Kapela Nocadeň dávkuje v nečakane rýchlom slede novinku za novinkou. Iba pred necelými dvoma týždňami mala premiéru skladba Tváre s metaforicky ladeným videoklipom. Teraz prichádza s rádiovým singlom Svitanie, ktorý tiež nezostal bez vizuálu. V poetickom klipe si zahrala modelka, ktorá predvádzala pre Karla Lagerfelda či Roberta Cavalliho.

Všetky tieto aktivity, a to nezabúdajme na minuloročný singel Domino, smerujú k vydaniu siedmeho štúdiového albumu. Platňa, ktorá priaznivcov Nocadeň poteší už o niekoľko týždňov, bude 22. októbra pokrstená v bratislavskom kníhkupectve Martinus na Obchodnej ulici.

Čierno-biely videoklip s krásnou modelkou

Autormi aktuálneho rádiového singla Svitanie sú bratia Rasťo a Robo Kopinovci. "Od vzniku našej kapely skladáme všetky pesničky spolu s bratom. Má to korene ešte v detstve, kedy sme spoločne zhudobňovali rôzne básne našich obľúbených autorov. Keď som trocha dospel, popri spoločnom skladaní hudby som sa pustil aj do písania textov. Dokonca som textárčinu povýšil až na takú úroveň, že som sa stal vyhľadávaným textárom pre iných interpretov. Takže aj v tomto prípade ide o naše spoločné dielo," vysvetľuje skladateľský proces v kapele Rasťo Kopina.

Klip ku skladbe Svitanie nakrúcali Nocadeň s tímom Jána Varcholu z ateliéru Woont vo Veľkom Folkmári. "Tento kraj mám veľmi dobre zmapovaný, keďže moje veľké hobby je cyklistika a častokrát som tadiaľ prechádzal počas svojich cyklistických tréningov. V klipe okrem mňa účinkuje aj krásna modelka Diana, ktorá počas svojej kariéry pracovala aj pre také veľké mená módnych návrhárov ako napríklad Karl Lagerfel, Roberto Cavalli alebo Gianfranco Ferré. My v kapele sme veľkými milovníkmi módy, takže téma našich rozhovorov počas nakrúcania bola okrem iného aj o zákulisí sveta módy. Zaujímavosťou je určite to, že je to v podstate náš prvý čierno-biely videoklip," prezradil líder kapely.


Prejav citov nie je znak slabosti

Poslucháčom, ktorí poznajú aj staršiu tvorbu kapely, asi neunikol ani odlišný tón aktuálnych textov. Rukopis Rasťa Kopinu, ktorý je ich výlučným autorom, charakterizovala vždy hĺbavosť a skryté významy odeté v metaforách. V novinke Svitanie je však ako textár absolútne priamy. Príkladom sú slová "miluj ma", ktoré dokonca spieva päťkrát po sebe. V anglických textoch nič výnimočné, no napasovať takúto frázu do textu v slovenčine tak, aby kritickejším poslucháčom neznela príliš prvoplánovo, je výzva. Priplietli sa tieto slová do textu prirodzene alebo ich Rasťo chcel skrátka v skladbe mať a prácne im hľadal vhodné miesto?

"Ak by som to chcel veľmi zľahčiť, tak by som mohol povedať, že som si to ako textár šetril do tejto skladby, ale nerád by som to odbil iba tak. Aby to textár a v mojom prípade aj interpret mohol takto priamo zakomponovať do piesne, musí si byť dosť istý tým, že to dokáže interpretačne ustáť. Ľudia v tejto krajine sú pomerne kritickí a niekedy vedia byť veľmi tvrdí a necitliví pri takýchto prejavoch. Človek má niekedy pocit, že prejav akýchkoľvek citov je znakom slabosti, čo mi príde veľmi zvláštne. V tomto prípade však išlo o prirodzenú vec, text prišiel súbežne s melódiou, a to 'miluj ma', ktoré v prvej časti piesne zaznie päťkrát po sebe, bolo dané tým, že tam gradujem aj melódiu. Proces skladania sa opisuje dosť ťažko. V podstate iba zachytávam nejaké vibrácie a ak dôjde k tej šťastnej zhode, že sa na to môžem sústrediť, prichádza to mimovoľne," odpovedal Rasťo Kopina.

Menej melanchólie bez prvoplánovej veselosti

Tvorba bratov Kopinovcov býva často označovaná ako melancholická. Sami sa na vystúpeniach obliekajú do čiernych farieb a podobne to vyzerá aj pod pódiom. Výberom oblečenia sa aj ich priaznivci prispôsobujú razeniu skladieb. Po skladbách Domino, Tváre a Svitanie sa však zdá, že by sa fanúšikovia mali zamýšľať nad zmenou šatníka.

Piesne na novom albume budú o čosi pozitívnejšie, no sú isté hranice, za ktoré Nocadeň na pomyselnej osi z temnoty ku svetlu určite nepôjdu: "Dúfam, že naša 'armáda čiernych labutí' bude naďalej dodržiavať nepísaný dress code, aj keď, s tou melanchóliou to je také všelijaké. Ja som v podstate veselý človek, ktorý samozrejme chápe všetky aspekty života, ale nie som typ, ktorý by sa v smútku rád kúpal deň čo deň. Akurát v hudbe nemám rád takú tu prvoplánovú veselosť, takže zatiaľ neplánujem žiadne čardáše, vokalistky ani nič podobné," dodal sympatický spevák s úsmevom.

Novinky kapely môžete sledovať na oficiálnych stránkach www.nocaden.sk a www.facebook.com/nocadenofficial.sk.

Autorka: Miroslava Rabčanová + Nora Krchňáková / NK Factory (zdroj prvých dvoch citácií)
Foto: archív Nocadeň

Súvisiaci interpreti: Nocadeň