Počuli ste už o kapele John Wolfhooker? Mladá slovensko-česká štvorica so základňou v Prahe funguje od roku 2013 a za krátky čas sa jej podarilo vydať dva albumy, tucet videoklipov a popri množstve koncertov na domácej scéne vystúpila aj na kanadskom festivale Envol Et Macadam v Quebecu. Teraz vydáva nový singel, ktorým ukazuje ešte väčší potenciál.

Keďže skupina pôsobí v Prahe a viac sa sústredí na českú klubovú scénu, na Slovensku o nej príliš nepočuť. Ak ste však fanúšikmi modernej gitarovej hudby, v ktorej sa miešajú prvky rock'n'rollu, post-hardcoru, pop punku, či alternatívneho metalu, mali by ste zbystriť pozornosť. Aktuálne John Wolfhooker vydávajú už svoj dvanásty videosingel, z ktorého razí aj veľký vplyv nu metalu. Niektoré pasáže znejú priam ako pocta Chesterovi Benningtonovi a kapele Linkin Park, aj keď to asi nebolo zámerom, keďže skladba vznikala ešte začiatkom roka.

Výsledok je v každom prípade veľmi zaujímavým a originálne vystavaným multižánrovým koktejlom s dobre premyslenými technickými pasážami, vďaka ktorým skladba pri opakovanom počúvaní len tak ľahko neomrzí. Pochváliť treba tiež kvalitu produkcie a zvuk - v tomto smere spravila kapela od svojich prvých úspešných singlov Chupacabra (2013), Miracles alebo Alfred (oba 2014) obrovský pokrok. Už vtedy bolo jasné, že chalani vedia hrať a zložiť netuctové rockové songy, no ich zvuk postupne dozrieval až s ďalšími nahrávkami.

Kto na sebe maká, môže mať veľké sny

Úctyhodné je, že na omnoho vyššiu úroveň, porovnateľnú so zvukom veľkých zahraničných kapiel, sa dostali vlastnými silami. Spevy v novom singli produkoval a mixoval jediný český člen, basgitarista a vokalista Filip Vlček, o mix a mastering hudby sa postaral (taktiež spievajúci) gitarista Rony Janeček. Frontmanom skupiny je Martin Čupka alias Muerte Hooker a na bicie hrá Adrián Janeček, ktorý je zároveň spolu s Alexandrou Hraškovou podpísaný pod réžiou videoklipu.

Názov skladby Zeddknot podľa talentovaných hudobníkov vyjadruje "novodobého rytiera, ktorý bojuje proti šedi bežnej spoločnosti a jej konvenčným ideálom". V texte sa stavajú proti tvrdeniu, že splnenie veľkých snov nie je možné, len kvôli tomu, že niekomu inému sa to nepodarilo. Ak budú pokračovať v nastúpenom tempe a kvalite, tak je veľká šanca, že tie ich sa splnia.


Skladba vznikla počas januárového experimentu v analógovom nahrávacom štúdiu Power Sound v slovenskom Divíne (obec pri Lučenci), kde sa John Wolfhooker zavreli na 14 dní bez akéhokoľvek vopred pripraveného materiálu. Výsledkom je práve Zeddknot a niekoľko ďalších skladieb, ktoré by mali uzrieť svetlo sveta do konca tohoto roka. Videoklip si produkčne zobralo na starosť pražské filmové duo FERO Production, ktoré sa už v minulosti podieľalo na niekoľkých vizuáloch pre John Wolfhooker.

Kapela, ktorá o sebe s nadhľadom tvrdí, že vznikla s cieľom "zachrániť rock'n'roll", má zatiaľ na konte dva dlhohrajúce albumy - John Wolfhooker z roku 2013 a When The Hunter Becomes The Hunted, ktorý vyšiel minulý rok v septembri. Okrem spomínaného festivalu v Kanade, kde sa okrem nich predstavili napríklad aj Rise Against alebo Despised Icon, hrali mladí Slováci a Čech na jednom pódiu aj s kapelami ako Anti-Flag, Hands Like Houses, Our Last Night a Bury Tomorrow.

Nielen čoraz zaujímavejšie nahrávky ale aj energické koncerty sú dôvodom, prečo by ste "vlkočupku" mali sledovať. Môžete tak robiť na oficiálnych weboch www.johnwolfhooker.com a www.facebook.com/JohnWolfhooker.


Autor: Patrik Marflák (zdroj: JW)
Foto: Youtube