modra. Dejiskami koncertov sa stanú nádvorie historickej radnice, komunitná záhrada, sakrálne priestory Evanjelického kostola či Café Modur.

"Hľadali sme malé malebné slovenské mesto odlišujúce sa atmosférou, históriou, priestormi a celkovo svojím geniom loci a našli sme ho! V spolupráci s členmi Cirkevného zboru ECAV na Slovensku Modra, miestnymi umelcami, majiteľmi kaviarní, či zamestnancami KC Modra veríme, že hudba do Modry patrí. Spoločnými silami tak chceme darovať mestu, jeho obyvateľom aj návštevníkom nový festival v netradičných priestoroch," uvádzajú organizátori.

Dva dni a jedno ráno

Domácu scénu bude reprezentovať slovenská speváčka, textárka a skladateľka Sisa Fehér, ktorá spoločne s gitaristom Vladkom Miklášom predstaví svoj najnovší hudobný projekt s názvom Bardo. Počas sobotného a nedeľného rána v Café Modur diváci zažijú predstaviteľov mladej scény. Predstavia sa Štefan SzabóMiška Turcerová s ich projektom uaua a svoj nedávno vydaný debut uvedie bratislavská kapela Trilobeat. Počas sobotnej hudobnej siesty zahrá slovensko-maďarské duo DUSKA, ktoré v januári získalo cenu za live performance v súťaži mladých talentov Jazz Start Up.


Návštevníci festivalu sa môžu tešiť aj na koncert Woodpack Brothers spojený s workshopom hry na originálny rytmicko-melodický hudobný nástroj woodpack pod vedením jeho vynálezcu a hudobníka Borisa Čellára. Klasika, jazz aj experimenty naprieč hudobnými žánrami sú doménou českého projektu Clarinet Factory.

O sile rakúskej jazzovej scény poslucháčov presvedčí kapela Simsa Fünf či hudobníci s exotickým pôvodom z Iránu, Golnar & Mahan. Súčasťou programu bude aj netradičné spojenie hudby a tanca v podaní Sonji Ferienčíkovej v predstavení Everywhen a hudobno-vizuálna inštalácia Bdelosť modranského výtvarníka Martina Dzureka, na ktorej spolupracuje so slovenským hudobníkom Daliborom Kociánom, známym pod pseudonymom Stroon.

Festival Zvuk for Modra sa uskutoční od 2. do 4. augusta. Všetky podrobnosti nájdete na oficiálnej stránke www.zvukformodra.sk.

Vstupenky:  

Facebook event

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, ktorý je hlavným partnerom festivalu. Partnermi festivalu sú Mesto Modra, Bratislavský samosprávny kraj a SOZA.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Adela Pekárková. Tlačovú správu sme upravili.