Zoskupenie Libertatem Ensemble predstavuje klip k skladbe Jeruzalem z albumu Hiawatha. Stojí za ním autorská dvojica Braňo Špaček a Marek Kučera, ako aj deväť dievčat z Noir Dance Company. Takmer desaťminútová skladba poskytla tvorcom priestor na krátky film, ktorému dominuje intenzívna atmosféra spájajúca hudbu, neznámy otvorený priestor a pohyb.

Na konci augusta navyše vyráža formácia okolo hudobníkov Roberta Pospiša a Martina Sillaya na turné a to v kompletnom, medzinárodnom zložení. 28. augusta budú v Liptovskom Mikuláši, na druhý deň v Prešove a tretí koncert sa uskutoční 30. augusta v Bratislave. 

"Zdal sa mi sen o superhrdinovi, ktorý je temný a smutný, pretože niektoré misie nikdy nesplní. Atmosféra hudby je pre mňa samozrejmým vodítkom. Príbeh je téma z môjho momentálneho života. Strata dvoch priateľov v krátkom čase, ktorí tiež svoje misie nesplnili," povedal Braňo Špaček, ktorý sa ako autor námetu podpísal pod réžiu, kameru a strih. "Keď som počul Jeruzalem prvý raz, prišla mi na myseľ spomienka, keď náš synček prišiel zo školy, že ukážem vám tanec, čo sme sa učili. Volá sa Jerusalema a je toho plný Youtube. Napadlo mi, že keby tú choreografiu tancovali štyri dievčatá v čiernom, pomaly, do rytmu pesničky Jeruzalem, bolo by to super k tej atmosfére," dodal.

S režisérom, ktorý je známy najmä spoluprácou s kapelou Lavagance, projektom Rakovicky či skupinou Hex, na videoklipe spolupracoval kreatívny producent Marek Kučera. Ten zároveň v klipe účinkuje ako čierna ľudská, bližšie neidentifikovateľná bytosť, ktorá prechádza neznámou krajinou, akýmsi univerzom. V rovnakom priestore sa objavuje deväť konkrétnych dievčat, ktorým vidíme do tváre, ide o tanečnice z Noir Dance Company, ktorá sa zameriava na moderný a súčasný tanec. Autorkou jednej choreografie je Dominika Malenovská, ktorá súbor vedie. Druhou použitou choreografiou je vo svete populárny tanec k spomínanej piesni Jerusalema, ktorý autori v postprodukcii spomalili.


"Nebolo to jednoduché nakrúcanie. Točili sme tri dni na rôznych miestach na Záhorí. Zakaždým sme museli vstávať o tretej ráno, aby sme stihli svitanie. Niektoré dievčatá z Noir Dance Company, aby nezaspali, nešli radšej ani spať. Všetky však boli bravúrne a aj vďaka nim atmosféra piesne, klipu a jednotlivých jeho obrazov do seba dokonale zapadli. Niektoré sekvencie klipu, obzvlášť tie, kde sú detaily tvárí dievčat, pôsobia priam mysteriózne, ako keby boli vyňaté z nejakého škandinávskeho filmu," teší sa z výsledku Marek Kučera.

S vizuálom sú spokojní aj samotní hudobníci z projektu Libertatem Ensemble. "Skladba Jeruzalem bola pre nás jasnou voľbou. Už po jej dokončení sme o nej uvažovali ako o mimoriadne netradičnom singli. Má desať minút a pre každého filmára je to teda veľká výzva. S výsledkom sme nadmieru spokojní. Špako (Braňo Špaček) dokázal zachytiť veľmi špecifickú atmosféru. S každým pozretím sa nám ten videoklip zdá lepší a hlbší. Tešíme sa z neho. Veľmi," povedal spevák, hudobník, skladateľ a producent Robert Pospiš.

videoklip Jeruzalem projektu Libertatem Ensemble Zdroj: Jakub Fabián

Pieseň vyšla tento rok na albume Hiawatha, pri ktorého tvorbe sa hudobníci inšpirovali indiánskou mytológiou, pričom vytvárali svoj vlastný svet, ktorý spája hudbu so slovami. Debut s ôsmimi pôvodnými skladbami napĺňajú fascinácia prírodou, nadprirodzené sily a fenomén snívania. Špičkoví hudobníci z regiónu V4, ktorí sa v tomto zložení stretli po prvý raz, vytvorili unikátnu nahrávku na hranici jazzu, ambientu, pesničkárstva a vážnej hudby. Album vyšiel v apríli vo vydavateľstve Real Music House, ktoré je na slovenskej hudobnej scéne už jedenásť rokov a za tú dobu sa podieľalo na vzniku viac ako 115 albumov. Skladby z albumu Hiawatha sa nahrávali, mixovali a mastrovali v rovnomennom bratislavskom štúdiu, ktoré hudobno-producentská dvojica Robert Pospiš a Martin Sillay dokončila počas pandémie.

Prečítajte si recenziu: Nenápadná krása: Vydajte sa s albumom Hiawatha na magickú púť prírodou

Zoskupenie Libertatem Ensemble tvoria spevák Robert Pospiš, gitarista Martin Sillay, trubkár Kornél Fekete-Kovács, saxofonista Nikolaj Nikitin, basgitarista Nenad Vasilić, klavirista Jancsi Rigó Jr. a bubeník Marián Ševčík. Presne v takejto zostave sa na konci augusta vydajú na turné. 

"Považujeme za veľké šťastie, že sa na pódiách stretneme v kompletnej zostave. Libertatem Ensemble tvoria hudobníci z rôznych žánrov a krajín, ktorí sú aj napriek pandémii pracovne mimoriadne vyťažení. Album sme však chceli odohrať v originálnom zvuku. Preto sme trvali na autentickej zostave. Mimoriadne sa na to tešíme. Veríme, že to bude rovnaký zážitok aj pre divákov. Odohráme všetky skladby z albumu Hiawatha. Navyše v našich obľúbených slovenských mestách. Všetkých srdečne pozývame," hovorí Martin Sillay. 

Prvou zastávkou bude 28. augusta Mikulášsky jazzový festival v Liptovskom Mikuláši, na druhý deň sa Libertatem Ensemble predstaví v prešovskom centre nezávislej kultúry Wave a tretí koncert sa uskutoční 30. augusta v Pistoriho paláci v Bratislave.

Celý album Hiawatha môžete počúvať a podporiť kúpou na Bandcampe. Nájdete ho aj vo všetkých streamovacích službách či na CD v e-shope vydavateľstva Real Music House.



Informácie a fotografie z nakrúcania redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Zuzana Golianová z agentúry bARSdobrýchýr.