Stálica slovenskej populárnej hudby Peter Nagy predstavuje videoklip k ústrednej skladbe svojho nového albumu Petrolej, ktorý sa mu podarilo dokončiť počas pandémie. Autorom jednoduchého videa je fotograf Ľubo Špirko, ktorý ho nakrútil na jednu kameru.

"Horím dlho a pomaly ako petrolej, a tak si ma nezhasni, ani nerozlej. Chcem ti zohriať ruky a posvietiť na to, že človek musí milovať aj keď so stratou," spieva Peter Nagy v skladbe Petrolej, ku ktorej zložil hudbu aj text. Pieseň pochádza z rovnomenného albumu s novými skladbami, na ktorý fanúšikovia čakali dlhých 12 rokov. Nájdu na ňom desať skladieb od rockovejších so skupinou Indigo až po balady s klavírom a sláčikovým kvartetom.

Pesnička Petrolej predstavuje akýsi prienik medzi týmito polohami. Nástrojové obsadenie je rockové, no atmosféra veľmi pokojná a plná životnej skúsenosti.

"Klip je veľmi jednoduchý, len na jednu kameru. Ale absolútne spĺňa moje predstavy. Mám rád jednoduché klipy práve tohto typu. Keď je klip veľmi výpravný, vtedy to, čo divák vidí, ho presmeruje zvyčajne inam, než si predstavoval pri počúvaní piesne bez videa. Je to ako keď poznáte príbeh z knihy, a potom to niekto sfilmuje, ale je to iné, odlišné od vašej fantázie," vysvetľuje spevák.


Video nakrútil dlhoročný kamarát Petra Nagya - uznávaný fotograf Ľubo Špirko. "Práve od Ľuba som sa učil remeselné základy profi fotenia pred dvadsiatimi rokmi. Dnes sa venuje profesionálne aj videu. Mám z toho fajn pocit, že ma nikto nenútil vo videu robiť to, čo nechcem. S Ľubom to bola veľká pohoda," konštatuje Peter Nagy. 

Album Petrolej nahrala skupina Indigo v zostave Peter Nagy (spev, akustické gitary), Mišo Kovalčík (elektrické gitary), Marek Mečiar (klávesy) a Ľuboš Ďurech (basgitara, fretless bass). Bonusom pre fanúšikov je hosťovanie členov pôvodného Indiga, sú nimi Miro Okál (bicie, congá, perkusie), Laco Kožuszník (akustická gitara) a Jožo Maták (vokály). V baladách hrajú klavirista Pavol Bartovic a sláčikové kvarteto Milana Adamca.

Album sa stretol s veľkým záujmom fanúšikov. "V lete sme robili už tretiu reedíciu, takže sa predáva nad moje očakávanie. Podľa odozvy fanúšikov som fakt milo prekvapený, ako citlivo a detailne vnímajú texty piesní. Celý album je predovšetkým o túžbe po slobode a na to človek musí rokmi dozrieť, aby vnímal naplno, čo slovo sloboda v skutočnosti znamená. Chcem sa aj touto cestou poďakovať fanúšikom za nádherné komentáre plné pochopenia," neskrýva radosť Peter Nagy, ktorý nahrávku predáva cez svoj oficiálny web.

Prečítajte si rozhovor: 

Peter Nagy: Jediná dobrá vec pandémie bola, že som mal čas na nový album

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Nora Krchňáková. Tlačovú správu sme upravili. Všetky informácie o Petrovi Nagyovi nájdete na www.peternagy.sk a na jeho profiloch na sociálnych sieťach Facebook a Instagram

Foto: Ľubo Špirko

Súvisiaci interpreti: Peter Nagy