E&A festival píše tento rok už piaty zápis do svojej kroniky. Je to multižánrový festival venovaný francúzskej dvojici Elene Chénot a Adolphovi Simon, ktorí pôsobili v Brezne ako kultúrni atašé a obohatili Brezno a región Horehronie o množstvo kvalitných koncertov a vystúpení. Po ich tragickej smrti sa oz Nairam rozhodlo, že ich osvetová činnosť si zaslúži svoje memento v čase.

Pred piatimi rokmi zorganizovalo na ich počesť nultý ročník mestského festivalu, ktorého názov je tvorený začiatočnými písmenami ich mien. Aktuálny ročník otvára svoje brány už v stredu 9. septembra a bude trvať do 14. septembra. Hneď na jeho začiatku sa predstaví najväčšia legenda československého undergroundu The Plastic People of the Universe.

Koncert odohrajú 10. septembra o 20:00 avšak aj program dňa predtým bude úzko s spätý s hlavným predstaviteľom tejto legendárnej kapely Vratislavom Brabencom. V stredu návštevníkov o 18:00 čaká autorské čítanie jeho poézie a o hodinu na to budú môcť zhliadnuť zaujímavý film Odborný dohled nad výkladem snu, kde hrá pán Brabenec hlavnú úlohu. Plastickú dvojdňovku doplní 10. septembra vernisáž výstavy talentovaného grafika Igora Dudu s názvom The end a jeho tieň. Piatok sa bude niesť v znamení kvalitnej hudby, ktorá sa začne rozliehať v breznianskej synagóge od 19:00. Zahrá Stroon, vlastným menom Dalibor Kocián. Vo svojom sólovom projekte tvorí ako multiinštrumentalista, skladateľ a elektronický producent hudbu s typicky nadžánrovým a charakteristickým zvukom.


Hneď ako doznejú tóny Stroona sa program presunie do NKP Bombura. Tu už nedočkavo budú čakať dvaja umelci zo zámoria. Ich hudobný projekt nesie názov Helado Infinito. Tvoria ho Loreta Neira Ocampo z Chile a Victor Borgert z Argentíny. Vo svojej produkcii mixujú pop, folk, hip-hop a elektroniku. Projekt vznikol v roku 2015 v argentínskom La Plata, ktorý sa rozrástol do putujúcej formácie okolo Mexika, kde vznikol prvý album Canciones Dispersas. Po roku strávenom v Mexiku prišli do Európy, kde odohrali koncerty v Berlíne, Kodani, Paríži, Londýne, Viedni, Záhrebe, Budapešti a nakoniec zavítajú aj do Brezna.

Večer v Bombure uzavrie jej zakladateľ Marián Pavúk s generačne síce mladším, ale nemenej zanieteným hudobným fajnšmekrom Petrom Markovským. Toto duo sa stretlo náhodou, nevedomky sa priťahovali gravitáciou undergroundových vĺn a dôsledkom tejto príťažlivosti je spoločný platňo – jazdecký projekt v ktorom odznejú všetky zásadné piesne spojené s týmto štýlom. Sobotňajší večer bude ako prechádzka lesným chodníkom po letnej búrke, plná vôní a tajomna alebo ako stretnutie s dobrým priateľom. Tieto pocity navodí vystupujúce trio z okolia Prievidze. Volajú sa Hybrid Kryptonit a ako o sebe sami tvrdia, sú zložení z mäsa a kostí a okrem lásky k hudbe ich spája aj činnosť pedagogická.

Nádhernou, nadpozemskou, v mnohých momentoch až mystickou bodkou, bude vystúpenie kapely EA, o ktorej viacerí kritici povedali, že zosobňuje esenciu hudby ako. Návštevníci sami uvidia a pocítia, že po privretí očí sa ocitnitnú vo sfére harmónie, mieru a pokoja. Bolo by hriechom nenechať sa pohladiť a neprijať ich pozvanie do prekrásnych zákutí ľudskej duše. Festival bude pokračovať v nedeľu o 18:00 v NKP Bombura. Záujemcovia si tu môžu vyskúšať svoje vedomosti na obľúbenom vedomostnom kvíze Bomburácky Mozogáň. Posledné riadky a zároveň aj bodkou za celým festivalom bude v pondelok 14. septembra divadelné predstavenie absolventa Janáčkovej univerzity v Brne, Filipa Tellera. Predstaví sa v monodráme nemeckej autorky Rike Reiniger s názvom Cikánsky boxer.


Podujatie podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Saša Pastorková. Text správy sme upravili.

Foto: Facebook.com/pages/The-Plastic-People-of-the-Universe

Súvisiaci interpreti: The Plastic People of the Universe, stroon