Anna Maria Jopek je bezpochyby jedna z najvýraznejších poľských speváčok a hviezd európskej jazzovej scény. Jej hlas zažiari na 17. ročníku Mikulášskeho Jazzového Festivalu, ktorý sa na prelome júla a augusta uskutoční v Liptovskom Mikuláši.

V troch rokoch nahrala svoju prvú skladbu pre Polskie Radio, v siedmich sa začala učiť hrať na klavíri a a v dvanástich už vystupovala s Filharmoniou Narodowou vo Varšave. Klasický klavír absolvovala Anna Maria Jopek na univerzite Frederyka Chopina a paralelne študovala filozofiu na Varšavskej univerzite.

Napokon sa však stala speváčkou a okrem spoluprác s hviezdami ako napríklad Pat Metheny, Branford Marsalis, Gonzalo Rubalcaba, Richard Bona či Mino Cinelu, sa zaskvela aj duetmi so Stingom, Youssouom N'Dourom a Bobbym McFerrinom. Nahrávala v najznámejších štúdiách Petra Gabriela, v londýnskom Abbey Road alebo v newyorskom The Power Station. Vystupovala v prestížnych sálach ako Carnegie Hall, Hollywood Bowl, Royal Albert Hall, Tokyo Opera City Concert Hall, Blue Note Tokyo a ďalších. Najviac si však užíva podujatia v komornejších koncertných priestoroch a kluboch.


Okrem Anny Marie Jopek sa na Mikulášskom Jazzovom Festivale 2021 predstaví aj množstvo ďalších zaujímavých kapiel. Iva Bittová vystúpi so svojím projektom Čikori. S formáciou Hipzz si zahrá mimoriadne talentovaný, len 18-ročný bubeník Mattia Müller známy zo súťaže Česko Slovensko má talent. Momentálne študuje na bratislavskom Konzervatóriu a na jar tohto roka ho prijali na svetoznámu Berklee College of Music v Bostone.

Martin Valihora je ďalším výrazným menom festivalu, ktoré asi netreba bližšie predstavovať. Spolu s fenomenálnym basgitaristom Jurajom Griglákom tvoria rytmiku projektu Altar Quintet, ktorý vedú Nikolaj Nikitin a Ľuboš Šrámek. Doplní ich špeciálny hosť zo Spojených štátov amerických – trubkár Michael "Patches" Stewart.

Súčasťou festivalu je aj veľa ďalších koncertov, spolu sa predstaví takmer päťdesiatka hudobníkov a hudobníčok z rôznych krajín. Ťažisko programu však tvoria slovenskí interpreti, ktorých chcú organizátori touto formou podporiť. 

Na návštevníkov čakajú aj workshopy, súťaže o hudobné nosiče a legendárne jam sessions (voľné improvizované muzicírovanie) trvajúce do neskorého večera. Permanentky na festival sú v predaji v sieti Predpredaj.sk.

Mikulášsky jazzový festival 2021 Zdroj: PR

Mikulášsky Jazzový Festival je svojím pestrým programom a lokalitou ideálnou cieľovou destináciou pre kultúrychtivých turistov. Región Liptova ponúka množstvo nenáročných prechádzok i horských túr vo Vysokých a Nízkych Tatrách, relax v aquaparkoch a taktiež kvalitnú gastro scénu. O večernú zábavu sa postará dramaturgia jedného z najlepších jazzových festivalov na Slovensku.

Všetky podrobnosti nájdete na oficiálnej stránke festivalu www.mjf.sk.

Vstupenky:  

Mikulášsky Jazzový Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Zdroj: PR článok / Martin Budaj
Foto: Robert Wolański