Zvolenská skupina Secret Session dva roky po albume Fish Flying vydáva ďalšiu nahrávku, ktorá je je výnimočná hneď v niekoľkých ohľadoch. Nevznikla totiž v nahrávacom štúdiu, ale naživo pred obecenstvom v Banskej Bystrici za spoluúčasti medzinárodného umeleckého súboru Divadla Štúdio tanca.

Médium súčasného tanca sa ukázalo ako funkčný a nenásilný nástroj na rozšírenie a obohatenie silného obrazotvorného potenciálu hudby Secret Session. Šesť profesionálnych tanečníkov z krajín ako Čile, Poľsko, Cyprus, Malajzia a Slovensko si na skladby kapely pripravilo pestré tanečné choreografie, ktoré pretkali teatrálnymi vsuvkami a spontánnymi improvizáciami.

Okrem hudby a tanca silný umelecký zážitok dotvorilo výtvarné umenie. Vystúpenie totiž svojimi kúzelnými projekciami sprevádzala dvorná "meotaristka" skupiny Iva Macková.
Mnoho z toho vidieť aj v nedávno zverejnenom klipe k piesni Emperor's Daughter, ktorý plní funkciu reportáže z tohto večera. Koncert sa konal krátko pred vypuknutím pandémie, vo februári 2020.


S vedomím, že sa bude jednať o posledný koncert momentálnej zostavy, sa skupina rozhodla toto výnimočné vystúpenie nahrať a vybraný materiál vyd v podobe nového albumu. Hoci ide o koncertný záznam, všetky skladby sú novinky, ktoré nevyšli na prvotine Fish Flying z roku 2019. Na ploche 45 minút v siedmych rôznorodých piesňach skupina ponúka svoju autentickú zmes chytrej kompozície a improvizácie s dôrazom na melodickosť, atmosféru a feeling.

Textovo sa piesne spievané po anglicky zaoberajú mnohými aktuálnymi témami a "krízami" – vzťahovou, morálnou, klimatickou, hodnotovou, systémovou... Nič na nahrávke nie je dodatočne dohrávané, či prespievané, poslucháč tak môže počuť a zažiť skupinu čo najozajstnejšie.


Skupina album Dancing in the Liquid Light vydáva v spolupráci so začínajúcim lokálnymi vydavateľstvom Mesiac Records, ktorého zakladateľ Vigo Vigaš (ex Lunárne legendy, Regale) nahrávku zároveň s citom pre dynamiku a detail mixoval a mastroval. Fyzicky album vychádza ako limitovaný CD digipack s prekladmi textov a digitálne je dostupný na streamingových službách aj na Youtube.

Paralelne s prácami na albume sa okolo kapelníka Pabla Gajdoša sformovala nová zostava skupiny, zložená z talentovaných hudobníkov rôznych žánrov (jazz, bossa nova, punk, folk...) z Banskej Bystrice a okolia, kde má skupina momentálne svoj nový tábor. Počas lockdownov tu "pod rúškom" vznikli a nahrávali sa ďalšie nové skladby, nenápadne obohatené o nové umelecké prvky a senzibility. Práve v tomto období kapela finišuje posledné detaily ďalšej nahrávky, ktorá sa bude pýšiť dvomi bicími sadami hranými súčasne, tromi gitarami a saxofónom. Celý proces z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Po niekoľkých letných koncertoch sa skupina pripravuje na jesenné klubové vystúpenia, na ktorých odznejú piesne zo všetkých troch albumov.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za kapelu Secret Session poskytol Pavol Gajdoš. Správu sme upravili. Novinky skupiny môžete sledovať na sociálnych sieťach Facebook a Instagram.

Foto: Martin Dubovský