Prvé mená Pohody 2022, Nick Cave & The Bad Seeds či Black Pumas, dnes doplnili viacerí prepotvrdení účinkujúci, ktorí sa pôvodne mali predstaviť na neuskutočnených ročníkoch 2020 a 2021. Spolu ide o 20 zahraničných umelcov a kapiel, ktorých dopĺňa aj jedno úplne nové meno.

Na dvakrát preloženom 24. ročníku vystúpia The Libertines, Richie Hawtin, Metronomy, Wolf Alice, slowthai, The Comet is Coming, Paula Temple, shame, Marina Satti, Yves Tumor, Squid, Injury Reserve, Bazookas, Emel Mathlouthi, Hatari, Pengshui, Shht, Malox, Space Lady a Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs. 

Okrem prepotvrdených umelcov pribudlo do line-upu festivalu aj nové meno - charizmatická jazzová speváčka a trombonistka z Katalánska Rita Payés. Hoci má len 21 rokov, má už celkom bohatú diskografiu. Pôsobila v jazzovej skupine Sant Andreu a nahrala niekoľko albumov s umelkyňami ako Andrea Motis, Eva Fernandez a Magali Datzira. Vo veku 16 rokov vydala debut Joan Chamorro offers Rita Payés, na ktorom hosťovali Scott Hamilton, Dick Oats, Scott Robinson, Toni Belenguer a Jo Krause.

Vroku 2018 pripravila ako narodeninový darček pre svoju mamu (virtuózka hry na klasickú gitaru) spoločnú nahrávaciu session. To vyústilo do veľmi vydareného projektu, v rámci ktorého dámy spájajú štýly charakteristické pre Katalánsko resp. Pyrenejský polostrov ako bossa nova, fado či boleros. Mimoriadne osobná interpretácia obľúbenej hudby Rity a Elisabeth už vyšla na albumoch Imagina a tohtoročnom Como la piel s nádhernou titulnou piesňou Nunca vas a comprender.


Skvelé hudobné novinky prepotvrdených účinkujúcich 

Väčšina vyššie spomenutých umelcov mala pôvodne vystúpiť na festivale už minulé leto, no náplasťou za trpezlivosť fanúšikov bude fakt, že na Pohodu prídu viacerí z nich so skvelými hudobnými novinkami. Niektoré z nich sa objavili aj v rebríčku najlepších doposiaľ vydaných nahrávok roka 2021, ktorý zostavil Evening Standard. Nechýba v ňom album Carnage dvojice Nick Cave a Warren Ellis, ale ani niektoré novinky mladých umelcov, ktorí sú v zozname prepotvrdených mien Pohody.

Jednou z nich je album Blue Weekend od kapely Wolf Alice, ktorý je nominovaný na Mercury Prize (mená víťazov sa dozvieme už dnes večer). S priemerom 91 zo 100 je aktuálne druhým najvyššie hodnoteným albumom v zozname agregátora renomovaných recenzií Metacritic. Podľa Guardianu sa kapele podarilo masívne ambície výnimočne dobre naplniť a magazín DIY píše, že sa každá pieseň vo výsledku javí ako absolútny vrchol toho, čím by mohla byť.

 
Medzi najlepšie hodnotené albumy tohto roka patrí tiež Bright Green Field od post-punkovej kapely Squid z Brightonu. The Quietus ho označil za jeden z top debutov storočia a The Line of the Best Fit dopĺňa: "Nie je pochýb o tom, že táto pätica vytvorila niečo neuveriteľne špeciálne, pričom už teraz pracujú na turné, ktoré má predviesť ešte viac novej hudby."


Na ďalšej výbornej novinke Tyron sa Slowthai podľa NME vyrovnáva s detstvom, dospelosťou, hanbou, vzdorom a ľútosťou. Že to robí fantastickým spôsobom potvrdzuje hodnotenie pať hviezdičiek z piatich. Zvláštne obdobie medzi mladosťou a dospelosťou opisuje na albume Drunk Tank Pink aj frontman kapely shame Charnie Steen. Ich novinka je oproti debutu podľa Pitchforku väčšia, hlučnejšia a členitejšia. Viaceré nové piesne ako aj výborne hodnotené EP Time Warps vydal tiež Richie Hawtin.


Yves Tumor nahral podľa viacerých médií jeden z najlepších albumov minulého roka Heaven to a Tortured Mind. V júli naň nadviazal novým EP The Asymptotical World, na ktorom vťahuje poslucháčov do paralelnej reality. Emel Mathlouthi zase vydala dvojalbum The Tunis Diaries, ktorý je podľa magazínu Bearded predovšetkým o hlase "...a akom hlase! Pustite si ho na kvalitných slúchadlách a nechajte si poštekliť dušu."


Marina Satti nahrala pre festival Pohoda in the Air pôvodné i tradičné grécke a balkánske piesne, pričom tento záznam je už najsledovanejším videom v históriu Youtube kanála festivalu Pohoda. V júni 2021 vydala nový singel Pali, ktorý je ochutnávkou z pripravovaného albumu. Skladba je hymnou žien, ktoré sa môžu zamilovať bez toho, aby sa vzdali sebavedomia a nezávislosti.


Albumovú novinku má aj kanadská indie-electro-popová kapela Paupière. Jej druhý album s názvom Sade Sati odkazuje na indickú astrológiu, pričom pojem predstavuje výsledok našej minulej karmy. Náročné obdobie mnohých výziev, ale aj čas úspechov a uznania. Podľa legendy sa tento jav prejavuje každých sedem rokov. Po hudobnej stránke opäť prepája prvky gréckej hudby s elektronikou a súčasným popom. Na nový album sa môžu tešiť aj fanúšikovia hip-hopových Injury Reserve. Nahrávka s názvom By the Time I Get to Phoenix vyjde už o týždeň, 15. septembra. 


Pohoda má po dnešku prepotvrdenú viac ako polovicu z doposiaľ zverejnených mien presunutého ročníka. Pre organizátorov festivalu sa v tomto období už tradične rozbieha aj nová bookingová sezóna. Okrem ďalších prepotvrdení sa tak návštevníci festivalu môžu čoskoro tešiť aj na nové prírastky v lineupe, ktoré bude festival postupne zverejňovať na sociálnych sieťach a webe www.pohodafestival.sk. 


Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér festivalu Pohoda Anton Repka. Tlačovú správu sme upravili.

Vizuál: Tereza Maco

Súvisiaci interpreti: Libertines, Metronomy