Britských hudobníkov spojil otvorený list adresovaný britskej premiérke Therese May, ktorý inicioval Bob Geldof a vyjadruje nesúhlas umelcov s vystúpením Veľkej Británie z Európskej únie. Umelci sa obávajú, že sa z Británie stane kultúrne väzenie.

List podpísali veľké mená ako Sting, Damon AlbarnJarvis Cocker, Ed Sheeran, Rita OraBrian Eno, Bobby Gillespie, Johnny Marr, Nick Mason, Alan McGee, William Orbit, Neil Tennant, Roger Taylor či Paul Simon. Umelci v liste vyjadrili obavu, že obrovský hlas britského hudobného priemyslu by mohol byť umlčaný vo vlastnom kultúrnom väzení, ak by Británia opustila Európsku úniu.

V liste tiež upozorňujú, že "zbabraný" brexit by mal dopad na každý aspekt hudobného priemyslu, od turné, predajov, legislatívy autorských práv a kontroly autorských práv. Cieľom listu je dosiahnutie druhého hlasovania verejnosti o brexite. V opačnom prípade bude potrebná silná dohoda s ohľadom na hudobný priemysel. 


Brexit ako hudobná hrozba 

Práve hudba je v Británii silným vývozným artiklom, keďže možno krajinu označiť za svetového hudobného giganta. Dôležité postavenie hudby a hudobného priemyslu v ekonomike krajiny si uvedomujú aj hudobníci.

"Dominujeme trhu a naše kapely, speváci, hudobníci, autori, producenti a inžinieri pracujú po celej Európe a vo svete. Na druhej strane, Európa a svet prichádzajú k nám. Prečo? Pretože sme v tom brilantní," píše sa v liste s tým, že hudba má preto dopad v Británii na každého a tiež predstavuje to, čo Británia v skutočnosti znamená. "Chystáme sa urobiť veľmi vážnu chybu s ohľadom na náš obrovský priemysel a veľké množstvo zatiaľ neobjavených géniov, ktorí žijú na tomto malom ostrove."


Minulý mesiac vydala varovanie aj britská nezisková organizácia British Phonographic Industry (BPI), ktorá upozornila, že Británia by musela uzavrieť s Európskou úniou veľmi silnú dohodu, aby Brexit nemal finančný dopad na import a export hudby. "Naša hudba nielenže obohacuje životy fanúšikov po celom svete, ale významne prispieva britskej ekonomike prostredníctvom zahraničných predajov a láka množstvo turistov do Británie," uviedol výkonný riaditeľ BPI Geoff Taylor

BPI tiež nedávno zverejnila informáciu, že v roku 2017 dosiahla Veľká Británia najväčší export hudby za posledných osemnásť rokov a každý ôsmy album zakúpený na svete bol od britského umelca. 


Autorka: Marína Valentovičová, zdroj: nme.com
Foto: koláž Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Damon Albarn, Ed Sheeran, Sting