Špeciálnu zimnú edíciu chystajú usporiadatelia festivalu Besedy u Bigbítu. Približne tretina umelcov, ktorí mali vystúpiť v lete v Tasoe, zamieri 4. a 5. decembra do priestorov Kafé v kine a Kina Morava vo Veselí nad Moravou. Medzi prvými potvrdenými menami Besedy u Bigbítu Winter Edition 2020 sú Katarzia, Viah, Palma, Sinks, Severní nástupiště a Tamara.

"O konanie letnej Besedy sme dlho bojovali, ako zástupca malých festivalov som sa zúčastnil videokonferencie priamo s ministrom kultúry Ľubomírom Zaorálkom. Nakoniec sme sa letného termínu museli vzdať. Tú energiu ale nešlo zastaviť, preto sme sa tento rok predsa len rozhodli udržať kontinuitu a mimoriadne usporiadať zimnú Besedu," hovorí riaditeľ festivalu Pavel Uretšlégr.

Jedným z headlinerov zimnej Besedy bude slovenská umelkyňa Katarzia, ktorá spoločne so svojím dvorným spoluhráčom a producentom Jonatánom Pastirčákom a v novej koncertnej zostave aj s Petrom Hanákom a Kristínou Smetanovou predstaví svoj nový album Celibát. "Katarzia a jej tvorba pre nás dlhodobo predstavuje špičku česko-slovenský hudobnej scény. Na letnej Besede sme s ňou s ohľadom na jej minuloročné vystúpenie s minulou doskou Antigona v Tasově nepočítali, na zimnej edícii nás ale vďaka skvelému Celibátu napadla medzi prvými," dodáva Uretšlégr s tým, že za mimoriadny pokladá tiež prínos vo Vinyle nominovanej Palmy a Czechingem ocenenej Viah.


Za projektom Viah stojí najmä mladá česko-vietnamská speváčka Huyen Vi Tranová, ktorá bodovala aj na showcaseovom festivale Eurosonic Noorderslagu v Groningene. Naživo so svojím ambicióznym popom a prepracovanou pódiovú choreografiou a tancom vystúpi spoločne s Rosaliou Malinskou. Hudobníčky Palmy (Beaty Rakowskej) si nešlo nevšimnúť ani ako polovice severomoravskeho dua Leto, na svojom sólovom debute potom Palma odhodila všetky nadbytočné aranže a zostal len jej hlas a elektronika. Že menej je niekedy viac platí aj o hudbe Severního nástupiště, vďaka ktorému sa do popredia českej scény znovu dostáva poetika táborových ohňov, žánre folk a country. Sami hudobníci sa ale za typických trampov nepovažujú, skôr za mestských tulákov. Medzi nové mená, ktorá na českej scény ešte výraznejšie prehovoria, potom patrí potvrdená indie rocková pätica Tamara aj divokí post-punk Sinks.

V programe zimnej Besedy u Bigbítu, ktorá prebehne v dňoch 4. a 5. decembra vo Veselí nad Moravou, je celkom 14 hudobných položiek. Hrať sa bude na dvoch scénach, v priestoroch Kafé v kine aj predsále veľkej sály Kiná Morava. Projekcia dokumentárnych filmov v rámci veselských Ozvěn MFDF Ji.hlava prebehnú v malej sále kina. V rámci vyhláseného programového bloku Apollónova návšteva dorazí aj český influencer, blogger a manažér Alvin Korčák a Andreas Gajdošík, držiteľ Ceny Jindřicha Chalupeckého za aktivistický on-line projekt upravených správ o Andrejovi Babišovi.

Projekt Beseda u Bigbítu Winter Edition 2020 sa uskutočňuje za finančnej podpory Ministerstva kultúry Č a Štátneho fondu kultúry.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Zdeněk Neusar.

Foto: shot.by.us

Súvisiaci interpreti: Katarzia