Medzinárodný festival Košická hudobná jar (KHJ), ktorý sa v piatok začína v metropole východného Slovenska, ponúka celkovo osem koncertov, z toho štyri symfonické. Súčasťou festivalu, ktorý potrvá do 29. júla, sú okrem domácich aj zahraniční umelci z Ruska, Nemecka, Francúzska, Slovinska a Českej republiky.

Otvárací piatkový koncert zaznie podvečer v Dome umenia. Pôvodné plánované miesto pod holým nebom v areáli Kulturparku prekazila nepriaznivá predpoveď počasia. "V úvode bude koncert reflektovať 100. výročie argentínskeho skladateľa Astora Piazzollu, aranžmány diel od tohto skladateľa nám zahrá francúzska trubkárka Lucienne Renaudin Vary," povedala riaditeľka Štátnej filharmónie Košice (ŠfK) Lucia Potokárová s tým, že v druhej polovici koncertu zaznejú Symfonické tance z West Side Story Leonarda Bernsteina pod vedením Leoša Svárovského.
      
V ďalšom programe festivalu bude komorný koncert sláčikového kvarteta Goldmund Quartet či symfonický koncert ŠfK Košice s názvom Majstri speváci norimberskí, ktorý povedie slovinský dirigent Marko Letonja a predstaví sa na ňom aj český basbarytonista Adam Plachetka. Sólový klavírny recitál bude patriť ruskému virtuózovi Danielovi Kharitonovi. Na ďalšom symfonickom koncerte zaznejú Premeny spomienok od košického skladateľa Jozefa Podprockého, Concertino pre klavír a orchester od Jána Cikkera a symfónia Eroica od Ludwiga van Beethovena.

Poslucháčom sa predstaví aj Olivier Latry, titulárny organista parížskeho Notre-Dame, na programe je aj koncert starej hudby v podaní lutnového dua. Na záverečnom koncerte vystúpi ruská violončelistka Anastasia Kobekina, dramaturgia je venovaná dielam Petra Iľjiča Čajkovského. Okrem Domu umenia sa koncerty budú konať aj v Kostole Najsvätejšej trojice, Dóme svätej Alžbety a Synagóge na Zvonárskej ulici. ŠfK presunula festival z májového termínu na júl, a to pre epidemiologickú situáciu. 

Zdroj: TASR
Foto: Sfk.sk