Prípravy na pokračovanie úspešného akustického turné skupiny Hex vrcholia a kapela sa rozhodla fanúšikom skrátiť čakanie novým singlom. Pieseň Indiánske leto vznikla špeciálne pre očakávané koncerty. Bratislavskí hudobníci ju preto nahrali prevažne na akustických nástrojoch.

"Len nedávno sme vymysleli názov Indiánske leto, pretože tak hovoria babiemu letu v Amerike. Ja mám babie leto najradšej z celého roka, sú to pekné, jasné dni, plné slnka a farieb bez horúčav. Hudbu a produkciu singla som robil ja, text napísal Fefe. Je to také filozofovanie o láske pod nočnou oblohou. Keďže pokračujeme v akustickom turné, skladba zapadá do koncepcie, pretože väčšina nástrojov v nej je akustická. Už sa teším, ako ju budeme hrať naživo," hovorí Peter "Ďuďo" Dudák, hlavný skladateľ, spevák, gitarista a klávesák skupiny Hex.

Hex - Indiánske leto

Nádych Južnej Ameriky a video z pohľadu bubeníka

Kapela si na nahrávanie novej skladby pozvala aj zaujímavých hostí. V novom singli hrá na panovej flaute známy hudobník Róbert Puškár, ktorý nahral flautu aj do ústrednej melódie legendárnej rozprávky Perinbaba. "V novej skladbe sme použili panovú flautu, na ktorej hral Róbert Puškár známy z dvojice Páni Bratia. Je to naozaj niečo úplné nové v našej tvorbe. Piesni to dodalo pekný juhoamerický nádych. V skladbe hrá na akordeón aj náš koncertný klávesista Mišo Veselský," dodal basgitarista Hexu Tomáš "Yxo" Dohňanský.

Skupina zverejnila Indiánske leto spolu s koncertným videoklipom, ktorý natočil a zostrihal bubeník a dvorný kameraman Hexu Tibor "Tybyke" Szabados. "Klip vznikol z pohľadu bubeníka, čiže mňa. Snažil som sa na každom koncerte zachytiť atmosféru našich vystúpení. Preto v klipe v podstate chýbajú zábery na kapelu spredu. Klip odzrkadľuje naše tohtoročné letné hranie z viacerých miest Slovenska, je tam minimálne pätnásť miest," prezradil Tybyke.


Hex - Keď sme sami acoustic tour 2:

27. 10. - Žilina, Mestské divadlo
28. 10. - Liptovský Mikuláš, Route 66
29. 10. - Kežmarok, Mestské kultúrne stredisko
5. 11. - Malacky, Kino Záhoran
6. 11. - Bratislava, Stará tržnica
11. 11. - Bardejov, Spoločenský dom 
12. 11. - Stará Ľubovňa, Dom kultúry
19. 11. - Trenčín, Piano Club
25. 11. - Praha, Roxy

Informácie pre Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Článok bol upravený redakciou.

Foto: Tibor Szabados

Súvisiaci interpreti: Hex