Slovenská stálica punku a rock'n'rollu vstúpi začiatkom budúceho roka do druhého štvrťstoročia svojej existencie. Oslavy 25. výročia kapely sa spoja s vydaním dlhoočakávaného albumu a veľkým turné. Skalných fanúšikov, ktorí si chcú naposledy vychutnať aktuálny koncertný program, pozýva "Slobodka" na posledné tohtoročné vystúpenia.

Legenda československého undergroundu, kapela Slobodná Európa, chystá veľké veci. Na úspešnom megaturné po boku kolegov z Horkýže Slíže sa "zahriala" na to, aby mohla v roku 2014 osláviť svoje vlastné 25. výročie na scéne. A aké by to boli oslavy bez nového albumu? Intenzívne sa o ňom začalo hovoriť už od januára 2012, kedy skupina zverejnila singel Kríza, no napokon kapela nechala svoju štvrtú štúdiovku dozrieť a vydá ju až v roku svojho významného výročia.

"Nemáme sa kam ponáhľať. Čakáme až dostaneme z materiálu na album zimomriavky a potom ho nahráme," povedal vlani v októbri pre Hudba.sk frontman kapely Whisky. Bolo to pri príležitosti dvoch koncertov na domovskej scéne Slobodky - bratislavskom Randal Clube, ktoré boli jedinými minuloročnými vystúpeniami kapely v hlavnom meste. Rovnako exkluzívny dvojkoncert chystá skupina aj tento rok.

Rozlúčka so starou érou aj čerstvá novinka

Pred veľkým budúcoročným turné pôjde 3. a 4. októbra o rozlúčku so starým koncertným programom, no ako prezrádza Whisky, súčasťou oboch večerov bude i premiéra titulnej skladby z pripravovanej dosky. Ako hostia sa predstavia spriatelené rockové partie. Vo štvrtok (3.10.) si zahrá ako predkapela jedna z najväčších undergroundových legiend, trenčiansky Chór vážskych muzikantov a v piatok (4.10.) privedie publikum do varu Hviezda - nový projekt členov bratislavských undergroundových legiend z kapiel Kosa z nosa a Med v zložení Tomáš Ďurovka (spev), Peter Prekop (basgitara), Peter Hajdin (gitara) a Vlado Wittgruber (bicie).

"Keďže o vstupenky máme zo strany fanúšikov pravidelne veľký záujem, rozhodli sme sa opäť pre dva koncerty po sebe, ako to máme vo zvyku, aby sa lístky ušli naozaj každému," vyjadril sa na margo pripravovanej šou manažér kapely Miloš Oríšek z agentúry Gentle Groove Production. Ako dodal, vstupenky sú pre fanúšikov pripravené v predpredaji už teraz, a to priamo na mieste koncertov, v bratislavskom Randal Clube.

Slobodná Európa vznikla v roku 1989 v Bratislave. Prvý album s názvom Pakáreň vydala kapela v roku 1991. Nasledovali nahrávky Unavení a zničení (1994), Trojka (2003) a kompilácia Bestofka (2006). Medzi najznámejšie skladby Slobodky patria napríklad Som ten, Čo sa stalo s našim životom, Analýza dokázala hovno, Podvod, Dry '69, Unavený a zničený alebo Relatívny pokoj. Formácia funguje v zložení Whisky (spev), Sveťo Korbeľ (gitara), Martin "Žumo" Zimányi (basgitara), Braňo "Temo" Černák (gitara,vokály) a Ďuro Černý (bicie).  

Informácie pre Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z agentúry Soul for Show. Text bol upravený a doplnený redakciou. Viac na www.slobodnaeuropa.sk.

Foto: Tibor Šuchta - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Slobodná Európa